Un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, faţă de circa 16 kg cât este media europeană, ceea ce explică înmulţirea cazurilor de diabet la copii şi faptul că jumătate din populaţia României este obeză a declarat, joi, de Ziua Internaţională a Alimentaţiei, medicul Lygia Alexandrescu.
Medicii prezenţi joi la conferinţa de Ziua Internaţională a Alimentaţiei, intitulată "Educaţia alimentară bate gena!", au arătat că avem obiceiuri nesănătoase - consum de zahăr şi prăjeli, faptul că uităm să bem apă sau fumăm - iar stresul prin care trecem zilnic şi oboseala cronică de care ajungem să suferim ne dezechilibrează din punct de vedere hormonal.
"Din păcate, ţara noastră are cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul nedepistat la timp, iar în cele mai multe cazuri, boala este provocată de obiceiurile nesănătoase. De aceea, pe termen lung, cele mai bune rezultate în sănătatea publică ar fi obţinute dacă cei mici ar fi convinşi că e mai bine pentru ei să mănânce strugure, decât ciocolată", a declarat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.
Ea susţine că, potrivit statisticilor, un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, faţă de circa 16 kg cât consumă în medie un european, ceea ce "face de înţeles avântul pe care l-a luat diabetul în rândul copiilor în ultimii 10 ani".
Reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat lansarea unui proiect privind introducerea obligatorie a educaţiei alimentare în şcoli.
Elvira Gheorghita- descopera.ro
Sursa: Mediafax