Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 169 (5376)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Câştig de cauză

Medicii de familie nu vor distribui populaţiei controversatul card de sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

rimele carduri de sănătate urmează să fie emise la sfârşitul lunii, dar până în prezent nu se ştie cine le va distribui populaţiei, după ce medicii de familie au refuzat să le împartă pacienţilor, iar autorităţile sanitare nu au putut să-i oblige. În războiul medicilor de familie cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), primii au avut câştig de cauză, poziţia doctorilor fiind acceptată la finalul unei întâlniri cu CNAS şi Ministerul Sănătăţii (MS), care a avut loc în cursul zilei de luni. 

Astfel, în urma discuţiilor s-a hotărât că distribuţia cardurilor de sănătate nu va fi făcută de medicii de familie, dar aceştia se vor ocupa de iniţializarea cardurilor din punct de vedere medical.

Medicul de familie sucevean Irina Badrajan a informat ieri că toţi colegii ei sunt de acord să folosească documentul electronic, dar nu vor să se ocupe şi de distribuţia acestuia, context în care au fost lansate mai multe propuneri de distribuţie a cardurilor, CNAS urmând să hotărască cele mai potrivite variante pentru ca acestea să ajungă la pacienţi.

 

La sate şi în oraşele mici cardul ar putea fi distribuit prin primării, iar în oraşele mari prin poştă, curierat şi CAS

Una dintre variantele vehiculate este ca la sate şi în oraşele mici documentul electronic să fie distribuit prin primării, urmând ca în oraşele mari acesta să ajungă la populaţie prin poştă, curierat şi casele de asigurări de sănătate (inclusiv cardurile greşite sau anulate). Referitor la iniţializarea cardurilor de sănătate din punct de vedere medical, ea va fi realizată prin cabinetele de medicină de familie, urmând să se stabilească criteriile. În ceea ce priveşte cititoarele de card, acestea vor fi achiziţionate centralizat, prin licitaţie naţională, iar distribuirea şi plata se vor negocia ulterior.

„Distribuirea cardurilor ar fi fost o activitate medicală care ne-ar fi deprofesionalizat şi ar fi pus pacienţii în situaţia de a nu fi consultaţi”, a precizat dr. Irina Badrajan.

Săptămâna trecută, reprezentanţii medicilor de familie declarau că distribuirea cardului, editarea datelor pe card şi achiziţia cititoarelor de card trebuie finalizate de CNAS. „Cardul de asigurat este proiectul acestei instituţii, nu al nostru. De altfel, cardul reprezintă un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent, cu atât mai mult cu cât cardul de asigurat va avea şi rol de carte de identitate”, au precizat reprezentanţii medicilor de familie într-un comunicat de presă.

 

De anul viitor, cipul de pe cardul de sănătate ar putea fi integrat în cărţile de identitate noi

Referitor la editarea datelor de pe card, medicii susţineau că este un proces consumator de timp, care ar reduce şi mai mult din timpul alocat consultaţiilor medicale. „În plus, editarea datelor este inutilă, în contextul lansării Dosarului Electronic al Pacientului începând cu 24 ianuarie 2014. Cardul de sănătate trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceştia, care nu poate include terţi. În nici o ţară unde se folosesc cardurile de sănătate, acestea nu au fost distribuite de medici”, au mai spus doctorii.

Până la sfârşitul anului urmează să fie tipărite 7.500.000 de carduri de sănătate, până acum fiind tipărite 2.500.000 de blanchete de carduri, aflate în proces de personalizare cu datele asiguraţilor. Totuşi, primele carduri de sănătate vor fi înmânate cetăţenilor la finele acestei luni, numărul acestor documente electronice preconizându-se a fi de 200.000. Costul unui card de sănătate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor de cel mult 50 de euro.

Cristian Buşoi, preşedintele CNAS, a anunţat recent că ar putea fi nevoie de zeci de cititoare la un spital, dar numai unul la medicul de familie, şi a adăugat că din 2014 cipul de pe cardul de sănătate ar putea fi integrat în cărţile de identitate noi. Cu alte cuvinte, pe măsură ce oamenii vor schimba cărţile de identitate, noile documente care li se vor elibera vor avea implantat şi cipul de pe cardul de sănătate, care cuprinde datele de identificare, grupa sanguină, Rh-ul, bolile cronice şi acceptul privind donarea de organe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie nu vor distribui populaţiei controversatul card de sănătate.
 Vizualizări articol: 1121 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
Medicii de familie nu vor distribui populaţiei controversatul card de sănătate4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cardul bucuclas trimis de
(24 iul 2013, 13:24:50
Abia astept sfanta zi a introducerii cardurilor de sanatate. Se vor stopa toate sifonarile de bani din sistem. Iar cat priveste deprofesionalizarea, daca cardul era insotit de niste banuti nu se mai punea problema. Medicii de familie sunt un fel de secta, iar zeul lor suprem este banutzul, iar sfantul duh vine prin ministrul nicolaescu si porcariile de programe nationale de tocat banul public.
2.   Cardul bucuclas trimis de
(24 iul 2013, 13:24:51
Abia astept sfanta zi a introducerii cardurilor de sanatate. Se vor stopa toate sifonarile de bani din sistem. Iar cat priveste deprofesionalizarea, daca cardul era insotit de niste banuti nu se mai punea problema. Medicii de familie sunt un fel de secta, iar zeul lor suprem este banutzul, iar sfantul duh vine prin ministrul nicolaescu si porcariile de programe nationale de tocat banul public.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei