Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 apr 2009 - Anul XIV, nr. 80 (4066)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Din patrimoniul sacru

Expoziţia „Bucovina - Maramureş - Moştenire culturală UNESCO”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În cele trei saloane dedicate manifestărilor expoziţionale cu caracter  temporar de la etajul Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava s-a configurat deja expoziţia „Bucovina-Maramureş - Moştenite culturală UNESCO”, care se va deschide pe data de 10 aprilie a.c.

Circumscrisă amplului program de manifestări intitulat „Paştele în Bucovina”, expoziţia, realizată sub egida Consiliului Judeţean de către CMB Suceava împreună cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, prezintă publicului o serie de piese din patrimoniul sacru din Bucovina şi din bisericile de lemn din Maramureş, biserici incluse din anul 1999 de UNESCO pe lista moştenirii culturale universale.

 

Odoare bisericeşti şi carte veche religioasă

În prima încăpere sunt expuse icoane pictate pe lemn (din sec. XVIII - XIX), odoare bisericeşti şi carte veche religioasă (precum „Noul Testament” de la Bălgrad / Alba Iulia - 1648, „Viaţa şi petrecerea sfinţilor”, tipărită la Iaşi între anii 1682-1686, un „Chiriacodromicon”, tipărit la Bălgrad în 1699, un „Pentacostarion” tipărit la Blaj în anul 1768, un „Osmoglasnic” în manuscris din 1790 realizat la Mănăstirea Humorului sau „Biblia de la Blaj” din 1795) din colecţiile CMB Suceava.

Mai pot fi văzute în vitrinele de expunere epitrahilul (restaurat) descoperit într-unul din mormintele din pronaosul Bisericii Sf. Gheorghe - Mirăuţi, sau vasul aghiazmatar (recent restaurat) de la Probota.

Spectaculos este colanul-salbă cu reprezentări religioase, clasat la categoria Tezaur, datând din a doua jumătate a sec. al XIX-lea.

Salonul este vegheat de un personaj, un manechin-călugăr care stă la pupitrul de scris.

 

Icoane împărăteşti şi uşi pictate de iconostas

Piesele care provin din bisericile de lemn din Maramureş incluse în patrimoniul UNESCO (este vorba de opt lăcaşuri de cult, patru din Maramureşul istoric, bisericile din Budeşti-Josani, Deseşti, Poienile Izei şi Mănăstirea Bârsana, două biserici din Ţara Chiuarului, de la Surdeşti şi Plopiş, şi biserica din Rogoz, din Ţara Lăpuşului) ajung pentru prima oară la Suceava, fiind prezentate în muzee printr-o expoziţie itinerantă a cărei premieră a avut loc în luna septembrie 2008 la Muzeul de Istorie din Baia Mare.

Între exponate pot fi văzute icoane împărăteşti şi uşi pictate de iconostas, candelabre şi lăzi pictate (caseta - proscomidiar, datată 1772, de la biserica din lemn de la Rogoz - ridicată în anul 1663 din două lemne frăţâne aduse din Dealul Popii - cu pictura parietală executată în anul 1785 de zugravii Radu Munteanu şi Nicolae Man).

Aşa cum am aflat de la organizatori, la deschiderea expoziţiei vor fi prezenţi la Suceava preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, şi trei preoţi de la bisericile de lemn din Rogoz, Plopiş şi Poienile Izei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Bucovina - Maramureş - Moştenire culturală UNESCO”.
 Vizualizări articol: 647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia „Bucovina - Maramureş - Moştenire culturală UNESCO”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei