Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 feb 2010 - Anul XV, nr. 41 (4332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Gheorghe Buzatu - Opera omnia”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sub egida Consiliului Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” şi Editura TIPOMOLDOVA Iaşi au organizat miercuri, în sala de Arte „Elena Greculesi” a bibliotecii publice judeţene, evenimentul lansării seriei de zece volume, sub genericul „Opera omnia”, a istoricului ieşean Gheorghe Buzatu.

 

„Unul dintre cei mai stimaţi şi apreciaţi istorici români”

Evenimentul, care a reunit în sala bibliotecii publice sucevene universitari, istorici, cadre didactice şi studenţi, dar şi numeroşi cititori pasionaţi de istorie, le-a prilejuit participanţilor o întâlnire cu „unul dintre cei mai stimaţi şi apreciaţi istorici români - aşa cum a subliniat conf. univ. dr. Mihai Lazăr, de la Facultatea de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava - şi unul dintre cei mai productivi, prolifici şi substanţiali autori de scrieri istorice”.

Un distins profesor şi cercetător care „a adus o operă de primă mărime a istoriografiei noastre”, zece volume tipărite într-o ediţie de lux, în format academic, serie care circumscrie titluri ca „Mareşalul Antonescu”, „Mareşalul Antonescu în faţa istoriei”, „România în războiul mondial din 1939-1945”, „O istorie a prezentului”, „Din istoria secretă a celui de-al doilea război mondial” sau „România în arhivele Kremlinului”.

 

„În carte ne regăsim şi cartea este cea care rămâne”

Aşa cum a spus la începutul discursului său profesorul Gheorghe Buzatu, „deşi trăim vremuri în care televizorul, presa care ne inundă în mod barbar şi computerul îi îndepărtează pe oameni de lectură, în carte ne regăsim şi cartea este cea care rămâne”.

Profesorul Buzatu, care s-a declarat plăcut surprins de prezenţa în sală a unor universitari şi istorici dintre care unii i-au fost studenţi, a mărturisit că editorul, prof. Aurel Ştefanachi, i-a făcut o surpriză aducându-i dintr-o dată şapte titluri publicate în această serie, care-l aşează alături de nume mari de care s-a îngrijit aceeaşi editură (Spiru Haret, Al. Philippide, Vasile Pârvan, Ovid Densuşianu...).

 

În pregătire, încă vreo 15 titluri pentru publicare în seria „Opera omnia”

Istoricul Gheorghe Buzatu, care a spus că mai are în pregătire încă vreo 15 titluri pentru publicare în seria „Opera omnia” şi că se ocupă în prezent de editarea operei lui Nicolae Iorga, în zece volume, dar şi despre faptul că se află în curs de tipărire jurnalul mareşalului Antonescu (document care, deşi exista acces la el, a fost ignorat până acum) a avut un discurs din care n-au lipsit referirile asupra modului în care ştim să ne îngrijim de biblioteci, a vorbit despre arhivele bine păstrate ale Kremlinului şi despre importanţa documentului în cercetarea istorică, dar şi despre faptul că de Suceava, unde vine întotdeauna cu plăcere, îl leagă amintirea „medievistului Vasile Neamţu, un model de profesor”.

 

Serie valoroasă pentru istoriografia românească

O întâlnire în care editorul Aurel Ştefanachi a subliniat „necesitatea editării marilor texte ale culturii române” şi faptul că în cercetarea istorică „important este să aplicăm documentul la modul responsabil”, întâlnire pe care prof. univ. dr. Mihai Iacobescu a apreciat-o ca fiind extrem de benefică („într-o astfel de întâlnire poţi afla lucruri pe care nu le afli nici dacă ai citi zece cărţi”).

O multiplă lansare de carte la care profesorul Gheorghe Buzatu, care, la cei 70 de ani împliniţi, a mărturisit că se simte tânăr şi are încă multe proiecte de dus la capăt (istoricul Gavril Irimescu a ţinut să spună că „tinereţea este o atitudine, numai bătrâneţea este o certitudine”) a oferit la final autografe pe volumele care alcătuiesc această serie valoroasă pentru istoriografia românească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Gheorghe Buzatu - Opera omnia”.
 Vizualizări articol: 829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Gheorghe Buzatu - Opera omnia”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei