Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 89 (5296)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IPS Streza: Contribuţia pe care statul ne-o dă este mai mică decât impozitul pe care îl plătim noi

Miercuri, 17 Aprilie 2013 (18:14:40)

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, spune că biserica plăteşte statului un impozit mai mare decât suma primită de la buget pentru salariile preoţilor, el făcând aceste declaraţii în contextul în care a comentat iniţiativa legislativă a lui Remus Cernea privind finanţarea cultelor.

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre iniţiativa deputatului Remus Cernea care ar vrea să nu mai fie finanţate cultele de la bugetul de stat, mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a spus că propunerea a fost făcută de o persoană care "nu a intrat niciodată într-o biserică", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"El nu a intrat niciodată într-o biserică şi nici nu prea plăteşte impozite. Nu din impozitul plătit de dânsul trăieşte Biserica", a spus IPS Laurenţiu Streza.

Potrivit acestuia, statul ajută Biserica "nu pentru că vrea, ci pentru că este obligat".

"S-au făcut atâtea comentarii. Statul nu ne ajută pentru că vrea să ne ajute, ci este obligat să ne ajute. Atunci când, la Cuza, s-au naţionalizat toate averile bisericeşti, statul s-a angajat că va sprijini Biserica. Şi, nu ne plăteşte statul salariul, ci o contribuţie la salariu", a afirmat el.

Întrebat la cât se ridică ajutorul de la bugetul de stat pentru Mitropolia Ardealului, IPS Laurenţiu Streza a afirmat că "oamenii sunt foarte interesaţi", dar a spus că impozitul pe salarii plătit de Mitropolie statului depăşeşte subvenţia acordată din bugetul de stat, fără a oferi cifre.

"Contribuţia pe care statul ne-o dă nouă este mai mică decât impozitul pe care îl plătim noi pentru tot salariul. Statul ne dă o parte din salariu, noi completăm cu cealaltă parte şi impozitul se plăteşte pentru tot salariul. Deci, impozitul este mai mare decât contribuţia pe care statul ne-o aduce nouă", a susţinut IPS Streza.

El a afirmat că s-a comentat foarte mult despre cât costă Catedrala Neamului, însă "Catedrala costă cât opt kilometri de autostradă românească".

"În momentul în care spui un astfel de lucru, taci din gură şi te-ai oprit", a conchis IPS Streza.

Un grup de parlamentari în frunte cu Remus Cernea pregăteşte o iniţiativă legislativă care să vizeze o altă formă de finanţare a cultelor decât cea de la bugetul de stat, respectiv cea a modelului german. Cernea vede o redirecţionare a unui procent din impozitul pe venit al cetăţenilor, la liberă alegere, către cultele religioase, ca în cazul organizaţiilor nonguvernamentale. "Noi intenţionăm, pentru că am discutat cu mai mulţi parlamentari din diferite partide şi există un curent de opinie pe acest subiect, să avem un sistem de finanţare a cultelor pe acest model. Asta ar degreva bugetul de stat de foarte multe sume alocate pentru culte şi ar ajuta foarte mult şi bisericile să aibă venituri predictibile şi stabile", a declarat Remus Cernea, pentru "Gândul".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IPS Streza: Contribuţia pe care statul ne-o dă este mai mică decât impozitul pe care îl plătim noi.
 Vizualizări articol: 1013 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IPS Streza: Contribuţia pe care statul ne-o dă este mai mică decât impozitul pe care îl plătim noi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei