Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iul 2008 - Anul XIII, nr. 160 (3841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noua listă a medicamentelor, de la 15 iulie, cu reduceri de 5-12%

Noua listă a medicamentelor compensate va intra în vigoare la 15 iulie şi va conduce la o reducere a preţurilor cuprinsă între 5-12%, în funcţie de valoarea medicamentelor, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Lista a fost aprobată în şedinţa de ieri a Guvernului.

"Prin această listă am urmărit creşterea accesului echitabil al pacienţilor la medicamente cu sau fără contribuţie personală şi scăderea costurilor. Ministrul Sănătăţii va emite mâine (joi - n.r.) un ordin privind preţul de decontare al medicamentelor, care va conduce la o reducere a acestor preţuri între 5 şi 12%, în funcţie de valoarea medicamentelor", a spus Tăriceanu.

Compensarea preţului medicamentelor presupune un efort financiar de trei miliarde lei, dintre care un miliard de lei din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Şeful Guvernului a arătat că prin măsurile adoptate de Ministerul Sănătăţii, preţurile la medicamente au scăzut din 2006 cu 26%.

"Având în vedere că este o piaţă reglementată şi că aceste medicamente sunt în cea mai mare parte decontate prin sistemul de asigurări de sănătate, este firesc să existe un control asupra preţurilor. În ceea ce priveşte piaţa liberă, acolo funcţionează alte reguli", a mai spus Tăriceanu.

 

Trei liste de compensate

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că toate categoriile de medicamente compensate sunt grupate în trei liste, respectiv sublista A (cu medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 90% din preţul de referinţă, formată doar din medicamente generice şi cu 156 de noi denumiri comune internaţionale faţă de 119 câte conţinea până în prezent), sublista B (medicamente de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu, în regim de compensare 50% din preţul de referinţă, formată din medicamente originale la care se adaugă şi unele generice şi cu 216 denumiri faţă de 148) şi sublista C (medicamente pentru boli cronice, în regim de compensare 100% pentru asiguraţi şi pacienţii înscrişi în programele naţionale de sănătate.).

Această ultimă listă este divizată în trei secţiuni, respectiv secţiunea C1 (care cuprinde denumiri de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli cronice, în regim de compensare 100% din preţul de referinţă, unde creşterea numărului de medicamente nou introduse pe acestă listă variază între 30 şi 80%, în funcţie de afecţiune), secţiunea C2 (denumiri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc în regim de compensare 100% din preţul de decontare, unde creşterea numărului de medicamente nou introduse pe această sublistă variază între 40 şi 125%, în funcţie de afecţiune) şi secţiunea C3 (o listă pe care sunt incluse medicamentele compensate 100% din preţul de referinţă, de care beneficiază copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 ani daca sunt elevi, studenţi sau ucenici şi nu realizează venituri precum şi gravide şi lehuze, în tratamentul ambulatoriu).

"Am luat decizia ca nici un medicament care într-o ţară membră a UE nu are cel puţin un an de punere pe piaţă să nu intre nici în România. Am introdus cât mai multe medicamente noi, care au avut autorizaţie de punere pe piaţă din 2006 până în prezent, cu mai mare eficienţă terapeutică, şi pentru prima oară am introdus medicamente pentru boli rare. Şi totodată am reuşit să îmbunătăţim gama de medicamente pentru cele patru programe naţionale de sănătate foarte importante, oncologia, HIV-SIDA, diabetul şi TBC", a spus Nicolăescu.

El a arătat că sublista C1 cuprinde asiguraţii cu boli conice, la care compensarea se face 100% din preţul de referinţă, iar procentul de medicamente noi introduce variază între 30 şi 80%. Pentru insuficienţa cardiacă au fost introduse cinci medicamente noi şi a fost operată o creştere de 30% a numărului de medicamente pentru hepatite cronice

Ministrul Sănătăţii a precizat că alături de ordinul referitor la adoptarea noii liste de medicamente compensate, va elibera joi un al doilea ordin, referitor la aplicarea de protocoale terapeutice, pentru eliminarea abuzurilor de orice formă în actul medical.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua listă a medicamentelor, de la 15 iulie, cu reduceri de 5-12%.
 Vizualizări articol: 648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Noua listă a medicamentelor, de la 15 iulie, cu reduceri de 5-12%5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei