Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iul 2008 - Anul XIII, nr. 177 (3858)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Peste 15.000 de oameni evacuaţi în urma inundaţiilor

Secretarul de stat Victor Paul Dobre a anunţat, ieri după-amiază că, până la ora 16:30, erau afectate de inundaţii 146 de localităţi din şase judeţe iar peste 15.000 de persoane fuseseră evacuate.

Şase judeţe erau afectate de inundaţii, numărul persoanelor evacuate ajungând la 15.183, din care peste 9.000 în judeţul Neamţ. În Suceava, mai existau doar 115 oameni evacuaţi, însă este posibil ca numărul acestora să se modifice în funcţie de schimbările debitelor din judeţul Iaşi.

Numărul persoanelor decedate a ajuns la cinci, după ce o femeie din Suceava a fost găsită moartă după patru zile.

Nivelurile râurilor Siret şi Prut sunt în scădere, la Rădăuţi înregistrându-se o micşorare a nivelului apei cu 132 de centimetri.

"Zona critică rămâne, însă, pe Prut, unde apa a atins nivelul maxim luni dimineaţă, în zona localităţii Oroftiana, la graniţa cu Ucraina", a arătat Dobre.

 

Baraj golit cu 850 de metri cubi pe secundă

Autorităţile române şi moldovene au decis ca barajul de la Stânca Costeşti să fie golit cu un debit de 850 de metri cubi pe secundă, situaţie în care pericolul de inundaţii nu vizează cu certitudine decât trei incinte agricole inundabile din aval, locuite, care au fost deja evacuate.

"Am stabilit de comun acord cu partea moldovenească să golim barajul cu 850 de metri cubi pe secundă şi, în următoarele ore, să verificăm tendinţa apei din baraj. În funcţie de datele pe care le vom avea, există posibilitatea să modificăm această valoare", a declarat, ieri, ministrul Mediului, Korodi Attila.

Korodi a afirmat că, în aceste condiţii, echipele de intervenţie lucrează la supraînălţarea unor diguri de protecţie ale unor localităţi din aval de baraj, pentru a evita ca această deversare controlată să producă şi ea, la rândul ei, pagube.

Totuşi, cota de pericol de pe Prut, în sectorul din aval de acumularea de la Stânca Costeşti, este puţin peste 700 de metri cubi pe secundă. Concret, asta înseamnă că există zone care ar fi inundate în cazul în care debitul râului depăşeşte această valoare.

 

Codul roşu, prelungit până astăzi, la 16.00, pentru Siret şi Prut

Hidrologii au prelungit avertizarea de cod roşu, până astăzi, la 16.00, atenţionarea vizând cursul mijlociu al Siretului, sectorul Nicolae Bălcescu –acumularea Galbeni, şi Prutul, pe sectorul din aval de Oroftiana - amonte acumularea Stânca Costeşti, zone din judeţele Botoşani, Neamţ şi Bacău.

Avertizarea hidrologică a fost actualizată ca urmare a evoluţiei situaţiei hidro-meteorologice şi a prognozei hidrologice pentru următoarele 24, se arată pe site-ul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Astfel, avertizarea de cod roşu a fost prelungită pentru cursul mijlociu al Siretului, în sectorul Nicolae Bălcescu – acumularea Galbeni, iar pentru Prut, pe sectorul din aval de Oroftiana - amonte de acumularea Stânca Costeşti. Aceste cursuri de apă sunt în judeţele Botoşani, Neamţ şi Bacău.

De asemenea, hidrologii au prelungit şi avertizarea de cod portocaliu pentru cursul mijlociu al Siretului, pe sectorul acumularea Galbeni – Adjudul Vechi, pe Prut, în secţiunea de la intrarea în ţară, la Oroftiana, şi pe sectorul aval de acumularea Stânca Costeşti – Stânca Aval, din judeţele Bacău, Vrancea şi Botoşani.

Totodată s-a prelungit, pentru aceeaşi perioadă, şi avertizarea de cod galben pentru râul Prut, pe sectorul din aval de Stânca-Aval – Prisăcani, zone din judeţele Bacău, Vrancea, Botoşani şi Iaşi.

Avertizarea hidrologică a fost ridicată de pe celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

În urmă cu o zi, avertizarea hidrologică de cod roşu, valabilă până ieri după-amiaza, viza râul Siret, pe cursul mijlociu, de la Lespezi la Drăgeşti, pe teritoriul judeţelor Iaşi, Neamţ şi Bacău şi râul Prut, pe sectorul din amonte de acumularea de la Stânca Costeşti, pe teritoriul judeţului Botoşani.

 

Bilanţ

În momentul de faţă 3.219 locuinţe sunt afectate de inundaţii, dintre care 149 sunt distruse complet. De asemenea, până ieri după-amiază apa inundase 6.826 de gospodării.

7,2 kilometri de drumuri naţionale şi 1.103 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale sunt impracticabili.

Au fost distruse şi 1.524 de poduri şi podeţe, fiind afectate 27.140 hectare de teren agricol şi 3.159 de hectare de păşuni şi fâneţe.

La intervenţii s-a lucrat cu un efectiv de 1.884 de oameni, dintre care 1.006 angajaţi ai MIRA.

Printre ajutoarele acordate sinistraţilor se numără 327.000 de litri de apă potabilă, 20.000 de litri de ulei, 24 de tone de pâine, 44,5 tone de mălai, 13 tone de făină şi 44 de tone de motorină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 15.000 de oameni evacuaţi în urma inundaţiilor.
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 15.000 de oameni evacuaţi în urma inundaţiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei