Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 ian 2010 - Anul XV, nr. 8 (4299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI a sesizat Avocatul Poporului privind OUG 114/2009

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a sesizat Avocatul Poporului (AP), ieri, cu privire la unele articole din OUG 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din sector, despre care susţin că sunt neconstituţionale şi solicită AP să sesizeze, la rândul său, Curtea Constituţională.
În sesizarea adresată Avocatului Poporului, sindicaliştii argumentează că Ordonanţa de Urgenţă 114/2009 blochează, pentru 2010, majorarea cuantumului punctului de pensie pentru luna decembrie a fiecărui an, cu cel puţin rata inflaţiei, prognozată pentru anul bugetar următor, aşa cum prevedeau dispoziţiile articolului 80, alineatul 1 din Legea 19/2000.
"Vă rugăm să observaţi că această ordonanţă de urgenţă este neconstituţională şi a fost emisă cu încălcarea prevederilor articolului 1, alineatul 5, articolului 102, alineatul 1 şi 2, articolelor 41, 47, 53, alineatul 1, articolului 115, alineatul 6, şi articolului 114 din Constituţia României", se arată în sesizarea sindicaliştilor.
Guvernul a elaborat această ordonanţă de urgenţă fără consultarea, obligatorie, a unuia dintre organismele sociale interesate în realizarea politicii interne, respectiv Consiliul Economic şi Social, mai susţine FSLI.
Ordonanţa 114/2009 afectează drepturile constituţionale ale personalului didactic, respectiv dreptul la un nivel de trai decent, dar şi dreptul la muncă şi la protecţia socială a muncii, se mai arată în sesizare.
"Textul criticat încalcă şi prevederile articolului 53, alineatul 1, din Constituţie, care reglementează expres şi limitativ în ce cazuri exerciţiul unor drepturi şi libertăţi poate fi îngrădit. (...). Or, nici unul dintre aceste cazuri nu motivează concedierea masivă a unui număr atât de mare de personal din învăţământ, măsură care derivă din prevederile articolului 16 a OUG 114/2009", se arată în sesizarea transmisă Avocatului Poporului.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a propus sindicaliştilor, marţi, patru măsuri pe care aceştia să le negocieze şi care să poată fi luate pentru eficientizarea costurilor legate de aplicarea Ordonanţei 114/2009 privind reducerea posturilor din sistem, cu 15.000, în 2010.
Măsurile constau în creşterea numărului de ore pentru directori şi directori adjuncţi la 6-12 ore pe săptămână în funcţie de mărimea şcolii, la renunţarea la norma didactică de predare cu două ore pe săptămână pentru personalul didactic cu gradul I şi cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani. Cea de-a treia măsură constă în majorarea efectivelor minime de preşcolari şi elevi care permit dobândirea personalităţii juridice a unităţilor de învăţământ, o ultimă măsură prevăzând organizarea claselor I, a V-a şi a IX-a din unităţile de învăţământ din mediul urban la limita maximă prevăzută de lege de 30 de elevi.
La rândul lor, sindicatele s-au declarat nemulţumite de OUG 114/2009 şi au spus încă o dată că o vor ataca la Curtea Constituţională, prin Avocatul Poporului.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a spus că această ordonanţă este scoasă din contextul general şi nu duce la îmbunătăţirea actului de educaţie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI a sesizat Avocatul Poporului privind OUG 114/2009.
 Vizualizări articol: 985 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
FSLI a sesizat Avocatul Poporului privind OUG 114/20093.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei