Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 253 (7254)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronică de artă

Începând cu 18 octombrie a.c. și timp de o lună, Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei găzduiește o excepțională expoziție de pictură,intitulată sugestiv „Aroma timpului trecut”, a pictorului Sorin Mihai Bârgăoan.

Artistul păstrează cu demnitate și devotament riguroasele rădăcini ale vieții satului și le implementează atât de potrivit și armonios pe pânzele sale. Acesta selectează imagini cu răsunet de durată, optează pentru permanent, pentru amintirile bine întipărite și sudate adânc în conștiința noastră.

Compozițiile sale ne duc cu gândul la obiectele tradiționale și la locurile din trecut, dar și la oamenii pe care timpul a scris povești în ridurile fețelor lor, pictorul afirmându-se ca un interesant observator al universului uman. Nu abordează istorii epice, ci simple întâmplări mărunte, din care realmente descoperim aromele altor timpuri.

Portretele sale sunt admirabile prin cizelarea liniei, el extrăgând esența plastică prin câteva ipostaze ale omului de la țară, totdeauna cu semnificații adânci și rezonanță emoțională. Oamenii sunt reprezentați spulberați de nenumărate gânduri, se observă concentrarea unor chipuri care cugetă, de unde se sesizează truda sau solitudinea în rugăciune, în încercarea de a înfăptui o relație cât mai strânsă și intimă cu divinitatea, dar deopotrivă se simte și nostalgia timpului trecut, a anilor înverșunați, dar și prolifici ai tinereții, toate cuprinse de semnul demnității, modestiei, încrederii și speranței.

Având o sensibilitate nativă față de culori și forme mai mare decât a majorității oamenilor de rând, aceasta fiind componenta cea mai importantă a ceea ce numim talent, Sorin se obișnuiște să vadă în jurul său pictură, iar înregistrarea sa vizuală devine activitate permanentă. Datorită subtilității felului său de a vedea și grație rafinamentului creat din experiență, al creației artistice și la afirmarea propriei sale individualități, artistul lucrează neîncetat și se prezintă și ca un desenator pasionat și cu mult bun gust.

Culorile se armonizează într-o atmosferă unitară, fără violență. Ritmurile, adâncimea așezării elementelor, orientarea lor, împletirea liniilor din diferite planuri, duc toate către o solidă gândire constructivă. Ne putem da seama, simplu și logic, că lucrările de artă cuprind inevitabil căteva cuante din spiritul celui care a imaginat-o. El îi insuflă viața. Este mesajul artei autentice. Iar într-adevăr, în sânul acestei comunicări interumane se naște arta reală.

Datorită măiestriei subtile a artistului, toate tablourile sale răsună cu o forță deosebită, împletind puterea de convingere a desenului cu spiritul de observație, dar și cu o profundă înțelegere a sensului vieții. Pictura sa este expresivă prin gravitate și amploare, prin forța de înțelegere a omului de pe aceste meleaguri, cu trecutul și căutările sale.

Artistul Sorin Mihai Bârgăoan, înzestrat cu un sentiment acut al prezentului și cu intuiția vremurilor trecute, a reușit să înmagazineze o așa-zisă documentație artistică relevantă și de mare preț, nu doar pentru noi, contemporanii, ci mai cu seamă pentru viitor.

Delia Ioana Leizeriuc - critic de artă

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cronică de artă.
 Vizualizări articol: 2666 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cronică de artă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei