Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 dec 2007 - Anul XII, nr. 303 (3671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr. 1178

„Pe umeri port o blană grea de lup,/ La gâtul meu stă tandru-ncolăcită,/ De parcă-i simt fierbintele lui trup/ Şi inima de foc cum îi palpită!// Un lup canadian – un şef de grup,/ Ce hăituia cu haita lui cumplită,/ Vânând elani, din care flăcări rup,/ Când veşted, rugul coarnelor şi-agită!// Acum, stai pe umărul meu flasc,/ Colţ-Alb al lui Jack London – blândă fiară/ Desprinsă din edenul tău alask – / Să-mi ţii de cald, să-mi abureşti sub nară!...// Cu ochii-aprinşi să mai te-aţinţi, tu nu ştii:/ Aprinşi ţintiră-n tine ochii puştii!”

TUDOR GEORGE: Balada unui lup canadian

1. Poet român din Iugoslavia (n. 29.06. 1922). Este iniţiatorul şi unul din întemeietorii mişcării literare în limba română din Voivodina, în perioada de după Eliberare. Mare animator al vieţii literare „şi cel ce ştia să-i facă pe alţii să scrie şi să-i convertească la ceea ce era pe atunci considerat chintesenţă artistic-ideologic-politică pe plan literar. A debutat cu volumul de poezii Scoarţa în 1953, reeditat în anii 1956, 1962, 1969, 1973 şi 1980. Volumele lui de poezii s-au bucurat de numeroase reeditări, s-a tipărit un număr mare de culegeri in poezia sa în diferite ediţii. Şi în limba română i s-au tradus şi tipărit numeroase volume, între care Sarea lupilor (1975 şi 1980, reeditat), în traducerea lui S. Popovici şi Marin Sorescu:
a) Ioan Flora;
b) Vasko Popa;
c) Aurel Gavrilov

2. La popoarele balcanice s-au păstrat, până în zilele noastre, ceremonii populare cu măşti de lup sau alte animale, ceremonii care au generat în paralel şi un bogat folclor în legătură cu aceste animale. Şi iconografia religioasă a suportat multe influenţe ale mitologiei arhaice lycomorfe, transferate în egală măsură şi în folclor. Aşa spre exemplu, rolul de patron al lupilor îl joacă Sf. Teodor şi Sf. Sava. Care sfânt este considerat patronul lupilor la români?
a) Sfântul Constantin;
b) Sfântul Dumitru;
c) Sfântul Petru

3. Lupul trăieşte 12-16 ani. Atacată de om, lupoaica nu-şi apără puii. Lupii nu fac pagube în jurul culcuşului lor pe o rază de 6-12 km (probabil pentru a nu-şi semnala prezenţa). Nu există nici o dovadă că lupul ar ataca omul viu (în afară de cazul când e turbat), „întâmplările” povestite în diferite împrejurări fiind născocite. Mărimea şi greutatea corporală a lupului variază între 40-50 kg., dar literatura de specialitate citează şi lupi de 70 sau chiar 80 de kg.  Câte kilograme de carne consumă un lup într-un an? 
a) 800 kg;
b) 1000 kg;  
c) 1500 kg.

4. Sculptor francez originar din România(1907-1996). După o etapă în care a cultivat forma clasică, s-a orientat spre cubism, pentru ca în cele din urmă să se fixeze într-o formulă cât mai apropiată de bidimensionalism. Efectul plastic obţinut este unul decorativ, de simplu contur,  a cărui receptare optimă nu presupune vizionarea din mai multe unchiuri de vedere, ci dintr-unul singur, cu condiţia profilării pe un fundal neutru.Înaintea decesului a făcut o importantă donaţie Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti. La Musée National d’Art Moderne din Paris , se află sculptura sa Lupii(1948):
a) Richier Germaine;
b) Hajdu Etienne;
c) Henri-Georges Adam

5. Lupul i-a prilejuit unui mare poet român (1895-1961) experienţe inedite, neaşteptate, atunci când a poposit într-un sat din Apuseni, acolo pe unde „nu umblă teama de lup”! Mirarea poetului rămâne învăţătură: „mă loveam, cu cele ce aflam de la aceşti copii în legătură cu lupul, de-o experienţă destinată să infirme părerea ce umblă la şes despre aceeaşi fiară”… Au fost timpuri de străveche înţelepciune şi integrare în natură, când nu ne era ruşine să fim cu toţii, laolaltă „dihănii”: oameni, dobitoace, sălbătăciuni împreună! Asemenea relicte temporale a descoperit marele poet în Apuseni şi ne-au bucurat copilăria şi jocurile noastre: …”ai văzut un lup?, ţi-a fost frică de el?”…: 
a) Octavian Goga;
b) Lucian Blaga;
c) Aron Cotruş

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine. Test propus de MIHAI BURDUJA

Variantele corecte la chestionarul nr. 1177.   1. b ;  2. c ;  3. b ;  4. b ;  5. a .

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr. 1178.
 Vizualizări articol: 405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr. 11780.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu roşii şi mazăre 6 porţii – 70 minute250g margarină350g făină3-4 linguri apă minerală (sifon)300g roşii mici (cherry)250g mazăre fină Maxim’s50ml ulei1 ceapă mică3-4 frunze de busuioc1-2 fire rozmarin± sare, piper Din... Citeşte