Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iul 2014 - Anul XIX, nr. 157 (5666)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

La Gura Humorului

Sărbătoarea cântecului coral

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de trei zile, s-a desfășurat la Gura Humorului o adevărată sărbătoare a cântecului coral prilejuită de întâlnirea a trei coruri.

Protagoniștii acestui eveniment au fost membrii grupului coral feminin al Forumului Local German, corul mixt de la Parohia „Sf. Arangheli Mihail și Gavril” (ambele dirijate cu talent, competență și dăruire de prof. Lenuța Beleca) și corala oșenească „Medeșana”, din Medieșul Aurit, judeţul Satu Mare, condusă de peste patruzeci de ani de inimoșii prof. Ileana și Ioan Petrovici.

 

Celebrarea prieteniei prin muzică a trei corale

Schimbul acestei fructuoase colaborări culturale, prilejuit de pasiunea și dragostea pentru muzică, artă și frumos, a fost inițiat de Marian Palade, profesor la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, personalitate culturală bucovineană.

Corala „Medeșana”, care are o mare tradiție în mișcarea corală românească, împlineşte în septembrie 80 de ani de activitate corală.

De-a lungul timpului, Corala „Medeşana” a participat la multe concursuri și festivaluri din țară, dar și din Italia, Franța, Elveția și Austria, unde a susținut concerte și recitaluri corale cu un repertoriu bogat și diversificat din muzica românească și universală.

Cu scopul declarat „de celebrare a prieteniei prin muzică a celor trei corale” și a componenților acestora (români, germani și maghiari), cu vârste cuprinse între 17 și 80 de ani, femei și bărbați iubitori de muzică și frumos, într-o sală ornată cu gust de gazdele Forumului Local German, rând pe rând, corurile au încântat prin prestaţia lor publicul, cald și avizat, care a răsplătit cu aplauze prezentarea de pricesne, imnuri și prelucrări de folclor (românesc și german), ale compozitorilor Augustin Bena, Ciprian Porumbescu, Ion Vidu, Nicodim Ganea, Tudor Jarda, Giusseppe Verdi.

 

Sărbătoarea cântecului coral a prefațat cu onoare Zilele Humorului

La finalul manifestării, ca o încununare, corurile reunite au interpretat cântece conduse, pe rând, de cei trei dirijori, spre desfătarea publicului.

În ziua următoare, la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, corurile au cântat și au dat răspunsuri la liturghia oficiată de pr. paroh Petru Cârciu.

Pe parcursul șederii în Gura Humorului, sătmărenii și gazdele lor au vizitat mai multe obiective cultural-turistice din oraș, beneficiind de competenta prezentare a etnografei Elvira Romaniuc și a maicilor Gabriela și Elena, de la Mănăstirea Voroneț.

Sărbătoarea cântecului coral, care a prefațat cu onoare Zilele Humorului, nu ar fi putut avea loc fără organizarea impecabilă realizată de prof. Lenuța Beleca și pr. Petru Cârciu, cu sprijinul Primăriei Gura Humorului (prin consilierii Ciprian Malanca și Aurel Danilevici), al Forumului Local German (prin preşedintele Luci Glazer şi vicepreședintele Duard Wendling), al Centrului Cultural din Gura Humorului (prin directorul Mihai Mardare), al Asociației „FAM” şi al Colegiului Național „Alexandru cel Bun” (prin directorul prof. Mihaela Ursaciuc), dar și al inimoșilor coriști humoreni.                                      

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea cântecului coral.
 Vizualizări articol: 1374 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sărbătoarea cântecului coral5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei