Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 mar 2008 - Anul XIII, nr. 73 (3754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Meserii

Şcoala de sculptori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şcoală de modelat lemnul. Puţini sunt cei care mai sunt atraşi astăzi de acest profil şi mai puţini sunt cei care cunosc faptul că la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” din Suceava învaţă copii care sunt adevăraţi artişti în prelucrarea lemnului.

Lucrările elevilor au fost premiate în fiecare an la concursurile de profil naţionale. Mobilă de cameră şi birou, mobilier pentru păpuşi, statuete religioase, măşti din lemn, suporturi pentru ghivece de flori, toate aceste obiecte au ieşit din mâinile zecilor de elevi care învaţă să modeleze lemnul.

 

Elevii şi-au mobilat şcoala

Tot mobilierul Colegiului Tehnic „Petru Muşat” a fost realizat de elevii de la profilul „prelucrarea lemnului”, şi mai mult decât atât, aceştia execută, pe bază de comandă, şi mobilier pentru multe dintre şcolile din judeţ. Astfel, cu ajutorul elevilor, liceul îşi rotunjeşte bugetul executând mobilier pentru alte şcoli. Iar comenzi există, deoarece preţul este cu circa 20 la sută mai scăzut faţă de cel practicat de firmele de profil.

Săptămâna trecută, elevii lucrau mobilier şcolar pentru o unitate de învăţământ din Fălticeni. Birouri, dulapuri şi bănci, toate prindeau formă şi aspect din mâna unor copii. Dar acestea sunt poate cele mai banale lucrări pe care le realizează elevii, lucrări pe care le execută aproape mecanic. Din mâna lor ies însă şi adevărate opere de artă, mobilier cioplit, lucrat cu migală, şi care are nevoie de mâini de artist pentru a fi realizate perfect.

Profesorul Elvira Georgescu, directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Petru Muşat” a spus că „totul începe de la o bucată de lemn”. Mulţi dintre elevii care vin să urmeze acest profil nu au nici o idee despre ceea ce înseamnă prelucrarea lemnului. Lecţiile lor încep cu o bucată de lemn pe care aceştia trebuie să o simtă şi să-i dea aspect. Nu după mult timp, bucata de lemn din mâinile elevilor „prinde chip”, iar în doi ani de zile, elevii cu adevărată înclinaţie pentru prelucrarea lemnului se transformă în adevăraţi artişti.

 

Olimpic naţional în prelucrarea lemnului

Unul dintre artişti este şi Paul Racu. El este elev în ultimul an de liceu, iar mâna lui a mobilat o parte din sălile de clasă ale şcolii în care învaţă. „Tatăl meu a fost tâmplar şi cred că-i moştenesc talentul”, a povestit Paul.

Mulţi dintre absolvenţii de liceu de la profilul prelucrarea lemnului îşi deschid ateliere de tâmplărie, meserie care le asigură un venit frumos. Paul Racu are alte planuri. El intenţionează să meargă la facultate, tot la profilul prelucrarea lemnului. Talentul lui în această meserie a fost deja recunoscut la concursurile naţionale la care Paul a participat, competiţii de la care nu s-a întors niciodată fără premiu.

 

Cadouri pentru Ceauşescu, executate de elevii liceului

300 dintre cele mai reprezentative lucrări ale „sculptorilor” de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” sunt expuse acum la şcoală. Iniţiativa expunerii lucrărilor a venit din partea unuia dintre maiştrii care îi iniţiază pe elevi în tainele prelucrării artistice a lemnului, Ioan Cazacu. În urmă cu 10 ani, acesta a solicitat conducerii liceului aprobarea de a arăta şi altora ce a ieşit din mâinile unor sculptori care au vârste cuprinse între 16 şi 19 ani.

În holul transformat în două săli de expoziţie pot fi văzute intarsii cu Vladimir Ilici Lenin, Karl Marx şi Nicolae Ceauşescu, acestea din urmă fiind ultimele rămase la şcoală din lotul pregătit drept cadou de foşti elevi pentru Congresele al IX-lea şi al X-lea ale PCR, din 1965 şi 1969. În aceeaşi sală mai poate fi admirată mobilă veche de peste 100 de ani, recondiţionată de elevi, oglinzi încrustate în rame de lemn sculptat şi obiecte decorative.

A doua sală este dominată de o gospodărie ţărănească. Din păcate, deşi lucrările atrag privirile vizitatorilor, în afară de elevii şcolii şi delegaţiile care au trecut pe aici, nu le-a mai văzut nimeni, pentru că nici o instituţie nu a făcut vreo ofertă de a le expune într-un spaţiu public.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoala de sculptori.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Şcoala de sculptori5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei