Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 134 (5341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorător

Încă un elev bolnav de TBC, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, unde evoluează un focar de boală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încă un elev de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava a fost depistat cu tuberculoză, numărul cazurilor de TBC din focarul izbucnit în luna aprilie la această unitate de învăţământ ajungând astfel la patru. Direcţia de Sănătate Publică a intervenit cu măsuri speciale pentru a preveni apariţia altor îmbolnăviri, în afara celor obişnuite, de dezinfecţie în sălile de clasă şi cancelarii, şi efectuarea de investigaţii specifice, pentru detectarea bolii, în rândul elevilor şi personalului angajat. Ultima măsură de limitare a focarului constă în obligativitatea pentru 134 de elevi care au venit în contact cu bolnavii de TBC de a urma timp de şase luni un tratament preventiv cu antibiotice.

„S-a instituit tratament profilactic cu izoniazidă, care până la terminarea cursurilor se face sub supravegherea cadrelor medicale din unitatea de învăţământ, urmând ca după încetarea activităţii şcolare elevii să fie preluaţi de medicii de familie din localităţile din care provin”, a informat conducerea Direcţiei de Sănătate Publică.

 

Patru cazuri de TBC, în unitatea de învăţământ, până în prezent

La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, ultimul caz de TBC a fost semnalat în data de 10 iunie, la un elev de clasa a XII-a, din Găineşti, care locuieşte în gazdă, în Suceava, la o rudă. Băiatul a fost internat în spital cu diagnosticul de pleurezie tuberculoasă, iar în urma anchetei epidemiologice derulate de DSP s-a stabilit că între acest ultim caz de boală şi primul apărut la unitatea de învăţământ, în data de 9 aprilie, la un băiat de clasa a XII-a, există o legătură, cei doi elevi bolnavi fiind colegi de clasă.

În total, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava au fost depistate până acum patru cazuri de tuberculoză, celelalte două îmbolnăviri fiind semnalate în zilele de 9 şi 10 mai, la un băiat de clasa a XI-a şi o fată de clasa a IX-a. În cazul elevei diagnosticate cu TBC, specialiştii în sănătate publică bănuiesc că sursa de infecţie ar fi fratele acesteia, suferind de pleurezie tuberculoasă.

 

Exemplu negativ: nici jumătate din cadrele didactice şi nedidactice de la colegiu nu s-au testat pentru tuberculoză

La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară învaţă 1.134 de elevi. Aici predau 60 de profesori, iar numărul personalului auxiliar este de 32. Pentru a evita răspândirea tuberculozei, conducerea DSP a dispus investigarea de urgenţă, printr-un test cutanat, a tuturor elevilor consideraţi contactaţi, respectiv colegi de clasă şi elevi care au cursuri de după-amiază în sălile de clasă în care învaţă şi elevii bolnavi. Este vorba de 146 de elevi cu risc crescut de îmbolnăvire, dintre care doar 12 nu au fost testaţi, din cauza absenţei prelungite de la şcoală. Elevii investigaţi, în număr de 134, sunt şi cei la care s-a instituit terapia profilactică standard cu antibiotice.

Tot ca măsură preventivă, personalul didactic şi auxiliar va fi examinat radiologic, a mai hotărât DSP, însă din aprilie şi până la ora actuală doar 42 de angajaţi şi-au făcut radiografia pulmonară, aşa cum li s-a cerut. Această situaţie i-a nemulţumit pe specialiştii în sănătate publică, care în cursul zilei de marţi au transmis un avertisment către conducerea colegiului. Dacă mai amână să-şi facă radiografiile pulmonare în scop profilactic, cadrele didactice riscă să nu mai poată profesa din toamnă, în timp ce conducerea colegiului ar putea fi amendată de DSP din cauza acestei tergiversări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă un elev bolnav de TBC, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, unde evoluează un focar de boală.
 Vizualizări articol: 1179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Încă un elev bolnav de TBC, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, unde evoluează un focar de boală5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei