Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 nov 2017 - Anul XXII, nr. 270 (6686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La Târgul de carte Gaudeamus a fost expusă "Mama Cărților"

Într-o lume care își întoarce fața de la carte, profesorul universitar Ion Bănșoiu, directorul general al editurii Paiedia, a construit, la propriu, o carte uriașă, pe care a botezat-o "Mama Cărților", informează Mediafax.

Imprimată pe hârtie manuală fabricată artizanal de editură într-un laborator alchimic de la marginea Bucureștiului, bogat ilustrată cu gravuri ce reproduc fidel originalul, "Mama Cărților" a luat naștere pornind de la o "sugestie" pe care profesorul Bănșoiu a găsit-o în conferințele susținute de Jorge Luis Borges, în anii 70.

"Mama Cărților" conține capitole din Divina comedia, 1001 de nopți, Don Quijote, Decameronul, Povestea prințului Siddharta, Caballa.

"A durat destul de mult timp până s-a conturat ideea unei cărți imense care să arate ca o «Mamă» a cărților și să simbolizeze trecerea la modernitate, sub sugestia comentariilor borgesiene. Această carte s-a făcut. Am fost cuprins ca de o febră cât a durat construcția ei; având această febră m-am gândit la «Mama cărților» ca la personajul unei alegorii, ca la cineva care își caută locul într-o lume în care documentele, gândurile, imaginile trec ca undele printre oameni și se opresc la ei când aceștia le fac un semn, și pleacă de lângă ei la un alt semn; m-am gândit și la faptul că aceste semne devin rare când e vorba de lucruri de genul marilor opere ale unei umanități trecute, fără unde și semnalizări. Acest personaj alegoric ar putea arbitra situația pe care o generează această părăsire, a faptului că oamenii și-au luat privirea de la ele, sub puterea undelor digitale; ea ar putea să-și regizeze dispariția pentru ca oamenii să înțeleagă o tragedie și un sacrificiu de care nu sunt încă deplin conștienți. " – spune profesorul Bănșoiu.

Mama Cărților este expusă la Târgul de carte Gaudeamus, care are loc, până duminică, la București, Pavilionul central Romexpo.

Intenția profesorului Bănșoiu este ca această carte să se constituie într-un strigat de atenție, în condițiile în care oamenii își întorc privirea de la carte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Târgul de carte Gaudeamus a fost expusă "Mama Cărților".
 Vizualizări articol: 1263 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
La Târgul de carte Gaudeamus a fost expusă "Mama Cărților"4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei