Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2009 - Anul XIV, nr. 193 (4179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Autorităţile locale, obligate să reorganizeze firmele de termoficare, pentru eliminarea pierderilor

Autorităţile locale vor fi obligate să reorganizeze societăţile din subordine care asigură servicii publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, pentru eliminarea pierderilor.
"În vederea eliminării pierderilor din prestarea serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populaţie, în sistem centralizat, autorităţile administraţiei publice locale (...), pentru perioada 2009-2015, au următoarele obligaţii: să implementeze programe de reorganizare a operatorilor economici din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi de modernizare a infrastructurii de operare, să eficientizeze serviciul de termoficare prin implementarea celei mai fezabile soluţii, inclusiv prin atribuirea contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii", potrivit unui proiect de ordonanţă de guvern, elaborat de MAI.

 

Noile prevederi

Proiectul vizează modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 36/2006 privind instituirea preţurilor locale de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei prin sisteme centralizate, iar modul de îndeplinire a obligaţiilor autorităţilor locale va fi monitorizat de MAI, conform sursei citate.
Actul mai prevede ca pierderile provenite din prestarea serviciilor publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ sau tarif, înregistrate de firmele din subordinea autorităţilor administraţiei locale, pot fi acoperite din bugetele instituţiilor.
Pierderile vor putea fi acoperite şi din excedentul anual al bugetului local înregistrat la încheierea exerciţiului bugetar, înainte de constituirea fondului de rulment sau în cursul exerciţiului bugetar, din disponibilităţile fondului de rulment.
"Sumele acordate operatorilor economici din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale care prestează serviciile de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinate populaţiei sunt folosite numai pentru compensarea costurilor legate de prestarea acestor servicii şi a pierderilor înregistrate (...). Compensarea nu trebuie să depăşească suma necesară acoperirii totale sau parţiale a costurilor înregistrate cu prestarea obligaţiilor serviciului de interes economic general, luându-se în considerare veniturile relevante precum şi un profit rezonabil", se arată în proiect.

 

Schemă de ajutor de stat

MAI va elabora o schemă de ajutor de stat, cu respectarea prevederilor europene în domeniu, iar autorităţile de reglementare competente vor actualiza în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei metodologiile de determinare a valorii sumelor pentru compensarea creşterii preţurilor la combustibilii utilizaţi pentru energia termică furnizată populaţiei.
Ordonanţa Guvernului 36/2006 a instituit preţurile locale de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei prin sisteme centralizate, pentru localităţile în care preţul de furnizare pentru energia termică livrată populaţiei prin sisteme centralizate este mai mic decât 107,5 lei/Gcal, inclusiv TVA.
Preţurile locale ale energiei termice facturate populaţiei se aprobă de către autorităţile administraţiei publice locale, iar diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţurile locale de referinţă este acoperită cu fonduri de la bugetul de stat (prin bugetul MAI, la o valoare de maxim 45% din costurile determinate conform reglementărilor în vigoare pentru combustibilul propriu folosit pentru producerea energiei termice furnizate populaţiei) şi bugetul local (pentru acoperirea diferenţei, dar nu mai puţin de 10% din valoarea costurilor totale).
"În practică, scopul măsurii de finanţare a fost interpretat eronat, ca modalitate de calcul a sumelor alocate de la bugetul de stat. De asemenea, sumele acordate pentru acoperirea costurilor din prestarea serviciului economic general de asigurare a populaţiei cu energie termică sunt susceptibile de a reprezenta ajutor de stat. Textul în vigoare face referire la obligaţia autorizării de către Consiliul Concurenţei a măsurilor de ajutor de stat, notificate de MAI", se precizează în notă.
Sumele pentru susţinerea furnizării energiei termice către populaţie, conform Ordonanţei Guvernului 36/2006, se pot acorda în avans de către ordonatorii principali de credite, în vederea constituirii stocurilor de cărbune, păcură şi de combustibil lichid uşor pentru sezonul rece, inclusiv pentru cheltuielile de transport aferente constituirii acestor stocuri.
"O altă măsură luată prin prezentul act normativ constă în prelungirea perioadei de compensare, de la bugetul de stat, a costurilor legate de asigurarea cu energie termică, până în anul 2015, corelat cu durata implementării Programului Termoficare 2006 – 2015 Căldură şi Confort, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 462/2006, republicată", arată autorii documentului.
Prevederile anterioare se refereau la programul "Termoficare 2006-2009".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile locale, obligate să reorganizeze firmele de termoficare, pentru eliminarea pierderilor.
 Vizualizări articol: 288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorităţile locale, obligate să reorganizeze firmele de termoficare, pentru eliminarea pierderilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei