Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iul 2012 - Anul XVII, nr. 164 (5069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anunţ

Antonescu: Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a anunţat, ieri, că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum au decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

"Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului aşa cum a fost ea votată de Parlamentul României, aşa cum a trecut prin Curtea Constituţională", a declarat Antonescu.

Preşedintele interimar a arătat totodată că, în opinia sa, instituirea unui cvorum de participare la referendum este neconformă cu bunele practici în materie electorală. "Personal, am rezerve faţă de faptul că această formulă încalcă sau ignoră tocmai recomandările Comisiei de la Veneţia în această materie, recomandări care de atâtea ori au fost luate în calcul şi respectate", a menţionat Antonescu.

El a adăugat că în paragrafele 50, 51 şi 52 din Codul de bune practici cu privire la referendum al Comisiei de la Veneţia "se spune foarte clar că nu se recomandă impunerea unui cvorum tocmai pentru că o asemenea impunere ar putea să facă inefectiv votul celor care se pronunţă, ar putea încuraja tactici absenteiste care afectează direct şi viciază în fond expresia de voinţă populară".

Crin Antonescu şi-a argumentat faptul că a promulgat legea prin faptul că a "socotit că e mai puţin important" punctul său de vedere. "Cred că în felul aceasta am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere", a explicat Antonescu.

"Aş vrea să spun că unul dintre motivele pentru care am decis promulgarea acestei legi este şi acela că, spre deosebire de alţii, înţeleg întotdeauna să pun interesul naţional în faţa interesului partizan sau personal", a mai susţinut Antonescu, precizând că România se află sub "un asalt de dezinformare".

"România este într-o situaţie extrem de dificilă, adusă de iresponsabilitatea unor oameni disperaţi că pierd scaunul şi puterea", a spus preşedintele interimar.

 

Antonescu: Durata referendumului - o singură zi, e posibilă prelungirea programului de votare

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că oficial nu au existat discuţii pentru organizarea referendumului pe parcursul a două zile şi că acesta va avea loc într-o singură zi, 29 iulie, aşa cum prevede legea, dar că votarea s-ar putea prelungi de la ora 7.00 la ora 22.00 sau 23.00.

Crin Antonescu a declarat, ieri seară, că legea prevede foarte clar că durata desfăşurării referendumului este de o singură zi şi că oficial nu au existat niciodată discuţii pentru ca referendumul să se desfăşoare pe durata a două zile.

El a spus, în acest context, că este posibilă însă prelungirea programului de votare, de la ora 7.00 până la ora 22.00 sau 23.00, iar acest lucru ar putea fi decis de către guvern.

"Sigur că i-am împărtăşit primului-ministru preocuparea mea pentru ca indiferent de condiţiile pe care legea le stabileşte cât mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot din ţară şi din străinătate să poată avea fizic acces pentru a-şi exercita dreptul de vot. În sensul acesta eu consider că s-ar putea prelungirea programului de vot în interiorul aceleiaşi zile. Acum avem de la ora 8.00 la ora 20.00. Ar putea fi de la ora 7.00 la ora 22.00 sau 23.00, astea sunt chestiuni care eventual se pot reglementa cred la nivelul unei decizii a Guvernului, care se ocupă cu organizarea”, a afirmat Antonescu.

El a mai spus că este esenţial să existe un număr cât mai mare de secţii de votare, iar premierul Victor Ponta l-a asigurat că vor fi luate toate măsurile în acest sens.

"De asemenea, un număr de secţii suficient de mare şi în ţară şi în străinătate este esenţial şi este şi obligaţia mea, fie şi temporară, să asigur sau să fac în aşa fel încât instituţiile responsabile să asigure dreptul oricui doreşte să vină să voteze, evident cât mai mulţi cetăţeni, să poată fi respectat", a mai explicat Antonescu.

Conform reglementărilor actuale, programul de votare este între orele 08.00 şi 20.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antonescu: Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului.
 Vizualizări articol: 434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Antonescu: Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei