Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 iul 2011 - Anul XVI, nr. 176 (4774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producătorii agricoli din Spania şi sindicatele, împotriva restricţiilor pentru muncitorii români

Asociaţia agricolă spaniolă Asaja şi confederaţia sindicală CC.OO. se pronunţă împotriva restricţionării accesului muncitorilor români pe piaţa muncii din Spania, producătorii agricoli reclamând faptul că recolta este periclitată de această măsură, în timp ce sindicaliştii consideră că va fi favorizată economia subterană.

Cotidianul ABC în ediţie electronică a relatat, ieri, că Asociaţia Agrară a Tinerilor Agricultori (Asociación Agraria Jóvenes Agricultores -Asaja) din Castilla-La Mancha a cerut autorităţilor guvernamentale să înlesnească şi să accelereze procedurile pentru obţinerea de permise de muncă de către cetăţenii români.

Potrivit sursei citate, agricultorii se tem că noile măsuri vor pune în pericol recolta. "Oamenii de afaceri spun că este imposibil de prevăzut data exactă la care va începe strânsul recoltei şi că, dat fiind specificul produselor agricole, problema trebuie rezolvată nu în zile, ci în ore", scrie cotidianul spaniol, adăugând că numeroşi cetăţeni români sosesc în regiunea Castilla La Mancha în această perioadă a anului în căutarea unui loc de muncă la culesul recoltei.

Organizaţia a cerut autorităţilor spaniole să ia în calcul faptul că producătorii agricoli traversează una dintre cele mai dificile perioade economice din istorie şi a insistat asupra nevoii ca autorităţile guvernamentale locale abilitate să elibereze permise de muncă, "să accelereze birocraţia şi să depună eforturi astfel încât campania de recoltare să se desfăşoare într-o normalitate deplină".

Pe de altă parte, Confederaţia sindicală a lucrătorilor din Spania (Confederación Sindical de Comisiones Obreras - CC.OO.) a anunţat că respinge moratoriul impus muncitorilor români, avertizând că această măsură "afectează pătura cea mai vulnerabilă, favorizând în schimb economia subterană şi degradarea drepturilor acestui grup (drepturile muncitorilor români - n.r.)", potrivit site-ului publicaţiei Ideal Digital.

Anunţul a fost făcut de secretarul Sindicatului din provincia Jaen, Francisco Quevedo, care a apreciat că este vorba despre o măsură iresponsabilă.

Guvernul spaniol a decis, vineri, reintroducerea permiselor de muncă pentru români.

"Consiliul de Miniştri a aprobat un acord prin care se stabileşte reactivarea - aşa cum prevedea ca fiind posibil şi Acordul din 2008 - a perioadei tranzitorii în ceea ce priveşte accesul românilor pe piaţa spaniolă a muncii. Astfel, cetăţenii români care vor veni la muncă în Spania vor avea nevoie, pentru a fi în legalitate, de o autorizaţie prealabilă emisă pe baza existenţei unui contract de muncă", potrivit unui comunicat al Guvernului de la Madrid. Potrivit sursei citate, măsura, care are caracter temporar, nu va afecta românii care sunt deja incluşi pe piaţa muncii din Spania.

Guvernul spaniol a subliniat de asemenea că restricţiile "vor face obiectul unei evaluări continue bazate pe evoluţia pieţei spaniole a muncii". Totodată, Executivul de la Madrid a precizat că s-a aflat şi se află în continuare într-un dialog permanent cu autorităţile de la Bucureşti pe această temă.

 

Scrisoarea autorităţilor spaniole urmează să fie analizată de CE

Comisia Europeană a primit, vineri seară, scrisoarea autorităţilor spaniole prin care acestea informează că suspendă libera circulaţie a muncitorilor proveniţi din România, aceasta urmând să fie analizată de Executivul european, a declarat, luni, Chantal Hughes, purtător de cuvânt al CE.

Ea a nuanţat o poziţie a CE exprimată anterior, spunând că introducerea de restricţii pentru muncitorii români este posibilă în cazuri excepţionale.

"Nu s-a spus că este imposibil de impus restricţii, ci că acestea pot fi impuse numai în situaţii excepţionale, descrise în Tratatul de aderare a României", a spus Hughes, care a precizat că este vorba despre articolul 7 din tratat, care precizează condiţiile de suspendare a liberei circulaţii a muncitorilor.

"Condiţiile în care se poate restrânge această libertate de circulaţie sunt şi ele clar definite. În primul rând, trebuie ca Guvernul să dovedească existenţa unui risc de distorsiune şi de impact major asupra pieţei muncii. Deci, sunt necesare cifre care să dovedească acest lucru. Vă reamintesc însă că este pentru prima oară când Comisia primeşte o astfel de cerere, aşa că ne aflăm puţin într-un domeniu al necunoscutului, dar este clar că trebuie să existe toate datele, toate cifrele care să dovedească existenţa unui risc real pentru piaţa muncii. Atât timp cât acest lucru nu este dovedit, evident că vor exista dificultăţi", a explicat Hughes.

Ea a adăugat că, potrivit articolului 7, există două modalităţi prin care se poate restricţiona libera circulaţie - respectiv printr-o procedură normală şi printr-una de urgenţă. Hughes a mai explicat că libertatea de circulaţie va putea fi restricţionată până cel mai târziu la sfârşitul anului 2013, când expiră perioada tranzitorie acceptată la data aderării şi în baza căreia statele membre au dreptul de a impune restricţii pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

De asemenea, întrebată dacă poate confirma că restricţiile vor fi în vigoare de la 1 august, Chantal Hughes a spus că nu doreşte să dezvăluie din conţinutul documentului, dar a precizat că măsura este prevăzută să intre în vigoare "mai mult sau mai puţin de acum".

Românii din Spania sunt cea mai numeroasă comunitate de străini stabilită pe teritoriul acestei ţări, fiind formată din 861.584 de persoane, care au o medie de vârstă de 32,1 ani, cei mai mulţi preferând să locuiască în regiunea Madrid.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii agricoli din Spania şi sindicatele, împotriva restricţiilor pentru muncitorii români.
 Vizualizări articol: 561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii agricoli din Spania şi sindicatele, împotriva restricţiilor pentru muncitorii români0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei