Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 43 (6753)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aniversare Constantin Brâncuși

Emisiunea filatelică „<Coloana Infinitului>, omagiu eroilor neamului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În anul Centenarului Marii Uniri, în semn de respect și recunoștință pentru jertfa ostașilor din Primul Război Mondial, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „<Coloana Infinitului>, omagiu eroilor neamului”.
Colița dantelată, cu valoarea nominală de 31,00 lei, este un supratipar al emisiunii Expoziția Filatelică Internațională „Philexfrance ’82”, care îl prezintă pe sculptorul Constantin Brâncuși (1876-1957) în atelierul său din Paris, alături de o versiune a operei sale, „Coloana Infinitului”.
Emisiunea de mărci poştale a intrat în circulaţie pe 19 februarie a.c., data naşterii marelui artist.
Constantin Brâncuși, titan al artei mondiale, a lăsat României, din dragoste pentru artă și infinită iubire pentru țara sa, o moștenire unică în lume - „Coloana recunoștinței fără sfârșit”, cunoscută și sub numele de „Coloana Infinitului”.
De-a lungul vieții sale, genialul Brâncuși a experimentat diverse materiale pentru a definitiva forma și dimensiunile acestei opere, care se numără printre sculpturile sale emblematice.
Primele încercări au fost făcute în atelierul său, acum 100 de ani, în 1918, când a realizat o coloană cu o înălțime de 203,2 cm, creată dintr-o serie de elemente simetrice suprapuse, inspirată de stâlpii caselor ţărănești din Oltenia.
Câțiva ani mai târziu, în 1926, o altă variantă a coloanei (cu nouă module întregi și două semimodule), înaltă de peste 700 cm, este instalată la Voulanais, Franța, în curtea unui prieten. A fost pentru prima dată când aceasta este prezentată ca operă de sine stătătoare, expusă liber privirii vizitatorilor.
La inițiativa Ligii Naționale a Femeilor Române din Gorj, între anii 1937-1938, Brâncuși a realizat „Coloana recunoștinței fără sfârșit”, în memoria soldaților români căzuți la datorie în Primul Război Mondial, în luptele de pe Valea Jiului.
Lucrarea remarcabilă, redenumită mai târziu „Coloana Infinitului”, este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Sculptura are trei elemente esențiale – baza îngropată, miezul sau pilonul central de rezistență și coloana propriu-zisă. Coloana numără 32 de jumătăţi de romburi (15 elemente întregi și 2 semi-elemente de bază și de vârf), piese de fontă și oţel asemănătoare unor clepsidre, prin care timpul pare să nu se scurgă, ci să tindă spre infinit. Monumentul, cu o înălțime de 29,35 m și o greutate de 29.173 kg, a fost turnat la Atelierele Centrale din Petroșani, în septembrie 1937. Brâncuși a solicitat acoperirea acestuia prin pulverizare cu sârmă de alamă, tehnologie elaborată în Elveția și utilizată la acea vreme pentru prima dată în România.
Coloana este parte a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu, inaugurat acum 80 de ani, la data de 27 octombrie 1938. Ansamblul se întinde pe 1,5 km, pe o axă est-vest, și este format din „Masa Tăcerii”, „Aleea Scaunelor”, „Poarta Sărutului” și „Coloana Infinitului”, întâlnind în cale Biserica Sfinţii Apostoli Petru și Pavel.
În aprilie 2007, la Târgu-Jiu a fost dezvelit înscrisul care atestă includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul cultural european.
„Coloana Infinitului” transmite peste secole cinstirea jertfei eroilor neamului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea filatelică „, omagiu eroilor neamului”.
 Vizualizări articol: 802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emisiunea filatelică „, omagiu eroilor neamului”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mămăliguţă de mei (reţeta străbunilor) Dacă astăzi ne imaginăm că strămoşii noştri se serveau la mesele lor de la sat sau chiar la conacul boieresc, pe lângă mâncarea de hribi sau tochitură, cu mămăliguţa aurie fără de care astăzi nu putem concepe o masă în stil... Citeşte