Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 253 (7254)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În sfârşit

Condamnări exemplare pentru doi indivizi care au împuşcat un cerb şi patru căprioare, dintre care trei gestante

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi indivizi care au fost prinşi la braconat în pădurile din zona de munte a judeţului Suceava şi-au aflat ieri pedepsele. Curtea de Apel Suceava a menţinut soluţia dictată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc pentru cei doi bărbaţi din Borşa care în aprilie 2012 au împuşcat un cerb şi patru căprioare, dintre care trei erau gestante.

Magistraţii celor două instanţe de judecată i-au găsit vinovaţi atât pe Raul Gabriel Timiş, cât şi pe Paul Sorin Danci, pentru săvârşirea infracţiunilor de „braconaj cinegetic” şi „nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor”. Raul Gabriel Timiş a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare, în timp ce Paul Sorin Danci trebuie să stea după gratii pentru o perioadă de 7 ani şi 2 luni de zile.

Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, „în baza unei înţelegeri prealabile, cei doi inculpaţi menţionaţi s-au deplasat din oraşul Borşa, cu auto marca Jeep, nr. MM 90 JEP, de culoare neagră, în zona fondului de vânătoare nr. 16 Valea Cârlibabei, aflat în gestiunea Ocolului Silvic Cârlibaba, pe raza comuna Breaza, judeţul Suceava, unde au comis acte de braconaj cinegetic constând în împuşcarea şi capturarea unui număr de cinci exemplare din specia cerb comun (patru femele şi un mascul)”.

După cum au constatat organele de anchetă la acea vreme, trei femele erau gestante şi urmau să fete în aproximativ două săptămâni. Animalele erau tranşate şi puse în butoaie din plastic, fiind găsiţi inclusiv fetuşii, scoşi în grabă şi aruncaţi printre celelalte resturi. Iniţial, în acest dosar au fost cercetaţi trei suspecţi, pe parcurs stabilindu-se că doar cei doi au participat efectiv la comiterea faptei. Procurorii au stabilit că cei doi inculpaţi au deţinut şi folosit fără drept arme de vânătoare de tip carabină compatibile cel puţin cu calibrul 7 x 64. Prejudiciul stabilit în acest caz este de nu mai puţin de 60.000 de euro.

 

Unul dintre braconieri, trimis în judecată pentru fapte similare într-un alt dosar

Braconajul pare să fie principala meserie a unuia dintre cei doi condamnaţi din acest dosar. Este vorba de Sorin Paul Danci, care în cursul anului trecut a fost trimis în judecată într-un alt dosar de „braconaj cinegetic”. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Vatra Dornei, care trebuie să ia în perioada următoare o decizie pentru fapta din noaptea de 23 spre 24 august 2017.

Sorin Paul Danci a fost singurul prins în pădure, deși la braconaj au mai participat și alți indivizi. Acesta este acuzat că a împușcat doi cerbi adulți, dar și un pui de căprior, în vârstă de aproximativ 3 luni. Sorin Paul Danci a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de braconaj, o infracţiune de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și o infracţiune de uz de armă fără drept.

Polițiștii de la Vatra Dornei au avut informații, din noaptea de 23 spre 24 august 2017, despre o mașină de teren suspectă, care se deplasează către zona Măgura Mare, în comuna Cârlibaba, din interior fiind manevrat un proiector folosit de braconieri. La fața locului s-au deplasat, în acea noapte, polițiști judiciariști de la Vatra Dornei, împreună cu angajați ai Ocolului Silvic Cârlibaba. Polițiștii au descoperit în pădure o mașină de teren înmatriculată în Bulgaria, care avea pană și era încuiată. În zonă a mai fost reperat un autoturism suspect, însă acel șofer a demarat în trombă și nu a fost prins.

În timpul cercetărilor din zorii zilei de 24 august, în pădure a fost identificat Sorin Paul Danci, din Cârlibaba. Acesta a susţinut că se afla acolo pentru a căuta lemne de foc și a culege ciuperci, însă polițiștii nu au putut crede această variantă. Ulterior, în cadrul anchetei s-a stabilit că mașina găsită abandonată era a lui Danci.

În interiorul mașinii au fost găsite trei cadavre ale unor cervide împuşcate şi mai multe bunuri specifice braconierilor, respectiv un proiector, un cuţit tip macetă şi un briceag.

După examinarea celor trei animale s-a stabilit că era vorba de o femelă de căprior cu vârsta de aproximativ 3 luni şi greutatea de circa 15 kg, un cerb mascul cu vârsta aproximativă de un an şi 6 luni şi greutatea de circa 140 kg, și încă un cerb mascul cu vârsta aproximativă de un an şi jumătate şi greutatea de circa 150 kilograme. Prejudiciul în acest caz a fost evaluat la 28.000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condamnări exemplare pentru doi indivizi care au împuşcat un cerb şi patru căprioare, dintre care trei gestante.
 Vizualizări articol: 9815 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Condamnări exemplare pentru doi indivizi care au împuşcat un cerb şi patru căprioare, dintre care trei gestante5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei