În Vinerea Mare a Paştilor, pieţele agro-alimentare din Suceava au fost pline ochi. Tarabele cu verdeţuri, legume şi fructe, dar şi cele cu lactate au fost cele mai solicitate. Sucevenii care au dorit să folosească alimente naturale „de ţară” pentru pregătirea bucatelor de Paşte au ales să cumpere verdeţurile, brânza de vaci pentru pască, caşul proaspăt, smântâna şi ouăle direct de la producătorii autohtoni, în defavoarea produselor frumos ambalate din hipermarketuri.
Orăşenii şi-au cumpărat, pe ultima sută de metri, şi fructe pentru masa de Paşte. Doar o parte din mere erau autohtone, şi se vindeau cu preţuri cuprinse între 1,5 lei şi trei lei/kilogramul, restul fructelor fiind din import.
Preţuri „umflate” înainte de sărbători
Cumpărătorii s-au cam plâns de preţurile „umflate” doar în preajma sărbătorile pascale. Verdeţurile au fost de la început destul de scumpe, astfel că în Piaţa Mare nu se vindea ieri nici o legătură de pătrunjel, mărar, leuştean, ceapă verde la mai puţin de un leu. Asta, în condiţiile în care la o legătură intrau doar câteva frunze de verdeaţă. Mai scump se vindeau ridichile, o legătură la doi lei sau trei legături la cinci lei. Dacă săptămâna trecută roşiile de import se vindeau cu 5,5 lei, ieri preţul unui kilogram era de şapte lei, iar salata verde se vindea cu 1,5 - 3 lei bucata.
„Mi se par cam piperate preţurile la verdeţuri. Paştele a venit de timpuriu şi nu prea au avut când să crească nici zarzavaturile. Luăm şi noi doar câte o legătură din fiecare, dar tot dai aproape zece lei pe toate. Eu nu mănânc carne de miel şi atunci îmi cumpăr mai multe legume. Tot acolo ajung cu banii. După Paşte o să scadă preţurile şi târgoveţii vor veni cu oferte la toate produsele”, ne-a pus Anişoara Răuţ, care se afla ieri în Piaţa Mare, pentru ultimele cumpărături.
Coşul cu bucate
La hala cu lactate, lumea stătea la coadă pentru a cumpăra brânză de vaci proaspătă, caş, smântână, ouă. Preţurile săriseră mult de preţul normal de zilele trecute. Un ou de casă se vindea cu un leu bucata, brânza de vaci costa 15 lei sau 17 lei/kg, iar smântâna între 10 şi 12 lei. Mai puţini cumpărători se aflau la hala special amenajată din Piaţa Mare unde se vindea carne de miel. Carcasele de miel se comercializau cu 20 lei/kg. Anul trecut s-au vândut cu 17 lei/kg. Preţul este mai mare în acest an pentru că sunt miei mai puţini şi mai mici. Singura problemă este că organele de miel, care sunt necesare la prepararea drobului, nu se vând separat. Cei care reuşesc totuşi să facă rost de organe pot să-şi cumpere prapure la 5 lei. Sucevenii care nu au trecut ieri prin piaţă şi îşi pregătesc „coşul de Paşte” din hipermarketuri găsesc drob gata făcut în magazine la 17 lei/kg. Măslinele, atât în piaţă, cât şi în magazine, puteau fi cumpărate ieri la preţuri între 12 şi 17 lei kilogramul, în funcţie de calitate. Cozonacul cel mai ieftin comercializat în magazine era la şase lei bucata, iar cel mai scump ajungea şi la 25 de lei.
( 3 apr 2010, 15:03:03