Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 iul 2011 - Anul XVI, nr. 163 (4761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

NASA a prelungit cu o zi misiunea navetei americane Atlantis

Misiunea Atlantis, ultima a unei navete spaţiale americane, a fost prelungită cu o zi, iar aterizarea acestui vehicul spaţial va avea loc pe 21 iulie, în loc de 20 iulie, au anunţat, luni, specialiştii de la NASA, citaţi de AFP.

Atlantis, care s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) duminică, va rămâne conectată cu aceasta nouă zile în loc de opt, a anunţat comentatorul oficial al postului de televiziune NASA.

El a mai spus că analiza fotografiilor scutului termic ce acoperă partea inferioară a navetei nu a relevat nici o avarie notabilă şi nu necesită o inspectare focalizată a scutului cu ajutorul unei camere de înaltă definiţie şi al unui laser.

"Specialiştii din echipa de analiză au descoperit doar cinci avarii foarte mici, dintre care doar una se află pe un panou din scutul termic (...) şi au recomandat să nu se înceapă o inspecţie focalizată", a declarat LeRoy Caine, directorul adjunct al misiunii, cu ocazia unei conferinţe de presă organizate la Houston, difuzată de postul de televiziune al NASA.

Coordonatorii programului spaţial îşi vor da oficial acceptul pentru revenirea în atmosferă a navetei Atlantis doar după o ultimă inspecţie a scutului termic ce acoperă partea frontală a navetei, ce va fi efectuată cu puţin timp înainte ca Atlantis să se desprindă de ISS.

Până în prezent, misiunea Atlantis se desfăşoară fără probleme.

Luni dimineaţă, cei patru astronauţi de pe Atlantis - trei bărbaţi şi o femeie - au scos modulul de tip cargo Raffaelo din cala navetei, folosind un braţ robotizat de pe ISS, şi l-au ataşat apoi de staţie.

Modulul presurizat, de mărimea unui minibus, conţine patru tone de alimente, furnituri, piese de schimb şi materiale pentru experimentele ştiinţifice de la bordul ISS.

Raffaelo a transportat 1,2 tone de alimente care vor permite echipajului de şase astronauţi de pe ISS, schimbaţi la fiecare şase luni, să reziste în spaţiu timp de un an.

Astronauţii de pe Atlantis şi cei de pe ISS au început în dimineaţa de marţi să descarce acest modul.

După ce va fi golit, ei îl vor umple cu 2,5 tone de deşeuri şi echipamente care nu mai sunt necesare pe ISS, pentru ca Atlantis să le aducă pe Terra.

Astronauţii vor avea nevoie de o săptămână pentru a efectua aceste sarcini.

Ei pregătesc totodată singura ieşire orbitală a misiunii Atlantis, prevăzută a avea loc marţi, începând de la ora 12.44 GMT.

Contrar misiunilor anterioare, această ieşire pe orbită de şase ore şi jumătate nu va fi realizată de astronauţii de pe navetă, ci de doi membri ai echipajului de pe staţie - americanii Ronald Garan şi Michael Fossum.

În timpul acestei ieşiri pe orbită, cei doi astronauţi vor scoate de pe ISS o pompă cu amoniac (un agent refrigerant) defectă, pentru a o instala în cala navetei Atlantis, care o va aduce pe Terra.

Ei vor instala apoi la bordul ISS un nou sistem experimental ce permite realimentarea cu carburant în regim automatizat a sateliţilor, cu scopul de a le prelungi durata de funcţionare.

Atlantis va reveni în Florida pe 21 iulie, punând astfel capăt acestui program spaţial al navetelor americane, după 30 de ani. Navetele vor fi apoi expuse în câteva muzee din Statele Unite ale Americii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului NASA a prelungit cu o zi misiunea navetei americane Atlantis.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NASA a prelungit cu o zi misiunea navetei americane Atlantis0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei