Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 oct 2007 - Anul XII, nr. 234 (3609)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evrika!

"

„Cerbul ţâşni… clocot din munte,/ Şuvoiul picioarelor spre văi adânci,/ Cu năluci de crengi unduiund în frunte/ Torentul fugii piere-ntre stânci.// Rămas pe creste cumplitul centaur,/ La ochi cu arcul, cată-n zadar./ Domol îl plouă cu sânge şi aur/ Înaltul codru de chihlimbar”.

VASILE VOICULESCU: Vânătoare mitologică

1. Prozator rus (1822-1900), care aparţine „şcolii naturale”,unul dintre iniţiatorii mişcării narodnice din literatura rusă. A scris o proză bogată în material etnografic, evocând umanitatea ţăranului, fără a uza de retorică sau idealizare. Un exemplu în acest sens îl constituie şi romanul Pescarii (1853):
a) A.S. Griboedov;
b) Maxim Gorki;
c) D. V. Grigorovici

2. Pictor olandez (1617-1692), autorul unor valoroase tablouri precum Nieuwe Kerk din Amsterdam (1656), Nieuwe Kerk din Delft (1656), Interiorul unei biserici (1660), Interior cu clavecin (1667) şi Piaţa de peşte din Amsterdam (1672), aflată la „Boymans-Van-Beuningen” din Rotterdam: 
a) Potter Paulus;
b) Emmanuel de Wite;
c) Jacob Isaacksz Van Ruisdael

3. Naturalis historia este ultima operă a acestui învăţat latin (23-79 d. Hr.). În anul 77, când a fost publicată, număra 36 de cărţi. Opera e o adevărată enciclopedie, în cărţile VII-XIX tratând despre animale şi vegetaţie. Ceva mai târziu Elian adaugă o seamă de capitole interesante pentru pescari: întâia menţiune a muştei artificiale, despre lipan, despre somn şi pescuitul său în Danubiu… Între altele scrie şi despre scrumbia „lycostoma” (gura lupului), denumire pe care o purta şi unul din anticile braţe ale Deltei Dunării. Cum se numeşte autorul Istoriei naturale, care şi-a găsit sfârşitul cercetând istorica erupţie a Vezuviului?
a) Pliniu cel Tânăr; 
b) Petronius;
c) Pliniu cel Bătrân

4. Chance Bordeaux este un marinar dur care îşi caută de lucru în New Orleans, un oraş unde necazurile se ţin lanţ. Poliţia nu mai face faţă problemelor cu care se confruntă oraşul şi anarhia pare să cuprindă metropola. Între timp, Natasha Binder ajunge în New Orleans cu scopul de a-şi găsi tatăl care dispăruse de ceva timp de acasă. Acesta este pe scurt subiectul filmului Vânătoare de oameni, cu Jean-Claude Van Damme şi Lance Henriksen, care în anul 2006 a rulat şi pe micile noastre ecrane. În care stat american se află oraşul New Orleans? 
a) Louisiana;
b) Minnesota;
c) Oregon

5. Unul dintre eroii povestirii Ştiuca  de Mihail Sadoveanu, bătrânul pescar poposit „tocmai de la Ţarigrad”, căruia i-a picat la undiâă o ştiucă de „cel puţin şase kilograme”:
a) Spânu;
b) Chiriac,
c) Nechifor

Răspunsurile corecte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA

„Ieşeau călări din curţile-ntărite,/În pas domol, spre luncile cu soare…/ Chema voios un corn de vânătoare/ Ogarii şui cu zgărzile-aurite.// Întinşi apoi, ca trâmba, pe ogoare,/ Porneau să bată ţarnele-nverzite./ Ulmând cu botul urmele găsite,/ Chefneau copii ageri prin răzoare.// Ducând alaiul, mândră şi dibace,/ Trecea domniţa, sprintenă ca glonţul./ Un şoim viclean, cu pene porumbace,/ Pe mâna ei stând gata să-şi ia zborul,/ Îşi ciugulea din când în când cu clonţul/ Lănţuşul strâns, cei sugruma piciorul”.

VASILE VOICULESCU: Vânătoare veche

„Îmi dreg năvoadele/ ascut tot ce-i ascuţit/ cu degetul ating uşure tăişul fiecărei lame/ împlătoşat cu scoarţă şi granit/ încrustat cu perle, mânjit cu răşină/ sunt o nouă tolbă ticsită cu proiectile/ părăsită departe de ţărm/ la bun-placul celui mai lacom/ sunt o praştie neagră ce se-nvârte în gol/ la cea mai mică-adiere sfoara-mi tremură/ fieru-mi sclipeşte/ adăpostesc hoarda albă clanul umbrei/ triburile riverane/ îmi sap culcuşul/ turnul mi-nalţ spre barba soarelui/ capcană şi pradă se-amestecă/ ochiul şi mâna cad la învoială/ pieptule eşti coperişul lumii/ piciorule ascunzi pădurea/ pântece aud marea mugind!/ ureche subţire corn/ aplecat peste velele unui ultim bivuac…”

VAHE GODEL (Elveţia): Îmi dreg năvoadele
Variantele corecte la chestionarul nr.1115.
1. b ;  2. c ;  3. a ; 4. b ;  5. c .
"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evrika!.
 Vizualizări articol: 4797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evrika!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează