Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iul 2009 - Anul XIV, nr. 172 (4158)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

„Bucovina, trecut, prezent şi viitor”

Tabăra internaţională de pictură de la Horodnic de Sus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un număr de 14 creatori plastici, pictori amatori şi profesionişti reprezentând şapte ţări din continentul european şi trei minorităţi etnice din România, s-au reunit în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Taberei Internaţionale de Pictură „Bucovina, trecut, prezent şi viitor”, care se desfăşoară în aceste zile (20 iulie - 1 august) în comuna Horodnic de Sus din judeţul Suceava.

 

Reprezentanţi ai unor minorităţi etnice din România

Tabăra Internaţională de Pictură „Bucovina, trecut, prezent şi viitor”, al cărei iniţiator şi principal organizator este prof. Ioan Bodnar, consilier la Prefectura Judeţului Suceava, vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) şi preşedintele UUR- Ţinutul Bucovina, a antrenat până acum, în cele trei ediţii precedente, un număr total de 53 de artişti din mai multe ţări ale Europei.
La ediţia din acest an, pentru care s-a obţinut finanţare printr-un proiect înaintat Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, participă şapte creatori din România (din care trei sunt reprezentanţi ai unor minorităţi etnice) - Ioan Bodnar (ucrainean), Eugen Sandu Raportoru (rom), Iulian Dziubinski (polonez), Maria Falie, Costică Onuţă, Radu Bercea şi Nicoleta Zagura.

 

Invitaţi străini din şase ţări europene

Invitaţii străini ai acestei ediţii sunt artiştii plastici Emilia Boiadjieva şi Iulyan Peev (Bulgaria), Roman Kharevsky (Cehia), Irena Gayatri Horvat (Croaţia), Alexandr Zintchenko (Federaţia Rusă), Lojze Kalinsek (Slovenia) şi Petru Asimionesi (Ucraina).
Un sprijin important în recrutarea participanţilor a venit din partea Nicoletei Zagura, preşedinta Asociaţiei Art & Heritage şi expert cultural UNESCO în România, organizatoarea Taberei de creaţie „Culorile Bucovinei” de la Suceviţa, care s-a desfăşurat în intervalul 22 aprilie - 6 mai a.c., tabără la care au participat un număr de 25 de artişti din 12 ţări, între care singurul bucovinean invitat a fost prof. Ioan Bodnar.

 

Ediţia de anul viitor va fi organizată ca un dialog între generaţii

Având ca locaţie Hanul Voievozilor din comuna Horodnic de Sus, tabăra se va încheia cu o expoziţie la care vor fi etalate lucrările realizate de artiştii participanţi.
Ca şi în anii anteriori, expoziţia, care va fi prezentată în premieră la încheierea taberei într-unul din saloanele hanului, va fi apoi itinerată prin câteva localităţi ale judeţului.
Pentru anul viitor, Ioan Bodnar şi-a propus să organizeze tabăra ca un „dialog între generaţii”, la care să participe alături de artişti consacraţi copii care s-au remarcat în domeniul creaţiei plastice, la concursurile şi olimpiadele de profil.
 


Un promotor al artei naive

Pictorul vasluian Costică Onuţă este unul dintre promotorii artei naive din România.
Costică Onuţă, care a început să picteze din anul 1977, a realizat, în cei peste 30 de ani de activitate artistică, peste o mie de tablouri.
Absolvent din anul 1984 al Şcolii Populare de Artă din Vaslui, Costică Onuţă, care se inspiră cu precădere în lucrările sale din viaţa satului, intenţionează să deschidă un muzeu de artă naivă în Draxeni, satul său natal.
Lucrările semnate de el au ajuns în colecţii din SUA, Canada, Germania, Franţa, Belgia, Olanda.



Din atelierul-garaj din Bucureşti, la Vatican

Pictorul Eugen Sandu Raportoru, care face parte din minoritatea romă, şi-a deschis prima expoziţie la vârsta de 14 ani, la Cinematograful „Griviţa” din capitală.
Când era copilandru, a purces în căutarea maestrului Corneliu Baba, despre care auzise că este unul din cei mai mari artişti români.
Destinul a făcut ca acest lucru să se împlinească şi, peste ani, Eugen Sandu Raportoru studia pictura la Academia de Arte din Bucureşti.
Are un atelier-garaj lângă Biserica Armenească, participă la manifestări expoziţionale, iar una dintre lucrările sale a fost expusă la Vatican.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra internaţională de pictură de la Horodnic de Sus.
 Vizualizări articol: 735 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tabăra internaţională de pictură de la Horodnic de Sus5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei