Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mai 2011 - Anul XVI, nr. 119 (4717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Premieră pentru Vatican: Papa a vorbit cu astronauţii de la Staţia Spaţială Internaţională

Papa Benedict al XVI-lea a vorbit, sâmbătă, cu astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), inclusiv cu cei ajunşi miercuri, cu naveta Endeavour, aceasta fiind prima conversaţie a unui papă cu astronauţi aflaţi în spaţiu.

Potrivit www.foxnews.com, suveranul pontif a vorbit cu 12 astronauţi, dintre care doi italieni, americani şi ruşi, timp de circa un sfert de oră, putând să îi vadă pe aceştia din Sala Faconi a Bibliotecii Vaticanului. Această conversaţie în premieră pentru Sfântul Scaun a fost organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), de unde doi astronauţi - italienii Paolo Nespoli şi Roberto Vittori - lucrează în prezent la bordul ISS.

"Dragi astronauţi, sunt foarte bucuros că am această şansă extraordinară de a sta de vorbă cu voi în timpul misiunii voastre şi sunt recunoscător în special pentru că sunteţi aşa de mulţi, pentru că ambele echipaje se află acum la bordul staţiei spaţiale", a spus Papa în engleză, având un text pregătit, când a intrat în direct cu ISS.

Papa şi-a exprimat totodată admiraţia pentru toţi cei care fac posibilă această misiune spaţială şi i-a încurajat pe toţi să o încheie în siguranţă şi cu succes.

Alături de cei doi italieni, s-au aflat astronauţi ruşi şi americani, şase dintre ei fiind membri ai echipajului navetei Endeavour, aflată în ultima ei misiune în spaţiu şi conectată la ISS de miercuri.

La Vatican, alături de Papă, au fost: astronautul german Thomas Reiter, de la ESA, preşedintele Agenţiei Spaţiale Italiene, Enrico Saggese, şi generalul Giuseppe Bernardis, de la forţele aeriene italiene.

După o scurtă introducere, Papa i-a întrebat pe cosmonauţi ce efect are poziţia lor din spaţiu asupra perspectivei lor privind diferite chestiuni, de la violenţa dintre popoare şi protejarea mediului înconjurător, la legătura personală cu Dumnezeu.

 

„Explorarea spaţiului este o aventură ştiinţifică fascinantă”

"Explorarea spaţiului este o aventură ştiinţifică fascinantă. Ştiu că vă perfecţionaţi echipamentul pentru a continua cercetarea ştiinţifică şi a studia radiaţiile care vin din spaţiu. Dar cred că este şi o aventură pentru spiritul omenesc. Un stimulent puternic pentru a reflecta asupra originilor şi destinului universului şi omenirii", a spus Benedict al XVI-lea.

Papa i-a întrebat pe astronauţi dacă se gândesc la aceste lucuri şi dacă se roagă la Dumnezeu.

"Când avem un moment liber să ne uităm în jos (spre Pământ), frumuseţea planetei noastre ne învăluie sufletul...îmi învăluie sufletul", a spus Roberto Vittori. "Şi mă rog. Mă rog pentru mine, pentru familiile noastre, pentru viitorul nostru", a adăugat acesta.

Vorbind în italiană, Papa i s-a adresat şi lui Nespoli transmiţându-i condoleanţe pentru decesul recent al mamei sale şi spunând că s-a rugat pentru ea.

De asemenea, suveranul pontif a făcut referire şi la tentativa de asasinat asupra soţiei astronautului american Mark Kelly, democrata Gabrielle Giffords, împuşcată în cap la începutul acestui an, şi a spus că speră că starea acesteia va continua să se amelioreze. Papa i-a întrebat în acest context pe astronauţi dacă cred că ştiinţa poate contribui la crearea păcii pe Pământ.

"Noi zburăm deasupra unei mari părţi a lumii şi nu vedem graniţe", a spus Mark Kelly, comandantul de la bordul navetei Endeavour, adăugând însă că oamenii se luptă adesea pentru energie, în timp ce în spaţiu, astronauţii folosesc energia solară şi tehnologia de care dispun pentru a o face practic nelimitată. "Dacă această tehnologie ar putea fi adaptată mai mult pe Pământ, am putea probabil reduce din violenţă", a spus Kelly.

Papa i-a mai întrebat pe astronauţi dacă au observat vreun fenomen care ar trebui să îi facă pe oameni mai atenţi la protejarea mediului înconjurător.

 

„Atmosfera, subţire ca hârtia”

"Pe de-o parte, vedem cât de frumoasă este planeta noastră, dar pe de altă parte vedem foarte clar şi cât este de fragilă. Atmosfera, de exemplu, atunci când este văzută din spaţiu, este subţire ca hârtia. Şi când te gândeşti că acest strat subţire ca hârtia este singurul lucru care separa toate vieţuitoarele de vid şi care ne protejează, te trezeşte la realitate", a spus Ron Garan, de la NASA.

În cele din urmă, întrebaţi de Papă care ar fi cel mai important mesaj pe care l-ar transmite la întoarcerea pe Pământ, Mike Fincke, din echipajul Endeavour, a vorbit despre "explorare" şi "cooperare".

"Putem privi în jos şi vedea planeta noastră frumosă creată de Dumnezeu şi care este cea mai frumoasă planetă din tot sistemul solar. Totuşi, dacă privim în sus, vedem restul universului. Iar restul universului ne aşteaptă să îl explorăm. Staţia Spaţială Internaţională este doar un simbol, un exemplu de ce pot face oamenii când lucrează împreună constructiv", a spus astronautul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premieră pentru Vatican: Papa a vorbit cu astronauţii de la Staţia Spaţială Internaţională.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premieră pentru Vatican: Papa a vorbit cu astronauţii de la Staţia Spaţială Internaţională0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei