Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 31 (5238)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Coana Chiriţa şi coana Pivniceriţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mă delectez săptămânal cu revista „Kamikaze”, îmi place că se simte amprenta oamenilor inteligenţi în construcţia textelor şi imaginilor. Numărul de săptămâna asta are pe copertă o parodie la adresa liderilor politici ai României, folosindu-se imaginea simbolului revoluţionar Che Guevara, cu sloganul său recunoscut „Viva la Revolucion!”.

Un criminal a fost şi Che Guevara ăsta, un criminal jegos şi sângeros, care nu ştia decât să împrăştie cu pistolul creieri nevinovaţi, de unde se vede că zestrea lui intelectuală de sub basca de revoluţionar nu era cine ştie ce. Dar asta e altă poveste, care nu-l împiedică pe Che Guevara să fie imprimat pe tricourile tineretului avid de repere cu bască.

În „Kamikaze”, Ponta e „Che Gargara”, sloganul său fiind „Viva la Imitacion!”; Iliescu e „Che Povara” - cu al său bineştiut „Viva la Soviet Union!”; Crin Antonescu devine „Che Pierdevara”, cu îndemnul „Viva la silencion!”; oierul liberal Gigi Becali e „Che Mioara”, cu celebrul său „Viva la transhumancion!”....

Amuzant, sau trist? Zău dacă-mi dau seama.

O clientă de bază a revistei este şi madam ministru Pivniceru. Personaj care o aminteşte pe Coana Chiriţa a lui Alecsandri, de care o apropie siamez moldoveneasca imposibilă care-i iese din gură. Pivniceriţa nu trebuie satirizată, fiindcă reuşeşte rara performanţă de a se satiriza singură. I-ar trebui un interpret, care să-i traducă frazele din moldovineasca de la care nu se abate, în româna pe înţelesul tuturor.

Sunt şi eu moldovean, mă şi mândresc cu asta, dar sunt în acelaşi timp de acord că nici la coada vacii nu se vorbeşte astfel. Dar de unde să înveţe madam ministru diferenţa dintre modul de a vorbi în familie şi modul de vorbi în public? De la Mişu Vlasov?

O poză de-a Monei apare pe pagina 11 din Kamikaze. Zice ea: „Uăi băieţ’, ascultaţ’ cuomanda la mini! Di-amu înainti vreu sî si intri şî la nuoi în puşcării ca-n America. Cu vizî, ca sî nu mai ajungî în dânsili tăţ’ infractuorii.”

Amuzant, sau trist? Zău dacă-mi dau seama.

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coana Chiriţa şi coana Pivniceriţa.
 Vizualizări articol: 1475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 5 voturi
Coana Chiriţa şi coana Pivniceriţa2.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei