Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 iun 2012 - Anul XVII, nr. 149 (5054)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Băsescu: E prima dată după'90 când un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui fără mandat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că este pentru prima dată după revoluţie când un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui fără a avea mandat, el precizând că România este reprezentată nelegitim la Consiliul European.

Şeful statului a spus că este pentru prima dată în 22 de ani când un prim-ministru îşi asumă atribuţiile preşedintelui fără să aibă mandat.

"Aş remarca faptul că este pentru prima dată în perioada post-decembristă, în 22 de ani, când un prim-ministru îşi asumă prerogativele preşedintelui fără să aibă un mandat de la acesta. Aş spune, puţin mai mult, o asumare nelegitimă de mandat de reprezentare a statului", a spus el.

 

„România este nelegitim reprezentată în acest Consiliu European”

Preşedintele Băsescu a declarat că România este nelegitim reprezentată la Bruxelles. "Cert este că România este legitim prezentă la Consiliul European, dar este nelegitim reprezentată în acest Consiliu European atât prin prisma subiectelor care se discută, dar în primul rând din viziune constituţională", a afirmat şeful statului.

De asemenea, el a arătat că la această reuniune a Consiliului European se discută despre cedarea de suveranitate de către ţările membre, pentru a facilita ulterior procesul de integrare europeană, iar articolul 80 al Constituţiei indică clar faptul că chestiunile vizate de suveranitate sunt atribuite preşedintelui României.

"Agenda UE de astăzi este mult mai subtilă decât pare. Aduceţi-vă aminte că, de mai bine de un an şi jumătate, şi probabil trebuie să mă scuzaţi că îmi arog acest drept de a susţine că am fost unul dintre liderii UE care au spus că soluţia noastră pentru viitor este crearea Statelor Unite ale Europei. În mod subtil, documentul care se va discuta astăzi şi nu va apărea în concluzii este despre cedare de suveranitate. Este, de fapt, cel mai important subiect, care nu este parte a concluziilor. Sigur, el nu este aşa intitulat, dar se va vorbi despre control bugetar, se va vorbi despre unificarea fiscalităţii, se va vorbi despre prioritizarea la nivel european a investiţiilor, se va vorbi de creşterea autorităţii Băncii Centrale Europene, deci suntem în sfera pe care articolul 80 o atribuie indiscutabil preşedintelui, aceea care vizează suveranitatea. Repet, nu veţi vedea scris în documente ceva despre suveranitate, dar se vor pune bazele discuţiilor despre o mai puternică integrare. Practic, asta înseamnă o mai puternică integrare a statelor", a spus preşedintele.

De asemenea, el a arătat că la acest Consiliu European există posibilitatea lansării în discuţie şi a alegerii directe de către cetăţenii europeni a unui lider al UE. "Este posibil să se lanseze în discuţie şi posibilitatea alegerii directe de către cetăţenii europeni a unui lider al Uniunii. Sigur, discuţiile sunt incipiente, dar este clar că ideea unei integrări tot mai rapide, tot mai puternice, a unei integrări economice, fiscale, bugetare, bancare, politice, este în substratul acestei agende şi trebuie să ai experienţa necesară să o înţelegi şi să o abordezi", a argumentat preşedintele, arătând că este convins că membrii delegaţiei premierului nu au înţeles subtilităţile agendei Consiliului şi ale mandatului de reprezentare ale României.

El a ţinut să contrazică "povestea" spusă de "unii formatori de opinie" că la Consiliul European se iau în primul rând decizii economice care ţin de domeniul de activitate al Guvernului şi al primului-ministru.

"Nu, se fixează concepte care sunt apoi transformate la nivel european şi naţional în agende, în priorităţi şi aşa mai departe. Nu ştiu dacă domnul Florin Georgescu se află la Bruxelles, că sunt chestiuni economice. Sau ministrul Economiei nu cred că se află în delegaţia primului-ministru", a spus Băsescu.

El a mai arătat că ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, aflat în delegaţia primului ministru este un bun specialist în funcţionarea Comisiei Europene, dar nu este un "politician cu viziune" care să poată să îşi asume deciziile importante care se vor lua la Consiliul European şi nu are nici funcţia adecvată.

"Lucrurile sunt mult mai complicate decât zona strict de competenţă a domnului Leonard Orban", a afirmat preşedintele, răspunzând unei întrebări.

Premierul Victor Ponta a plecat ieri dimineaţă spre Bruxelles, însoţit de ministrul de Externe şi de cel al Afacerilor Europene.

Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

După decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, premierul Victor Ponta a declarat că va merge, "evident", la Bruxelles, la Consiliul European.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că a discutat, miercuri seară şi ieri dimineaţă cu preşedintele Traian Băsescu despre participarea la CE şi că "rămăsese" să aibă o întâlnire cu şeful statului chiar la Bruxelles, adăugând că va încerca pe cale instituţională să rezolve conflictul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: E prima dată după'90 când un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui fără mandat.
 Vizualizări articol: 862 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: E prima dată după'90 când un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui fără mandat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei