Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 94 (5301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inerţie

Proiecte de zeci de milioane de euro din bani europeni aruncă în faliment firme şi oameni de afaceri din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Proiecte de zeci de milioane de euro au rămas îngropate în praf după ce oamenii care le-au iniţiat s-au trezit că nu ar fi respectat anumite condiţii, culmea, care nici nu apăreau în ghidul solicitantului. Aşa se face că banii pe care sucevenii i-au cheltuit cu proiectarea, obţinerea avizelor, consultanţă şi achiziţia terenurilor par să fie pierduţi. În unele cazuri este vorba de mii sau chiar de zeci de mii de euro, sume pe care oamenii de afaceri din judeţ spun că le-ar fi putut folosi în alte scopuri, pentru a susţine firmele care merg spre faliment. Controversatele proiecte au fost depuse anul trecut la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit pe două măsuri care vizau încurajarea activităţilor turistice, respectiv modernizarea exploataţiilor agricole. Sorin Isopescu, consilier judeţean din partea PP-DD, spune că aceste probleme i-au fost semnalate de mai mulţi oameni de afaceri din Suceava, care se simt neputincioşi deşi au cheltuit sume importante de bani. „Se spune că absorbţia fondurilor europene este principala soluţie pentru ieşirea României din actuala criză, dar, de fapt, în practică se caută tot felul de motive pentru a nu se aproba aceste proiecte de care judeţul nostru are mare nevoie pentru stimularea activităţii economice”, a opinat Sorin Isopescu.

 

Sume de ordinul a zeci de mii de euro, îngropate în aceste proiectele

Sumele după care oamenii de afaceri suceveni plâng acum sunt cuprinse între câteva mii şi câteva zeci de mii de euro. De exemplu, o firmă care a accesat un proiect pe măsura 313, încurajarea activităţilor turistice, unde plafonul maxim este de 240.000 de euro, din care cheltuielile cu proiectarea construcţiilor, obţinerea avizelor, consultanţă, obţinerea scrisorii de confort şi alte cheltuieli ajung la aproximativ 20% din valoarea totală a proiectului, ceea ce înseamnă 48.000 de euro. Toate aceste cheltuieli sunt făcute în avans de către potenţialul beneficiar, iar dacă proiectul este respins banii rămân pierduţi. Dar paguba este şi mai mare în unele cazuri, pentru că unii potenţiali beneficiari au achiziţionat terenuri în zone defavorizate pentru a obţine un punctaj mai mare la evaluarea şi departajarea proiectelor. Situaţia este chiar şi mai dificilă pentru proiectele depuse pe măsura 121, care se referă la modernizarea exploataţiilor agricole, unde valoarea eligibilă maximă ajunge până la 2.480.000 de euro, iar la cheltuieli de 20% în avans pierderile sunt imense. „Încercăm să tragem un semnal de alarmă cu speranţa că administraţia judeţului va susţine aceste proiecte, în valoare de aproape 30.000.000 de euro, care aduc un aport important la economia judeţului, la promovarea turismului şi agriculturii în zonă”, a mai menţionat consilierul judeţean Sorin Isopescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiecte de zeci de milioane de euro din bani europeni aruncă în faliment firme şi oameni de afaceri din Suceava.
 Vizualizări articol: 3861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Proiecte de zeci de milioane de euro din bani europeni aruncă în faliment firme şi oameni de afaceri din Suceava3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(23 apr 2013, 14:52:56
Aşa să fie ?
2.   Comentariu trimis de
(23 apr 2013, 18:38:48
Nu mai stie cum sa fure si-si pregateste terenul si pentru fonduri..... Halal afacerist...Numai la asta se pricepe el si altii ca el...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei