Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 aug 2009 - Anul XIV, nr. 178 (4164)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La Gura Humorului

Radu Bercea, onorat cu Trofeul Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul plastic Radu Bercea, „mezinul” grupului celor cinci supravieţuitori ai închisorilor comuniste, mărturisitori ai calvarului suferit, care au fost omagiaţi în aceste zile în cadrul complexului de manifestări cu genericul „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei” a fost onorat joi, la Gura Humorului, cu Trofeul Bucovinei şi a primit Certificatul de martir al spiritualităţii româneşti.

 

416 ani de viaţă trăită cu demnitate

Radu Bercea, care va împlini vârsta de 70 de ani la sfârşitul acestei luni, este cel mai tânăr dintre cei cinci mărturisitori, care însumează împreună 416 ani de viaţă trăită cu demnitate.
Ceilalţi patru titulari ai Trofeului Bucovinei şi ai Certificatului de martir al spiritualităţii româneşti în Bucovina sunt scriitorul George Ungureanu (97 ani), cărturarul monograful şi genealogistul Eugen Dimitriu (86 ani) şi „poeţii cuvântului răstignit” Dumitru Oniga (84 ani) şi Vasile Pânzariu (79 ani).

 

70 de lucrări, tot atâtea câţi ani urmează să împlinească în această lună

Momentul de celebrare care l-a avut ca protagonist pe Radu Bercea s-a desfăşurat într-unul din saloanele Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, salon în care se afla şi expoziţia prezentată de artistul humorean cu prilejul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la...Gura Humorului”, expoziţie în care a etalat un număr de 70 de lucrări, egal cu numărul de ani pe care urmează să-i împlinească în această lună.
Înmânarea trofeului şi a certificatului a fost făcută de către scriitorul Ion Drăguşanul, iniţiatorul programului „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”

 

„Nucleul dur al culturii humorene”

Evenimentul, la care, aşa cum a remarcat graficianul Mihai Pînzaru PIM (care în calitate de coleg de breaslă artistică l-a prezentat pe Radu Bercea) a reunit în salonul muzeului „nucleul dur al culturii humorene”, oameni care-l cunosc, îl respectă şi-l preţuiesc pe realizatorul singurului ciclu de lucrări din arta plastică românească în care sunt reconstituie secvenţe dramatice, tulburătoare din infernul concentraţionar.
Radu Bercea, condamnat la 20 de ani muncă silnică şi 10 ani degradare civică pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale”, şi-a făcut tragicele mărturisiri grafice în ciclul intitulat „Memoria retinei gulagului românesc”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Radu Bercea, onorat cu Trofeul Bucovinei.
 Vizualizări articol: 919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Radu Bercea, onorat cu Trofeul Bucovinei5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei