Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 85 (5292)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mini, în versiunea clasică, considerat una din "Marile Invenţii Britanice"

 

British Science Association a invitat publicul să aleagă cele mai importante descoperiri ştiinţifice şi tehnice din ultimii 100 de ani - revoluţionarul automobil britanic de clasă mică a fost singura maşină nominalizată.

Clasamentele, statisticile şi sondajele se bucură de o tradiţie deosebită în Marea Britanie, acolo unde a apărut și marca MINI. Asociația britanică a realizat un studiu major în cadrul căruia utilizatorii internetului au fost invitaţi să voteze cele mai importante şi mai influente inovaţii din ultimul secol în domeniul ştiinţei şi tehnologiei.

Printre nominalizaţi s-a aflat şi versiunea clasică Mini, revoluţionarul automobil de clasă mică, al cărui design a fost creat de Alec Issigonis în 1959 şi care a avut un impact de durată asupra designului maşinilor.

Tracţiunea faţă, motorul dispus frontal şi montat transversal şi cutia de viteze aflată sub acesta au făcut ca versiunea clasică Mini să ofere spaţiul interior maximum posibil cu cea mai mică amprentă la sol - astfel a fost un etalon pentru automobilele de clasă mică şi compactă din generaţiile ulterioare.

Şi în prezent, versiunea clasică Mini este privită ca o dovadă a talentului ingineresc din Marea Britanie. De altfel, Mini a fost singura maşină reţinută pe lista scurtă a inovaţiilor semnificative care erau "made in UK" - printre adversari s-au numărat invenţii precum tehnologia radar şi a ultrasunetelor, penicilina, proteza de şold, motorul cu reacţie, ceasul atomic, oaia clonată Dolly şi World Wide Web.

La finalul perioadei de votare, versiunea clasică Mini a ocupat locul al doilea în categoria "Inovaţii ale Trecutului", reuşind să acumuleze 23% din preferinţele votanţilor.

Richard Wiseman, profesor de psihologie la Universitatea Hertfordshire, a fost printre cei care au susţinut cauza Mini, despre care a declarat: "În primul rând, este o maşină foarte mică, aşa că numele i se potriveşte. Apoi, Mini a fost dovada geniului ingineresc prin faptul că motorul era montat transversal, dar mergea înainte - habar nu am cum se poate, dar este absolut impresionant".

În categoria "Invenţii ale Trecutului", Mini a fost la un singur procent în urma câştigătorului, Maşina Universală a lui Alan Turing, cea care este considerată baza teoretică pentru toate computerele din prezent.

Votul a avut loc în perioada în care a fost organizată Săptămâna Naţională a Ştiinţei şi Ingineriei, perioadă în care s-a dorit generarea unui interes deosebit pentru ştiinţă şi tehnologie, în special în rândul tinerilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mini, în versiunea clasică, considerat una din "Marile Invenţii Britanice".
Dezmembrări Camioane Suceava •  •  •  •  •  •  • 
 Vizualizări articol: 705 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mini, în versiunea clasică, considerat una din "Marile Invenţii Britanice"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Auto

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei