Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 apr 2010 - Anul XV, nr. 99 (4390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Planetariul Suceava

Poster aniversar, la două decenii de activitate a telescopului spaţial Hubble

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Planetariul Catedrei de Geografie a Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava prezintă, începând de ieri, în expoziţia astronomică permanentă, un poster cu o impresionantă imagine spaţială captată de faimosul telescop orbital Hubble.

 

O imagine mai impresionantă decât o operă de artă

Posterul (dimensiuni 2,38 x 1,5 metri), de o calitate grafică deosebită, a fost realizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în parteneriat cu NASA şi Space Telescope Science Institute cu prilejul aniversării a două decenii de activitate astronomică a telescopului orbital Hubble.

Imaginea, aşa cum a spus la momentul dezvelirii şi primei vizionări publice muzeograful Emil Turcu, coordonatorul proiectului prin care planetariul sucevean a intrat în posesia posterului, „este mult mai impresionantă decât o operă de artă” şi surprinde „activitatea haotică şi înfricoşătoare care se desfăşoară în preajma unui uriaş stâlp de gaz şi praf cosmic”, din nebuloasa Vulturul, amplasată la o distanţă de 7.500 ani lumină.

 

20 de ani de la lansarea telescopului pe orbită

Aşa cum a precizat el „camera de filmat de pe Hubble a obţinut primele imagini ale acestui pilon în zilele de 1-2 februarie 2010” şi, întrucât pe data de 24 aprilie a.c. se împlineau 20 de ani de la lansarea pe orbită a telescopului, NASA şi Institutul Ştiinţific al Telescopului Spaţial de la Baltimore au hotărât să elogieze această „odisee cosmică” editând una din cele mai impresionante imagini captate.

Pilonul cosmic surprins în imagine are o înălţime de trei ani lumină şi este perforat pe alocuri de lumina unor stele strălucitoare. Coloana de gaz din imagine s-a format şi s-a dezvoltat datorită radiaţiilor şi curenţilor cosmici pe care stelele noi şi incandescente l-au provocat.

 

Peste o jumătate de milion de imagini captate şi arhivate

Strania capodoperă a naturii a fost imortalizată cu ajutorul noii tehnologii fotografice Wide Field Camera 3 (WFC 3). Culorile din imaginea reconstituită din fragmente corespund strălucirii oxigenului (albastru), hidrogenului şi azotului (verde) şi sulfului (roşu).

NASA face accesibilă publicului larg această imagine din cele peste o jumătate de milion de imagini captate şi arhivate până acum de Hubble, care, după ultima misiune cu astronauţi, din luna mai 2009, şi-a schimbat dotarea şi şi-a mărit de o sută de ori capacitatea tehnologică faţă de momentul în care a fost lansat pe orbită.

*

Aşa cum am aflat de la astronomul muzeograf Emil Turcu, în România, în afară de Suceava, doar Observatorul Astronomic din Bucureşti şi Planetariul din Baia Mare au obţinut acest poster, iar momentul dezvelirii a fost stabilit, prin convenţiile încheiate cu ESA şi NASA, pentru data de 29 aprilie a.c. în toate centrele ştiinţifice, observatoarele astronomice şi planetariile din lume.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poster aniversar, la două decenii de activitate a telescopului spaţial Hubble.
 Vizualizări articol: 895 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Poster aniversar, la două decenii de activitate a telescopului spaţial Hubble3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei