Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 nov 2011 - Anul XVI, nr. 262 (4860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie de tapiserie

Marcela Larionescu - Tradiţie şi modernitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Iulius Mall Suceava s-a deschis miercuri după-amiază expoziţia personală de tapiserie a artistei plastice Marcela Larionescu.

 

Prima expoziţie de tapiserie organizată la Iulius Mall Suceava

Cea de-a 24-a expoziţie personală a Marcelei Larionescu, care etalează pe panouri mobile şi şevalete un număr de 34 de lucrări de tapiserie realizate cu fir de lână, macrame, sfoară de Manilla sau, într-un mod original, cu cordele (aşa cum erau ţesute ţoalele din casele bunicilor), este, aşa cum a remarcat graficianul Mihai Pînzaru PIM, custodele galeriei din incinta centrului comercial, „prima expoziţie de tapiserie organizată la Iulius Mall Suceava”.

O expoziţie care reuneşte lucrări executate pe parcursul mai multor ani, care se circumscriu unor serii artistice consacrate (cum sunt „Marinele” „punctate” pe alocuri cu cochilii de melci şi scoici), piese remarcate şi premiate la expoziţii-concurs şi saloane naţionale (cum este „Coloana pământului”, premiată la Salonul Naţional de Artă Textilă), dar şi lucrări prezentate în premieră (cu precădere cele realizate din cordele: „Anotimp”, „Margine de sat”, „Iarna pe uliţă”, „Dezgheţ”...).

 

Stăpâneşte pe deplin arta fibrelor şi tainele meşteşugului ancestral al ţesutului

Absolventă a Facultăţii de Arte Plastice Iaşi (promoţia 1971) şi a Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1982), Marcela Larionescu este un artist tapiser cu manualitate îndelung exersată, care stăpâneşte pe deplin arta fibrelor, dar şi tainele meşteşugului ancestral al ţesutului.

Fie că este vorba de lucrări de miniatură textilă sau de piese cu dimensiuni generoase, fie că ţesăturile sunt transparente şi delicate cortine de plasă sau texturi dense cu fire şi cordele bătute, tapiseriile Marcelei Larionescu, singuratice sau alăturate într-un ansamblu, intră în dialog cu spaţiul ambiental prin subiectele abordate, prin sugestiile lirice şi prin cromatica armonioasă care marchează emoţional actul contemplării.

 

„Vechile îndeletniciri casnice, lucruşoarele de mână ale bunicilor noastre, au fost ridicate la rang de artă”

În tapiseriile Marcelei Larionescu, delicateţea fiecărui detaliu contribuie la armonia ansamblului, iar tradiţia şi modernitatea coabitează prietenos.

Artista plastică Bogdana Raşcu a atras atenţia asupra lucrărilor realizate din cordele, prin care „vechile îndeletniciri casnice, lucruşoarele de mână ale bunicilor noastre, au fost ridicate la rang de artă”. „Ţesătura simplă a ţoalelor din cordele - subliniază ea - a ţoalelor pe care le călcam în picioare, se transfigurează artistic”.

Cu multă ingeniozitate, cu stăpânirea deplină a meşteşugului, Marcela Larionescu ne invită să redescoperim un teritoriu miraculos.

Unul dintre participanţii la vernisaj, Constantin Oliviu Sebastian (Seba, ex jandarm şi pictor amator), spune că tapiseriile Marcelei Larionescu „sunt ca nişte picturi” şi l-au impresionat „prin combinaţia de stiluri, prin colori”.

 

„Un spirit tânăr, transpus operei sale delicate”

Aşa cum a mărturisit Marcela Larionescu, ideea de a folosi cordelele în tapiserie i-a venit cu câţiva ani în urmă.

Prima lucrare realizată astfel, intitulată „Ochii lumii”, a fost expusă în cadrul unui salon anual al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) - Filiala Suceava.

Acum lucrează tapiserie haute-lisse, cu fire din lână.

Mihai Pînzaru PIM, care a făcut precizarea că Marcela Larionescu este, ca şi el, un veteran al Cenaclului UAP Suceava (care a luat fiinţă în anul 1971), a spus în încheiere că se bucură de faptul că regăseşte „un spirit tânăr, transpus operei sale delicate, care-i rezervă un loc important în patrimoniul artistic sucevean, naţional şi internaţional”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marcela Larionescu - Tradiţie şi modernitate.
 Vizualizări articol: 1014 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Marcela Larionescu - Tradiţie şi modernitate5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei