Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 dec 2007 - Anul XII, nr. 289 (3659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr. 1166

„Când m-am retras ca lupul cu rana-adâncă-n trup/ Ştiam că vânătorii pe urmele-mi de sânge/ Cu haita lor dresată învălmăşiţi s-or strânge/ Şi sfătuiţi de-un câine porni-vor iar în grup.// Lupoaica mea-i rănită şi ea destul de greu/ Şi puii-n loc de lapte sug sânge cald din ţâţe,/ Ne priveghează stele cu ochii lor de mâţe/ Şi luna-mi linge rana ce picură mereu.// Ciuleşte frunza-n aburi şi vântu-nşală câinii,/ Căci urmele de sânge s-au înecat în vad./ Lupoaicei mele lacrimi pe puii calzi îi cad – / Familie de fiare ce nu iubim stăpânii.// Când va pocni văzduhul scuipând din guri de foc,/ Prin bălării doar puii o să-şi mai caute loc”.

MIHAI BENIUC: Pui de lup…

1. Prozator brazilian (n. 1912) a cărui operă îmbrăţişează realităţie Braziliei, dezvăluind profunde contradicţii sociale. Acestea se desfăşoară între momentul revendicărilor spontane şi acela al luptei organizate, într-o vastă frescă epică, în care acţionează personaje puternic individualizate, surprinse în dinamica mişcăriii sufleteşti, de un deosebit echilibru al compoziţiei. În romanele sale, precum Bătrânii lupi de mare (1963), autorul urmăreşte aventurile interioare ale destinului uman, supus ironiei:
a) Manuel Antônio de Almeida;
b) Jorge Amado;
c) José Martiniano de Alencar

2. Fostă republică unională în URSS, situată în Sud-Estul Asiei Centrale, cu capitala la Duşanbe. Are bogăţii de cărbuni, zinc, plumb, wolfram, bismut, cositor. Importantă zonă de cultură a bumbacului, a cerealelor, a viticulturii şi pomiculturii.Este bine dezvoltată industria textilă, a cimentului şi a energiei electrice. În această republică a fost descoperită o frescă ce reproduce cu o precizie uimitoare o imagine inspirată din legenda lupoaicei şi a lui Romulus şi Remus, cei care au întemeiat Roma:
a) Turkmenia;
b) Armenia;
c) Tadjikistan

3. Care peşte de apă dulce, numit şi „lupul bălţilor” poate trăi 70-80 de ani?
a)ştiuca;
b) crapul;
c) carasul

4. O femeie se pomeneşte izolată în pădure cu animalul de care se teme cel mai mult, lupul. Între ei se formează o empatie, iar voinţa femeii de a supravieţui este tot mai puernică. Singuri pe un pisc, cei doi au în comun un instinct puternic, cel de conservare. Acesta este, pe scurt, subiectul filmului Noaptea lupului, realizat în 2002, în regia lui David S. Cass, cu Anne Archer şi Robert Urich. Unde a fost produsă pelicula? 
a) Anglia;
b) Canada;
c) SUA

5. Poet şi prozator, născut la 09 .08. 1934 în comuna Punghina/Mehedinţi. Avocat de profesie, debutează publicistic în Luceafărul (1960) cu poezia Recoltă, iar în volum, cu Punct căzut (1969). Continuă să scrie o poezie de notaţie, cu uşoare inflexiuni meditative sau de reconstituire istorică, pentru a aborda apoi, nu fără dexteritate, romanul poliţist sau pe cel de comedeografie ţărănească. În 1993 publică romanul Noaptea lupilor. În anii 1977, 1981 şi 2001, primeşte Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Craiova, iar în 1984 Premiul Uniunii Scriitorilor: 
a) Mircea Cojocaru;
b) Romulus Cojocaru; 
c) Nicolae Cojocaru

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.   Test propus de MIHAI BURDUJA

Lupul care umblă nu rămâne flămând.  Proverb turcesc
Lupul îl prinde pe iepuraş. – Omoară-mă, lupule, dar te rog să-mi îndeplineşti ultima dorinţă. Lasă-mă să dansez, pentru ultima oară, dansul morţii. Lupul este de acord. Iepuraşul începe să danseze: – Una-n stânga, două-n dreapta, trei la stânga, patru-n dreapta, cinci la stânga… Fuga marş!  Lupul se uită mirat la el: –  Ce coregrafie tâmpită!
Când lupul e prins în capcană, toţi câinii vin să-l muşte de coadă.  Proverb francez
Se întâlnesc doi lupi: – Arăţi rău, spune unul. – E vai de mine. Azi noapte am mâncat un vânător şi toată noaptea mi-a sunat celularul lui în stomac, se plânse celălalt.

Variantele corecte la chestionarul nr. 1165.   1. a ;  2. c ;  3. b ;  4. b ;  5. a .
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr. 1166.
 Vizualizări articol: 285 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr. 11660.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu chimen 4 portii 45 minute Se fierb cartofii în coajă, se lasă la răcit şi se curăţă. Se taie ceapa şi se căleşte în ulei, împreună cu seminţele de chimen. Se adaugă sare şi piper. Când ceapa începe să se... Citeşte