Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 89 (5296)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DSP avertizează

Atenţie la căpuşe. În 2012, aproximativ 800 de suceveni au fost muşcaţi de aceste insecte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava ar putea relua, de luna viitoare, monitorizarea cazurilor de persoane muşcate de căpuşe, a informat ieri directorul adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu. Anunţul vine la o zi după apariţia în judeţ a primului pacient cu muşcătură de căpuşă, prin măsura de supraveghere autorităţile dorind să prevină sau să depisteze la timp boala Lyme, o afecţiune deosebit de gravă transmisă de aceste insecte parazite.

Anul trecut, medicii din spitalele din judeţ s-au confruntat cu o avalanşă de pacienţi muşcaţi de căpuşe. La solicitarea conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, din data de 26 aprilie, unităţile spitaliceşti au transmis raportări zilnice cu privire la numărul de persoane care au solicitat îngrijiri după ce au fost muşcate de căpuşe.

 

Doi copii, printre pacienţii cu boală Lyme

Datele centralizate ulterior la nivelul DSP Suceava au arătat că aproximativ 800 de oameni au solicitat ajutorul medicilor după ce au fost muşcaţi de aceste insecte, pacienţilor recomandându-li-se tratament preventiv cu antibiotice. 37 dintre persoanele cu muşcături de căpuşe au fost internate, deoarece erau suspecte de boala Lyme, transmisă de aceste insecte parazite. Investigaţiile ulterioare au confirmat diagnosticul în 17 cazuri, şase din mediul urban şi 11 din mediul rural. Pe grupe de vârstă, situaţia bolnavilor de Lyme a fost următoarea: câte un caz la grupele de vârstă 5-9 ani, 20-24 de ani şi 75-84 de ani, câte două cazuri la grupele de vârstă 10-14 ani şi 35-44 de ani, câte trei cazuri la grupele de vârstă 25-34 de ani şi 45-54 de ani şi patru cazuri la grupa de vârstă 55-64 de ani.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică spun că statisticile din 2012 referitoare la pacienţii cu boală Lyme sunt îngrijorătoare, având în vedere că în anii anteriori astfel de cazuri erau foarte rare (patru cazuri în 2010).

 

Sfaturi pentru evitarea muşcăturilor de căpuşe

Căpuşele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sânge. Pentru a evita mușcăturile de căpuşă, medicii de la DSP Suceava recomandă pentru activităţile în aer liber purtarea unor haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă și textură mai deasă, precum și purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare şi fără orificii sau decupaje (sandalele sunt excluse). Printre recomandări se mai numără utilizarea de DEET (dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zonele infestate de căpuşe (mâini, braţ-antebraţ etc.) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni etc.).

Potrivit specialiştilor, fiecare persoană care a extras o căpuşă de pe pielea sa trebuie să consulte imediat un medic, mai ales dacă la locul muşcăturii apare o înroşire sau dacă se confruntă cu alte simptome suspecte, cum ar fi dureri musculare, nas înfundat, transpiraţii - aşa-numita gripă de vară.

 

Boala Lyme, o afecţiune foarte greu de diagnosticat şi tratat

Boala Lyme este foarte greu de diagnosticat şi tratat din cauza numeroaselor simptome pe care le are, specifice şi altor afecţiuni. Boala Lyme mai este supranumită şi „boala cu o mie de feţe”, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o afecţiune cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice. În cazurile complicate, tratamentul poate dura şi ani de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atenţie la căpuşe. În 2012, aproximativ 800 de suceveni au fost muşcaţi de aceste insecte.
 Vizualizări articol: 918 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Atenţie la căpuşe. În 2012, aproximativ 800 de suceveni au fost muşcaţi de aceste insecte5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei