Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mar 2008 - Anul XIII, nr. 69 (3750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

ZOOM IN EUROPA

Printemps Roumain - o veritabilă primăvară românească la Lille

Bucovina-spaţiu european la confluenţa mai multor culturi

Domnul Cozmin Lucău-Dănilă, cercetător ştiinţific la o cunoscută universitate belgiană, Asociaţia Culturală PRINTEMPS ROUMAIN – PRIMĂVARĂ Născută în anul 2005 la Lille – Departement du Nord, France, sub direcţiunea ROMÂNEASCĂ are deja un palmares impresionant de realizări în domeniul schimburilor culturale sub formă de colocvii, conferinţe, seminarii, spectacole, expoziţii, întâlniri, dezbateri şi forumuri organizate în Franţa şi în România. Activitatea acestei asociaţii se desfăşoară adesea cu sprijinul Consiliului General din Nord şi al Consiliului Judeţean Suceava, ca şi în parteneriat cu alte asociaţii, organizaţii, instituţii de cultură. În anul 2007, bunăoară, în luna decembrie Asociaţia Printemps Roumain a organizat, susţinută de consiliile generale din Nord şi judeţean din Suceava, cea de a treia ediţie a Zilelor Culturii Române, les Journées culturelles roumaines 2007 -3-ème édition, atrăgând şi participarea Primăriilor din Lille, din Iaşi, Calcarul, şi în parteneriat cu Liceul Jean Prouvé din Lomme, La Maison de Quartier Vauban Esquermes, L’Antre 2, l’USTL, Asociaţia Franco-Perse, Asociaţia « Dimitrie Gusti » şi CROCUS. Programul acestor manifestări a fost amplu, incluzând colocviul „România: de la Marea Unire la Uniunea Europeană”, Gala de cinema şi de pictură, concerte şi spectacole, parade de dansuri şi costume româneşti, reprezentaţii teatrale şi balul românesc. Cu acea ocazie, doamna prof.univ.dr. Elena-Brânduşa Steiciuc de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a prezentat conferinţa „Bucovina-spaţiu european la confluenţa mai multor culturi”, iar doamna Elena Farca, directoarea Departamentului de Relaţii Internaţionale al Primăriei din Iaşi, a vorbit despre „Oraşul Iaşi: La porţile Europei, la intersecţia culturilor”.  Grupuri ca cel folcloric Arcanul din Fundu-Moldovei, cel de la Şcoala de Arte din Suceava, interpretul vocal Călin Brăteanu au susţinut mai multe spectacole la Lomme, de Sfântul Nicolae la Maison de Quartier Vauban Esquermes sau la Şcoala Noir Bonnet din Wasquehal.

 

Limba română stă la masă cu limbile regine şi prinţese, deci e şi ea prinţesă

În 2008, după carnavalul copiilor din 28 februarie desfăşurat în cadrul activităţilor LudoTemps (unde au fost prezentate costume specifice Departamentului din Nord), sau după cea de a patra ediţie a Festivalului Limbilor (Festival des Langues) organizată de Asociaţia No Man’s Langues de la Camera de Comerţ şi Industrie din Lille pe 7-8 martie (şi unde pentru prima oară în cadrul acestui festival s-a vorbit şi în româneşte, alături de engleză, poloneză, greacă, olandeză, spaniolă şi portugheză, fiind prezentat şi cursul de limbă română organizat de asociaţie, alături de cărţi ale scriitorilor români, oferite de către Consiliul Judeţean Suceava şi câţiva donatori de onoare), Asociaţia PRINTEMPS ROUMAIN a organizat de asemenea ziua de 14 martie ca Sărbătoare a Mărţişorului prin „Mărţisor - légende, exposition, atelier”  la Espace Culture de la Universitatea Lille 1 unde o expoziţie şi un atelier de fabricat mărţişoare (ca minibijuterii tradiţionale româneşti) au fost urmate de o sesiune de degustări de specialităţi culinare şi vinuri româneşti tradiţionale.

Cea mai recentă manifestare a Asociaţiei PRINTEMPS ROUMAIN a fost expoziţia de fotografie „Patrimoine Minier du Nord”, vernisată în Holul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în cadrul Zilelor Franceze din Săptămâna Francofoniei de la Suceava (17-24 martie). Imagini se găsesc şi la adresa Blogului Zilelor Francofoniei de la Suceava din martie 2008 creat de mine pentru internet  http://franophoniesuceava2008.over-blog.com/pages/Jour_II__Exposition_de_photos_Patrimoine_minier_du_Nord-385132.html.   

 

Universul românesc se deschide către lume

La această expoziţie a vorbit şi preşedintele asociaţiei, domnul Cozmin Lucău-Dănilă, care a reamintit că lucrările expuse sunt realizate în cadrul Clubului Foto al Asociaţiei din Lille, evocând trecutul minier al departamentului de Nord, perioada sa de glorie, ca şi patrimoniul actual. Imaginea Nordului a fost multă vreme oarecum negativă, mai ales după perioada crizei economice din anii 70, când mineritul s-a prăbuşit (ca şi în regiunea vecină belgiană), însă după 1990 imaginea Nordului s-a ameliorat mult, lăsând în urmă amintirea clişeului de „infern din Nord”, ameliorând calitatea vieţii oamenilor datorită unui dinamism economic tipic reconversiei economice, ce a atras inclusiv celebrul tren de mare viteză TGV în 1993 şi reputatul centru de afaceri Euralille, ca şi calitatea oraşului Lille de Capitală Culturală Europeană în 2004.

Este uimitoare asemănarea Nordului ca provincie franceză cu provincia omonimă românească în care şi noi vieţuim. Poveştile Nordurilor francez şi românesc seamănă ca două picături de apă, deoarece şi Nordul românesc a traversat recent o gravă criză a mineritului şi a economiei, însă se pregăteşte să depăşească această depresiune care a afectat profund viaţa şi calitatea locuitorilor ce au emigrat masiv şi cu deznădejde.

Asociaţia PRINTEMPS ROUMAIN are ca scop mai buna cunoaştere a culturilor română şi franceză, jucând un rol de interfaţă între cele două societăţi: relaţiile franco-române devin astfel mai profunde şi puternice, iar universul românesc se deschide către lume prin imensul său potenţial şi prin resursele diverse.

Angela Furtună
angela.furtuna@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Printemps Roumain - o veritabilă primăvară românească la Lille.
 Vizualizări articol: 1007 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Printemps Roumain - o veritabilă primăvară românească la Lille5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rapan în sos roşu 2 porţii - 40 minute 450g rapan  (Melc marin)50g ulei de măsline 2 căţei de usturoi 75ml vin alb 150ml sos de roşii 6-7 frunze busuioc        1 leg. mărar  •± sare, piper ... Citeşte