Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 iul 2008 - Anul XIII, nr. 164 (3845)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ediţia a XVIII-a

Premiile Festivalului de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la ...Gura Humorului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la ...Gura Humorului” (festival în cadrul căruia secţiunea de grafică satirică are, de două ediţii, alură internaţională, iar secţiunea literară se pregăteşte să devină internaţională din anul 2010), manifestare axială în jurul căreia se configurează, de câţiva ani, întregul program al Zilelor Humorului, şi-a desemnat câştigătorii.

 

Secţiunea de grafică satirică

Juriul secţiunii de grafică satirică, al cărei preşedinte de onoare a fost, ca şi la ediţiile anterioare, caricaturistul Ştefan Popa POPA’S, juriu alcătuit din graficienii satirici Gabriel Bratu - preşedinte (prezentat la festival ca fiind „al doilea caricaturist din România după POCH, ca vârstă, şi după POPA’S, ca volum”) şi membrii Florian Doru Crihană („ultimul dintre caricaturişti, ca vârstă şi greutate”), Radu Bercea, Vasile Crăiţă Mândră, Gheorghe Constantinescu, Mihai Pânzaru PIM, Pavel Botezatu, secretar fiind Elvira Romaniuc, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, instituţie muzeală care a oferit spaţiu de desfăşurare pentru toate expoziţiile organizate în acest an, a acordat, analizând lucrările a peste 100 de concurenţi (din care 66 din străinătate) următoarele premii: Premiul I - Octavian Bour, România, Cluj-Napoca; Premiul II - Silviu Turculeţ, România, Bucureşti; Premiul III - Seiju Ogushi, Japonia.

Premiul „George Gavrilean” pentru debut în Bucovina a fost acordat, deopotrivă, bulgarului Ştefan Despotov şi sârbului Sava Babic.

 

„La Gura Humorului, umorul este un lucru foarte serios”

În afara premiilor prevăzute în regulamentul festivalului s-au mai oferit, susţinute financiar de către persoane private, două premii speciale: Premiul „Sorin Postolache”, pe care l-a primit Carmen Ştefana Pastor din Bacău, şi Premiul „Viorel Corodescu”, cu care a fost distinsă suceveanca Georgiana Laura Macovei.

Preşedintele de onoare al festivalului şi al secţiunii de grafică satirică, Ştefan Popa POPA’S, care a apreciat că „la Gura Humorului, umorul este un lucru foarte serios”, a sugerat organizatorilor „separarea prin afiş a festivalului de celelalte manifestări organizate cu prilejul Zilelor Humorului” pentru a evidenţia astfel alura manifestării, care, din anul 2010, va deveni internaţională la ambele secţiuni.

 

Secţiunea de literatură umoristică

La secţiunea de literatură umoristică (epigramă şi proză satirică - secţiune la care au participat 41 de competitori din 21 de localităţi ale ţării), juriul, al cărui preşedinte a fost scriitorul Cornel Udrea, membri fiind Carmen Veronica Steiciuc şi Mihai Batog- Bujeniţă, a oferit următoarele premii: Premiul I - Florentina Dinescu, Ploieşti; Premiul II - Eugen Albu, Cluj-Napoca; Premiul III - Gheorghe Solcan, Gura Humorului.

Menţiuni au primit Elis Râpeanu, din Bucureşti, şi Iulian Bostan, din Galaţi.

 

Ediţia XX: internaţionalizată şi cu secţiune de interpretare

Aşa cum a precizat scriitorul Cornel Udrea, care a lansat cu acest prilej la Gura Humorului câteva volume de proză satirică („Sodomel şi Gomoriţa”, „Eu, cel ego”, „De cine se teme Virginia Wolf?”, „Îngropat în cer” precum şi romanul vorbit - CD, „Românul brusc”) la ediţia a XX-a, care se va desfăşura în anul 2010, secţiunea literară va fi internaţionalizată.

Va fi reintrodusă totodată, începând cu anul următor, secţiunea de interpretare „ca o replică la prostul gust promovat de televiziuni în goană după rating”. Pentru ediţia XX se pregăteşte şi o „Antologie de literatură umoristică” precum şi deschiderea, la muzeul humorean, a Bibliotecii „Hilarion”, alcătuită exclusiv din cărţi de umor, bibliotecă în cadrul căreia se va constitui şi o secţiune pentru  publicaţii satirice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiile Festivalului de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la ...Gura Humorului”.
 Vizualizări articol: 945 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Premiile Festivalului de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la ...Gura Humorului”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei