Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 iul 2014 - Anul XIX, nr. 169 (5678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Curăţenie generală

„Haine noi” pentru Planetariul Suceava, în întâmpinarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Planetariul/Observatorul Astronomic, care funcţionează ca departament în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, se încheie în aceste zile lucrările de renovare şi reabilitare a obiectivului pentru întâmpinarea unui eveniment de anvergură pentru un oraş de provincie: Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată în intervalul 1-11 august a.c, manifestare care va antrena peste 600 de participanţi din 38 de ţări.

 

„S-a făcut o curăţenie generală, cu fonduri alocate în totalitate de Consiliul Judeţean Suceava”

Edificiul, care-şi menţine linia arhitecturală modernă din anul inaugurării (1982), a intrat în renovare/reabilitare la începutul lunii februarie a.c. şi, aşa cum ne-a spus directorul obiectivului, lector univ. dr. Cristian Pîrghie, fără să se facă modificări de structură, s-au efectuat o serie de lucrări de reparaţii care-au schimbat aspectul interior şi exterior al clădirii.

Cu ceva timp în urmă, semnalam faptul că, odată cu începerea acestor lucrări, artista plastică Oana Ruxandra Hrişcă a avut iniţiativa restaurării picturii murale care prezintă orizontul oraşului Suceava, pictură realizată, cu mai bine de trei decenii în urmă, de tatăl său, pictorul Mircea Hrişcă, sub cupola Planetariului.

Lucrarea s-a degradat de-a lungul timpului şi necesita o intervenţie restauratorie care să-i redea prospeţimea cromatică de altădată.

Din februarie şi până acum, aşa cum am aflat de la dr. Cristian Pîrghie, a fost înlocuită vechea tâmplărie metalică şi s-a îmbunătăţit izolarea termică prin noua tâmplărie din aluminiu cu geam termopan, s-au recondiţionat cupola Planetariului şi cupola de pe turn (care se roteşte acum la 360º şi permite deschiderea trapelor), s-a refăcut podiumul telescopului din turn, s-a montat instalaţia de aer condiţionat în sala mare a Planetariului, s-au văruit toate spaţiile, s-au recondiţionat uşile interioare, s-a schimbat mocheta.

„S-a făcut - aşa cum a subliniat el - o curăţenie generală, cu fonduri alocate în totalitate de Consiliul Judeţean Suceava”.

 

„Încercăm să dinamizăm activitatea Planetariului şi să atragem un public mai numeros”

Totodată, aşa cum a precizat dr. Cristian Pîrghie, se va schimba expoziţia de pe rotondă, unde imaginile nu vor mai fi reproduse pe foi de plexiglass, ci pe film/celuloid şi vor putea fi înlocuite oricând.

La îndemâna utilizatorilor vor exista 12 standuri, pe şase dintre ele vor fi instalate calculatoare, iar celelalte vor fi destinate „experimentelor interactive”, iar la intrarea în Planetariu s-a amenajat un punct de vânzare pentru bilete de intrare şi diverse materiale promoţionale (tricouri şi şepci inscripţionate, insigne USV, pliante...).

Referindu-se la programul olimpiadei, dr. Cristian Pîrghie a spus că „la noi se va desfăşura doar o probă din cele cinci ale competiţiei”, probă care va cuprinde „observaţia în Planetariu” şi „harta mută”, care vizează identificarea unor stele şi constelaţii.

Dar Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică reprezintă doar startul într-o nouă etapă de funcţionare a Planetariului sucevean.

„Vom deschide oficial Planetariul - a spus dr. Cristian Pîrghie - pe data de 3 octombrie în cadrul manifestărilor prilejuite de începerea anului universitar. Încercăm să dinamizăm activitatea Planetariului şi să atragem un public mai numeros printr-o ofertă care va cuprinde un muzeu interactiv şi proiecţii de filme 3D”.

„Deocamdată - a încheiat el - suntem implicaţi în organizarea olimpiadei şi tot personalul este mobilizat pentru finalizarea curăţeniei şi pentru pregătirea susţinerii probei din sala Planetariului”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Haine noi” pentru Planetariul Suceava, în întâmpinarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică.
 Vizualizări articol: 1809 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
„Haine noi” pentru Planetariul Suceava, în întâmpinarea Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei