Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 iun 2014 - Anul XIX, nr. 146 (5655)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Activitate

„Tradiţie, moştenire şi simţire românească” - proiect educaţional interjudeţean derulat la Grădiniţa „Căsuţa Piticilor” din Câmpulung

Colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit „Căsuţa Piticilor” din municipiul Câmpulung Moldovenesc, coordonat de directorul instituţiei, profesor Florica Flutur, a fost în zilele de 20-22 iunie 2014 gazda manifestărilor din cadrul proiectului educaţional cu participare internaţională „Tradiţie, moştenire şi simţire românească”, desfăşurat in parteneriat cu GPP ”Nufărul” Oradea, GPP 1 Abrud - Alba, Grădiniţa cu predare în limba română Micherechi - Ungaria şi GPN Nr. 2 Tinca - Bihor.

Regiuni cu deosebită încărcătură istorică, Bucovina, Ardealul şi Bihorul sunt zone în care încă se păstrează nealterată autenticitatea şi valorile folclorului românesc. Tocmai de aceea, acest proiect şi-a propus realizarea unor activităţi care să conducă la cunoaşterea şi valorificarea unor obiceiuri şi tradiţii specifice acestor zone, pentru a reuşi să le cultive în inimile şi minţile generaţiilor prezente şi viitoare.

Primiţi cu pâine şi sare, aşa cum spune tradiţia, musafirii - cadre didactice de la grădiniţele partenere din Oradea şi Abrud - au putut admira frumuseţea costumelor bucovinene purtate cu mândrie de colegele lor de la grădiniţa câmpulungeană.

Sâmbătă dimineaţa, într-o locaţie de vis, la Pensiunea Vranis din Sadova, a avut loc deschiderea manifestărilor din cadrul proiectului, la care au participat cadre didactice şi preşcolari de la Grădiniţa „Căsuţa Piticilor”, prezentând un regal de cântec şi dans popular care au adus lacrimi în ochii celor prezenţi.

Dovedind, ca de fiecare dată, interes faţă de tot ceea ce înseamnă învăţământ preşcolar, nu au lipsit de la acest eveniment primarul şi viceprimarul municipiului, Mihăiţă Negură şi Silviu Florin Robciuc, însoţiţi de consilierii locali Cristina Flutur, Nicolai Vranău şi Nicolae Cârmaci.

 În partea a doua a zilei, cadrele didactice implicate în proiect au vizitat mănăstirile din zonă şi Muzeul internaţional al ouălor încondeiate de la Moldoviţa.

A doua zi din calendarul activităţilor a debutat cu spectacolul „Obiceiuri şi tradiţii din Bucovina”, susţinut pe scena sălii de spectacole a Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” de preşcolarii de la grădiniţa gazdă, laureaţi ai Festivalului-concurs „Voinicelul” 2014.

Doamnele educatoare din Oradea şi Abrud au fost invitate la o activitate de lucru pe ateliere, în cadrul căreia au avut posibilitatea să desluşească meşteşugul icoanelor pe sticlă şi al decorării lingurilor de lemn, pe care le-au putut observa şi în vizita făcută la Muzeul Etnografic al lemnului din Câmpulung Moldovenesc.

Şi cum o vizită în oraşul de la poalele Rarăului nu se putea încheia fără o drumeţie la Pietrele Doamnei, ultima parte a activităţilor a fost dedicată acestui moment. Aici, îmbătaţi de aerul proaspăt, cu miros de cetină de brad, participanţii la proiect au împărtăşit impresii, au schimbat idei şi s-au lăsat vrăjiţi, încă o dată, de farmecul oamenilor şi locurilor.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea financiară a sponsorilor, cărora le mulţumim pentru că au fost alături de noi, contribuind în acest fel la reuşita evenimentului: Asociaţia părinţilor „Căsuţa Piticilor”, SC Andelvero Prod Com, SC Calcarul SA, SC Yanis Prod Com, SC Maghebo SRL, Mediacce Weddings, SC Salva SRL, Selgros Cash&Carry Suceava, SC Silvian Sound SRL.

În zilele de azi, când timpul este atât de preţios, tocmai pentru că se scurge prea repede, o activitate de acest gen a reprezentat un moment de eternitate spirituală, de apropiere între oamenii cu aceleaşi credinţe şi tradiţii.

Etapa câmpulungeană a proiectului s-a încheiat, dar proiectul va continua, de data aceasta cu vizita educatoarelor câmpulungene în judeţul Alba.

 

Ed. Cătălina Giannina TIRONEAC

Grădiniţa cu Program Prelungit „Căsuţa Piticilor” Câmpulung Moldovenesc

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Tradiţie, moştenire şi simţire românească” - proiect educaţional interjudeţean derulat la Grădiniţa „Căsuţa Piticilor” din Câmpulung.
 Vizualizări articol: 2214 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Tradiţie, moştenire şi simţire românească” - proiect educaţional interjudeţean derulat la Grădiniţa „Căsuţa Piticilor” din Câmpulung5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei