Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 167 (7779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Colţul cititorului

Carte: Visul Măriei Sale- Prefață

Scriitorul Andrei Breabăn este autorul mai multor cărți cu conținut istoric precum: ”Regatul Mușatinilor”, ”Vitejii Măriei Sale”, ”Regatul Nemuririi” ș.a., În cartea pe care ne-o prezintă acum, ”Visul Măriei Sale”, domnia sa ne arată nu numai o cercetare istorică de excepție, dar și o dragoste nemărgintă față de istoria Moldovei – care pare a face parte integrantă din ființa sa, pe care pot să-l numesc fără a exagera, ”demn urmaș a lui Ștefan cel Mare”.

Menirea unei prefațe la o carte este de a arăta elementele de noutate pe care le aduce în fața cititorului, însă, cunoscundu-l mai bine pe scriitorul Andrei Breabăn, parcă nu pot să mă refer numai la lucrare, ci trebuie să vorbesc și despre personalitatea domnie sale prin vinele cărui curge sângele istoriei zbuciumate a Moldovei.

Dăruirea exemplară și abnegația scriitorului Andrei Breabăn sunt un exemplu de loialitate și de dragoste față de pământul sfânt al Moldovei. Prin câteva pagini, cu condeiul neobosit al domniei sale, scriitorul Andrei Breabăn vrea să cuprindă și să aducă în brațele sale pe toți modovenii; prin prisma romanelor sale, pot să afirm cu tărie că a reușit acest gest măreț și de mare iubire față de toți fiii Moldovei.

Citindu-i lucrarea ”Visul Măriei Sale” pot afirma că în mare măsură a dat răspuns la nenumăratele întrebări care s-au ridicat privitor la copilăriea și tinerețea marelui voivod Ștefan cel Mare, perioade neclare din viața acestuia.  

Punctul de referință din acest volum ne arată personalitatea marelui domnitor. Când alți tineri stăteau la un loc călduț în orașele moldave, tânărul Ștefan deja vizitase Republica Italiană și Muntele Athos, unde pentru prima dată se afirmă că a existat în viața lui un moment în care se hotărăște să îmbrace haina de călugăr și să treaca la viața monahală.

Interesante la scriitorul Andrei Breabăn sunt viziunile pe care domnia sa le propune referitor la tinerețea lui Ștefan cel Mare: 1. A fost sau nu la Istanbul? 2. S-a întâlnit sau nu cu Mahomed al II-lea?

Capitolul ”Printre ruinele Constantinopolului” prezintă cu lux de amănunte viața acestui oraș în timpul tinereții lui Ștefan cel Mare, descriere pe care niciun istoric sau un alt scriitor nu au făcut-o până acum.

Urmărirea cronologiei faptelor lui Mahomed al II-lea nu poate să scape cititorului.  Gestul care a uimit lumea creștină a fost acela când Mahomed al II-lea intrând în Constantinopol a luat de pe jos o statuie creștină, a șters-o de praf și a pus-o la locul ei.

Următoarele capitole sunt din ce în ce mai atractive prin prisma informațiilor pe care scriitorul Andrei Breabăn le-a descoperit și le înfățișează cititorului.

Politica sultanului Mahomed al II-lea este foarte bine prezentată, arătând că numirea lui Khadr Bei Kalibi, primului cadiu al cetății Constantinopolului, a fost o măsură care arată un început de deschidere formidabilă către întreaga lume. De asemenea, latura religioasă este foarte bine relieftă, cu foarte multe aspecte inedite.

Prezentarea în amănunt a multor întâmplări prin care a trecut Măria Sa Ștefan cel Mare face deliciul lecturii. Indiscutabil, cele mai multe dintre acestea nu sunt cunoscute și tocmai aici intervine meritul scriitorului Andrei Breabăn, care cu răbdare și mult tact le-a scos la iveală, arătându-ne o altă fațetă a domnitorului care prin acțiunile sale a scris prima epopee românească. 

Descrierea întâlnirii a trei mari domnitori Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș și Iancu de Hunedoara este un fapt unic în istorie și poartă amprenta scriitorului Andrei Breabăn.

Încheierea romanului este apoteotică prin jurământul lui Matei Corvin, băiatul lui Iancu de Hunedoara,  pe care Ștefan cel Mare l-a cunoscut când acesta avea 11 ani, cei doi devenind de-a lungul anilor foarte buni prieteni ce vor duce mai departe jurământul rostit în fața lui Iancu de Hunedoara.

Volumul ”Visul Măriei Sale” prezintă o isorie adevărată, bazată pe fapte eroice și pe prietenia de nestrămutat dintre Ștefan cel Mare și Matei Corvin.  Cartea merită citită și recitită datorită frumuseții faptelor de curaj pe care înaintașii scriitorului Andrei Breabăn le arată nu numai Moldovei, ci și întregii Europe.

Prof. dr. Cezar Dobre - istoric

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Carte: Visul Măriei Sale- Prefață.
 Vizualizări articol: 1266 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Carte: Visul Măriei Sale- Prefață0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei