Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 80 (7997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Importanța încrederii în tine

Stima de sine se referă la modul cum ne vedem noi, cum ne percepem propriile noastre caracteristici fizice, emoționale, cognitive și sociale. Modul în care ne percepem depinde de cât respect ai pentru tine și se formează încă din copilărie. 

Dacă ne acceptăm pe noi înșine, dacă ne apreciem pentru tot ce facem bine, acest lucru poate contribui mult la respectul față de noi înșine și automat ne crește încrederea în noi.

Atunci când acceptăm că avem și slăbiciuni fără să ne criticăm înseamnă că suntem toleranți cu noi și cu cei din jurul nostru și asta spune că putem să trăim confortabil și în echilibru din punct de vedere emoțional. 

Îți poți da seama de câtă încredere ai în tine dacă îți asculți instinctul, acea voce interioară care este ori pesimistă/negativistă, autocritică, în care ceea ce îți doreai nu s-a concretizat și în permanență ești nemulțumit. Cortizolul, hormonul stresului, crește când ești izolat și în afara grupului, un motiv în plus să gândești negativ.

Imaginea de sine ne influențează comportamentele. Ești ,,tras în jos” de  propria-ți gândire negativă și lucrurile nu pot merge în direcția bună. Orice obstacol din viața ta este perceput ca o piază rea, ca o provocare uriașă. Îți scade motivația și voința, devii pesimist (,,nimic din ce fac nu este bine/ce rost mai are, tot nu voi reuși”) și aceste gândiri negative duc la evitarea unor evenimente importante în viață, de exemplu să te înscrii la un interviu pentru ocuparea unui loc de muncă.

O stimă de sine pozitivă te ajută să relaționezi armonios cu cei din jurul tău, iar performanțele sunt pe măsură. Cu încredere în tine ești asertiv, interacționezi cu semenii, ești tolerant, binevoitor și îți faci ușor prieteni.

Pentru a îmbunătăți stima de sine e bine:

- să interacționezi cu una, două sau trei persoane dragi ție, oameni pe care-i consideri confidenți;

- să te gândești care sunt lucrurile care contează pentru tine în viață;

- calitatea relațiilor pe care le ai cu familia/comunitatea/colegii;

- să îți pui întrebarea: ,,câștig mult, dar mai am timp pentru mine?”

Neuroștiința spune așa: Relațiile contează mai mult decât orice altceva. Suntem ființe și acest aspect ne face să trăim împreună. Dacă întrebi persoanele în vârstă care este secretul longevității, îți vor spune socializarea.

Iubește-te și ai grijă de tine!

Psiholog Clinician/Psihoterapeut, Elena Mihaela Paval

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Importanța încrederii în tine.
 Vizualizări articol: 686 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Importanța încrederii în tine0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei