Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 feb 2008 - Anul XIII, nr. 36 (3717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Divergenţe sindicale pe proiectul legilor Educaţiei

Ministrul Educaţiei şi sindicatele au opinii diferite faţă de proiectul de legi în privinţa finanţării, numirii directorilor şi titularizării, demnitarul susţinând ideea că şcolile trebuie să primească bani prin intermediul primăriilor, iar managerul unităţii să poată fi ales şi din afara sistemului

Ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei a participat ieri, la Colegiul "Sf. Sava" din Capitală, la o dezbatere publică privind pachetul de legi ale educaţiei, la care au fost prezenţi directorii mai multor unităţi de învăţământ, inspectori şcolari, lideri de sindicat şi reprezentatul comisiei de învăţământ de la Palatul Cotroceni.

După mai bine de patru ore, ministrul Educaţiei şi reprezentanţii sindicatelor au recunoscut că acest pachet de legi este foarte important pentru modernizarea educaţiei, dar rămân în divergenţă capitolele vizând finanţarea, numirea directorilor şi titularizarea. Astfel, sindicatele ar vrea ca finanţarea şcolilor să fie făcută direct de la bugetul local şi nu prin intermediul administraţiilor locale.

În schimb, ministrul Educaţiei rămâne ferm pe poziţie. "Banii pentru şcoli vor urma traseul pe care îl au şi acum, respectiv de la buget către administraţiile locale şi apoi către şcoli. Primăriile răspund de şcoli, de spitale şi atunci banii trebuie să vină pe această rută'', a mai spus Adomniţei.

De asemenea, demnitarul a mai spus că susţine ideea ca pentru funcţia de director de şcoală să poată concura persoane cu studii superioare, dar care pot fi şi altceva decât profesori, de exemplu, economişti, jurişti sau manageri de companii.

Ministrul a explicat care este rostul titularizării în sistem şi nu pe post, importanţa educaţiei timpurii şi creşterea numărului de locuri în grădiniţe, durata învăţământului obligatoriu şi dezvoltarea şcolilor de arte şi meserii.

Adomniţei a spus că actuala lege nu permite eliminarea din sistem a profesorilor nepregătiţi, dar nici închiderea şcolilor neperformante. "Noul proiect de legi trebuie să reglementeze aceste probleme, mai ales că patru la sută din posturile din învăţământ sunt ocupate de angajaţi fără studii superioare'', a mai spus Adomniţei.

Chiar dacă au existat opinii diferite, participanţii la dezbatere au fost de părere Educaţia are nevoie de un nou pachet de legi, care să modernizeze învăţământul şi estimează că acesta ar putea fi gata până la sfârşitul lunii martie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Divergenţe sindicale pe proiectul legilor Educaţiei.
 Vizualizări articol: 422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Divergenţe sindicale pe proiectul legilor Educaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Găină în sos de ceapă 6 porţii 120 minute 1 găină 1kg ceapă2 ardei graşi100g ulei1 căpăţână de usturoi± sare, piper Curăţaţi găina de tuleie, pârliţi-o la flacără, spălaţi-o şi scurgeţi-o de apă. Tăiaţi-o în bucăţele,... Citeşte