Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 222 (7834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ce ar trebui să știe consumatorul activ de alcool

Trebuie de știut că cei mai mulți băutori cu probleme, la un anumit punct al carierei lor de băut, vor căuta ajutor de la o sursă exterioară. Acest ajutor poate lua forma asistenței medicale, sfaturilor psihologului sau vor apela la preoți, în special pentru jurământul solemn.

Dacă sfatul dat este ”să te controlezi” sau ”să nu mai bei așa mult”, bolnavul alcoolic se va reîntoarce la consumul problematic în câteva zile sau săptămâni. Este foarte important ca băutorul problemă să înțeleagă două lucruri simple despre alcoolism. În primul rând, dacă este dependent față de alcool, îi va fi foarte greu să bea și apoi să se oprească, de fapt este imposibil. Până nu va înțelege și nu va accepta acest lucru el va continua să bea.

În al doilea rând, el trebuie să înțeleagă (prin explicațiile primite de la cel cu care stă de vorbă) că, dacă este într-adevăr alcoolic îi va fi aproape imposibil să evite acel prim pahar. În prezent programul de recuperare al Alcoolicilor Anonimi este de ajutor, el oferă suport celor care încearcă să evite acel prim pahar.

Mulți, dacă nu toți, dintre cei care ajung sau nu la spital nu s-au gândit și nici nu se gândesc că nu va trebui să mai bea vreodată, că pentru ei abstinența este vitală.

În această situație ei sunt în stadiul de ”contemplare” a schimbării. Știu că au o oarecare problemă în viața lor, mai ales că au fost nevoiți să fie internați (unii) în spital, dar nu știu exact unde pot găsi soluția la problema lor. Vor da vina pe partenerul de viață, pe poliție, pe șefi sau chiar pe soartă, dar nu se gândesc și nici nu acceptă că cel mai bun prieten – alcoolul - le-a creat majoritatea problemelor.

E necesar, pentru început, a li se da câteva informații despre conceptul de boală a alcoolismului și șansa să vorbească despre istoria consumului lor de alcool. Aceasta îi ajută să recunoască că au o problemă cu băutul și să ia decizia necesară.

În timpul acestui stadiu de ”contemplare” se poate să ia sau nu o decizie, dar va începe să ia în considerare consecințele consumului de alcool. Dacă ajunge la concluzia că are probleme datorate băutului, s-ar putea să se gândească la abstinență și să intre în stadiul de ”luarea deciziei”.

Vă rog să rețineți că noi (cei din grupul AA) nu vom lua niciodată decizii în locul băutorului problemă, nu îi spunem niciodată ce să facă sau ce să creadă și nici nu avem o rețetă minune. Dar îl încurajăm să fie sincer cu el însuși cu privire la consumul de alcool și la felul în care îi afectează viața.

Pentru alcoolic (nu și pentru consumatorul obișnuit fie chiar excesiv) consumul de alcool este un mod de a face față problemelor și trebuie să înțeleagă de ce evitarea primului pahar este atât de importantă. El nu se gândește că ”vechiul său prieten” îi cauzează cele mai mari necazuri. De aceea explicațiile despre conceptul de boală este atât de important. Astfel va ajunge să admită că are o problemă cu alcoolul și apoi să accepte ideea de abstinență totală. Până când procesul de luare a deciziilor nu are loc, în mod semnificativ, problemele cu băutura vor continua. Pentru că acesta va continua să bea.

Dorința de a scăpa de consecințele consumului compulsiv (necontrolat) îl va determina uneori pe alcoolic să înceteze băutul, pentru o perioadă de timp, dar nu este suficient pentru a-l menține abstinent.

Simpla dorință ca durerea să dispară, fără bunăvoința de a îndepărta sursa durerii, nu va aduce ușurare. Fără ”acțiune și acțiune susținută în timp”, decizia de schimbare este inutilă și fără sorți de izbândă.

Programul de recuperare zilnic este cel de care are nevoie alcoolicul pentru a-și câștiga și a-și menține abstinența.

În abstinența timpurie, de început, poate face o meditație zilnică despre nevoia de abstinență și de a nu bea ”doar azi”, să citească literatură AA, să vorbească cu noii prieteni din recuperare, chiar la telefon și să participe la întâlnirile grupului AA. Sugerăm ca aceste activități să se facă zi de zi și să se concentreze pe prioritățile recuperării.

Menținerea în programul de recuperare poate fi plăcută sau chinuitoare, în funcție de bunăvoința alcoolicului de a se schimba, de a progresa spiritual și de a nu bea alcool.

Când consumul de alcool încetează, durerea dispare, familia e acasă, locul de muncă e stabil, iar alcoolicul este împăcat cu sine și cu Dumnezeu. Se pare că recuperarea este completă, dar vă rog să rețineți că, din păcate, lucrurile nu stau chiar așa. Boala este tot timpul în stare latentă la alcoolic și continuă să fie prezentă chiar dacă alcoolicul se oprește din băut. Este bine de știut: consumul de alcool este numai un simptom al bolii, și acest lucru este dificil de acceptat de alcoolic, dar dacă nu-l va accepta va reveni la băut și la vechile comportamente.

Fără alcool, alcoolicul devine neliniștit, iritabil și veșnic nemulțumit. Dacă nu poate face față temerilor sale și perspectivei egocentrice va avea resentimente și dificultăți în relații. Va trebui să depășească trecutul, altfel vinovăția și remușcările îl vor împiedica să găsească pacea sufletului și a minții. Dependența îl va menține într-un dezechilibru mental, emoțional și spiritual.

Singurul mod de a-și găsi eliberarea din starea de durere pe care noi o numim ”beție uscată” este de a progresa spiritual, de apropiere de Dumnezeu (așa cum î-L înțelege fiecare), în acest fel câștigându-și seninătatea emoțională și mentală.

Această stare, dacă este analizată medical, se poate spune că aceste schimbări de dispoziție ale sevrajului post-acut devin copleșitoare. În abstinența timpurie alcoolicul are stări de proastă dispoziție, mânie, irascibilitate, depresie, uneori aceste stări durează săptămâni, luni sau chiar ani. De aceea alcoolicul are nevoie de sprijin permanent din partea grupului AA. Fără ajutor sau suport șansele sale de a rămâne abstinent sunt reduse considerabil.

Alcoolicii Anonimi oferă sprijinul comunitar și un program de recuperare, care asigură îndrumarea pentru dezvoltare și progres spiritual. Grupul AA ”Speranța” Suceava vă poate oferi acest sprijin. Telefonați la: 0746 995 458; 0743 419 931. E-maill: speraasv@yahoo.com

C.Sv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce ar trebui să știe consumatorul activ de alcool.
 Vizualizări articol: 970 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce ar trebui să știe consumatorul activ de alcool0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei