Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 aug 2020 - Anul XXV, nr. 199 (7504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Covid – 19 și Votul Popular

Microbul electoral nu diferă prea mult de cel gripal, ambele sunt la fel de contagioase, iar dacă sunt lăsate să se manifeste liber, ambele produc numeroase victime, din care unele, după cum am văzut, ajung chiar să sfârșească din viață. Pesemne de asta s-au luat atâtea măsuri ca să se pună piedici noului virus COVID-19, să nu se extindă în rândul populației. Oameni cu experiență în combaterea pandemiei de care și ei au fost atinși, chiar dacă sub altă formă, politicienii noștri foarte abili ne-au închis mai întâi în case, ca nu cumva să întâlnim virusul pe străzi și să ne molipsim de el cum au făcut ei pesemne cu virusul puterii. Știau săracii ce au pățit. Mai pot fi ei oameni normali vreodată devreme ce virusul electoral le-a intrat în toate celulele vii sau bolnave?

 Doamne ferește de cele bolnave. Se știe doar că virusul COVID-19 doar atâta așteaptă, unde găsește un bolnav acolo și el atacă mai tare, că de, trebuie să se arate mare și voinic cu cei slabi și neputincioși, devreme ce oamenii puternici și sănătoși îi râd în nas și îl lasă să-și facă mendrele fără să-i pese de el. C-apoi asta face și virusul electoral, umblă și el de la om la om și dacă pe unul îl găsește că ar fi bolnav de patima înavuțirii, altul că vrea un palat în locul apartamentului în care locuiește, sau un Mercedes de ultimul răcnet, că Loganul nu-i este de ajuns, atunci doamne ferește de acel om, că pe el virusul îl atacă mai tare și în loc să-și ducă viața mai departe și să trăiască mulți ani fericiți cu tot cu boala lui așa cum era, ajunge săracul drept în mâinile DNA și de acolo în închisoare sau chiar în mormânt.

Acum asistăm la un nou fenomen interesant, ca să nu-i spunem de-a dreptul ciudat. În vreme ce în perioada stării de urgențe ba urcam spre vârful muntelui, ba ne plimbam ceva mai potoliți pe un platou cu doar câteva zeci de cazuri de infectați pe zi, acum, că acea stare de război a încetat, dormim liniștiți pe același platou, dar cu peste o mie de cazuri pe zi. Un fenomen interesant, dar nu greu de înțeles de vreme ce se apropie alegerile și unii au nevoie să ajungă la vot doar cei atinși de virusul electoral, nu și ceilalți dintre votanți. Pesemne că aceia sunt imuni la COVID-19 și nu le va fi teamă să iasă din casă. Că asta se urmărește cu aceste cifre scoase din burtă, la fel cum odată făceau comuniștii cu producțiile agricole, pe care le umflau ca să le poată vinde pe toate peste hotare, că bieții români puteau trăi și cu aer, ce să le mai trebuiască și mâncare. Doar este cunoscută vorba populară, lupul își schimbă părul, dar năravul ba. Așa și acum, avem aceiași lupi, dar îmbrăcați într-o altă blană, iar obiceiul sau virusul puterii, să-i zicem, odată ce le-a intrat în sânge, nu mai scapă niciodată de el.

Cui poate folosi un asemenea virus, este întrebarea firească pe care trebuie să ne-o punem. Răspunsul este simplu, politicienilor corupți care nu se bizuie pe votul poporului, ci mai degrabă pe al celor pe care îi pot ei manevra mai ușor. E vorba de votanții care bat cu pumnul în masă, iar la nevoie fac demonstrații în forță ca să conteste dacă cumva au fost votați cei care nu le convin lor de pe lista de vot. Este știut lucru că la alegerile de până acum procentul de participare a fost în jur de 60. Dintre aceștia, mai bine de jumătate provin dintre pensionari și votanții de bună credință. Primii, o categorie de oameni serioși care, fie din lipsă de ocupație, fie pentru a-și apăra pensiile și așa mici (a nu se confunda cu cele speciale) merg cu regularitate la toate alegerile, ei reprezentând, cel puțin deocamdată, un procent important din populația țării. Lor li se adaugă votanții de bună credință care înțeleg să meargă de fiecare dată la vot cu speranța de a schimba ceva, chiar dacă de multe ori sunt dezamăgiți de ceea ce grăiesc la sfârșit urnele (indiferent de rezultatele votului). Dar ei perseverează, sperând că odată și odată și votul lor va fi luat în seamă. Sunt oameni lipsiți de ipocrizie și, de regulă, asimptomatici la virusul puterii.

Un procent de 15-20 dintre votanți este format din cei pentru care votul este o afacere mai mult sau mai puțin prosperă, chiar dacă pentru asta unii dintre ei primesc doar o găleată sau un amărât de pix. Printre ei sunt mai ales cei loviți de virusul politic, care sunt infectați la alegeri mai ales prin SMS și arhicunoscutul Facebook. Lor li se adaugă soldații, care trebuie să voteze, că de aceea sunt militari și e nevoie să asculte de ordin. Diferența de până în jur de 60% sunt tot felul de indeciși care se hotărăsc în ultimul ceas, ei fiind loviți periodic de virusul electoral, care completează câmpul politic și fac ca numărul votanților să oscileze cu câteva amărâte de procente în sus sau în jos.

 Sigur că cineva ar putea să întrebe cine ar face parte din celelalte 40 de procente care de regulă nu sunt ocupate la calculul final al voturilor. E de ajuns să ne privim pe noi sau pe cei de lângă noi și o să găsim singuri și răspunsul. Aici intră veșnicii nemulțumiți care ar vrea ca alții și nu ei să le rezolve problemele, persoanele comode cărora le vine greu să iasă din casă și pentru a-și face niște cumpărături, d-apoi pentru a merge la vot, iar lor li se adaugă cum este și firesc tot felul de alte situații și motive, mai mult sau mai puțin credibile.

Dacă privim cu atenție la cifrele de mai sus o să vedem și legătura între virusul electoral și COVID-19. Dacă se menține mai departe o atmosferă de spaimă și se vor pune tot felul de restricții la alegeri, cine se va feri să meargă la urne? Cine va avea de pierdut și cine va avea de câștigat din aceste jocuri aparent imune? Și aici răspunsul este ușor de găsit. Trebuie doar să vedem ce categorii de persoane se vor speria și nu vor veni la vot, sau vor veni în număr mult mai mic. Firesc că cei mai afectați de acest nenorocit de virus COVID-19 sunt pensionarii în rândul cărora virusul a lovit cel mai mult, că de, un popor lipsit de bătrâni este ca un pom lipsit de roade, iar numai cu frunze nu se poate împlini. Dar sunt mulți dintre aceia cărora le plac mai mult pomii ornamentali, că de, ei au bani cu care își pot cumpăra cu ei orice poame doresc. Că de, ce nu este astăzi de vânzare, până și consilierea a devenit un job.

 În al doilea rând sunt oamenii serioși, de bună credință, care de obicei cred tot ce li se spune pentru că mulți dintre ei au încă încredere în clasa politică și speră să-și respecte promisiunile electorale. De astă dată ei se vor feri să iasă din casă și să meargă la vot pentru a nu se infecta de noul virus COVID-19, așa precum nu vor să se infecteze de virusul electoral.

Acum o altă întrebare care se pune este când se va sfârși platoul ca să mai coborâm și la șes, că ne-am săturat până și noi românii de atâtea bancuri făcute de unii, pe seama noastră, a celor mulți? Pesemne dacă cifrele ar fi reale, iar cei care monitorizează virusul COVID 19 au un plan realist de acțiune, să investigheze și să testeze cum ar trebui, toate persoanele din jurul celor infectați, atunci cam în două săptămâni de când au crescut cifrele, numărul victimelor ar cam trebui să scadă și am putea să începem să pășim și noi spre normalitate cum ar fi firesc. Asta dacă va mai exista normalitate, desigur în politica românească și nu în medicină, pentru că virusul, săracul de el, își vede oricum de treaba lui…

Dacă totuși în cele din urmă ne vom învinge teama și vom merge la vot, să avem mare grijă ca pe drumul spre urna de votare să nu ne infectăm cumva și noi cu virusul electoral, că atunci este mai rău decât noul COVID-19 și mai molipsitor decât acesta. Iar din câte se știe, până acum încă nu s-a găsit încă vaccinul potrivit care să-i vindece pe bolnavii molipsiți de gustul puterii…

(Andrei Breabăn, membru în Uniunea Scriitorilor Bucovineni)

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Covid – 19 și Votul Popular.
 Vizualizări articol: 836 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Covid – 19 și Votul Popular0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei