Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 aug 2014 - Anul XIX, nr. 199 (5708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Război total

Plângere penală împotriva primarului, secretarului şi a unei avocate din Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost sesizată despre o nouă posibilă încălcare a legii de către primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean. Plângerea penală a fost înaintată de omul de afaceri Arcadie Plămadă, administratorul SC Obcina SA Rădăuţi, şi în afara primarului Olărean îi mai vizează pe secretarul instituţiei, Gheorghe Şcheul, dar şi pe avocata Marinela Prodan.

Arcadie Plămadă reclamă faptul că prin hotărârea de Consiliu Local pe care încearcă s-o promoveze primarul din Rădăuţi, privind acordarea unui onorariu avocaţial fix în valoare de 50.000 de lei şi a unui onorariu de succes de 15.000 de euro către avocata Marinela Prodan, nu se încearcă decât ştergerea unei alte ilegalităţi, comisă în vara anului 2010.

Proiectul de hotărâre de Consiliu Local a fost iniţiat de primarul Aurel Olărean la începutul acestei luni, dar la precedenta şedinţă a deliberativului din Rădăuţi nu a fost discutat din lipsă de cvorum. În expunerea de motive semnată tot de primarul Olărean se arată că se impune modificarea HCL 128 din 22 iulie 2010 întrucât „trebuie precizat cu exactitate cuantumul onorariului fix şi cuantumul onorariului de succes datorat în cazul atingerii scopului şi anume obţinerea reposesiei imobilului situat în municipiul Rădăuţi, strada Unirii, nr. 68. Onorariul se va acorda proporţional cu suprafaţa din construcţie câştigată şi evaluată (parter sau etaj)”.

Trebuie spus că prin HCL 128 din 22 iulie 2010, avocata Marinela Prodan, nimeni alta decât soţia fostului senator PDL Tiberiu Prodan, ar fi urmat să primească din partea Primăriei Rădăuţi un onorariu de succes în valoare totală de 65.000 de euro. Din 2010 şi până în prezent, Marinela Prodan s-a prezentat la termenele de judecată dintre SC Obcina SA şi Primăria Rădăuţi, mai exact în dosarul privind radierea din cartea funciară a Bibliotecii Orăşeneşti. Este acelaşi dosar care a avut nu mai puţin de 32 de termene şi care a intrat în atenţia DNA, conducând, printre altele, la începerea urmăririi penale faţă de judecătoarea Daniela Prandea, cercetată sub control judiciar pentru luare de mită şi complicitate la şantaj.

 

Care sunt acuzaţiile aduse primarului Olărean

Omul de afaceri Arcadie Plămadă susţine că vechea Hotărâre de Consiliu Local pe care primarul Aurel Olărean încearcă acum s-o modifice, şi prin care avocata Marinela Prodan urma să încaseze 65.000 de euro, din care 50.000 de euro onorariu fix şi 15.000 de euro onorariu de succes, este ilegală.

Mai exact, în plângerea trimisă la DNA se arată că era nevoie de o licitaţie pentru desemnarea unui avocat care să reprezinte interesele Primăriei Rădăuţi şi asta pentru că suma pusă în joc era mai mare de 30.000 de euro, încălcându-se astfel prevederile articolului 19 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică.

„Solicit cercetarea primarului Aurel Olărean pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice deoarece, prin semnarea unui contract de asistenţă judiciară cu încălcarea legislaţiei, a creat un prejudiciu de 65.000 de euro. De asemenea, solicit efectuarea de cercetări pentru fals în declaraţii. Deşi primarul Aurel Olărean susţine că nu a semnat contractul de asistenţă judiciară, ulterior, printr-o adresă trimisă la acest dosar, specifică exact contrariul: <Prodan Marinela este mandatată să reprezinte atât interesele Primăriei municipiului Rădăuţi, cât şi ale municipiului Rădăuţi. Între noi, Primăria municipiului Rădăuţi, şi doamna avocat Prodan Marinela există contractul de asistenţă juridică nr. 11967/16.08.2010 care este în vigoare>”, se arată în plângerea penală depusă de administratorul SC Obcina SA Rădăuţi.

Adresa nr. 19.917/2013 la care face referire Arcadie Plămadă a fost trimisă Judecătoriei Rădăuţi pe data de 13 ianuarie 2014, pe vremea când ancheta DNA era încă la secret, iar judecătoarea Daniela Prandea dădea termen după termen fără nici un motiv temeinic în dosarul privind radierea din cartea funciară a Bibliotecii Orăşeneşti din Rădăuţi.

 

Avocata Marinela Prodan, acuzată de comiterea a trei infracţiuni

În ceea ce o priveşte pe avocata Marinela Prodan, administratorul SC Obcina SA Rădăuţi este de părere că a comis nu mai puţin de trei infracţiuni.

În primul rând ar fi vorba de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece a semnat un contract de asistenţă juridică cu încălcarea legislaţiei vizând achiziţiile publice, prejudiciul creat fiind de 65.000 de euro.

„Dacă primarul Aurel Olărean nu a semnat contractul din partea Primăriei/Municipiului Rădăuţi, rezultă că l-a întocmit singură denaturând prevederile referitoare la părţile contractante, locul redactării şi celelalte obligaţii care derivă de aici. În acest caz este vorba de comiterea infracţiunii de fals intelectual”, a menţionat Arcadie Plămadă în plângerea depusă la DNA.

În fine, a treia infracţiune pentru care s-a solicitat demararea unei anchete este cea de uz de fals, constând în aceea că avocata Marinela Prodan a depus personal la dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi adresa 19.917/2013 din 13 ianuarie 2014 din care rezulta că reprezintă autoritatea publică locală în baza contractului încheiat în august 2010.

Tot în plângerea depusă recent la DNA se mai arată că trebuie derulate cercetări şi faţă de secretarul Primăriei Rădăuţi, Gheorghe Şcheul, care a semnat proiectul de Hotărâre de Consiliu Local privind modificarea contractului de asistenţă juridică încheiat acum patru ani cu avocata Marinela Prodan. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plângere penală împotriva primarului, secretarului şi a unei avocate din Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 3847 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Plângere penală împotriva primarului, secretarului şi a unei avocate din Rădăuţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ALOOO PRODANE, trimis de
(28 aug 2014, 12:07:11
SE PARE CA AU EFECT LUMANARILE PUSE PE FAMILIA TA,TU NEMERNICULE AI DISTRUS 3(TREI)FAMILII.SUNT CONVINS CA IN SCURT TIMP VA FI SI FAMILIA TA CUM ESTE A CELOR CE I-AI DISTRUS.DOAMNE AJUTA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei