Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 210 (5417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a adus nume mari ale scenei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Fălticeni a început ieri cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”.

Aşa cum am aflat de la preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”, organizatorul festivalului, anul acesta sunt prezente în concurs nouă trupe de teatru din ţară şi din Republica Moldova, numărul total al participanţilor fiind de peste 50.

„Faptul că s-a născut acest festival este foarte bine şi este foarte important să ne gândim pe termen lung la el. Nu este uşor să organizezi un festival, să aduci foarte multă lume, un festival la care vin mari actori, oameni de cultură care ţin workshopuri, master-class-uri şi conferinţe. Trebuie convinsă lumea să intre într-o sală de teatru, pentru că odată intrată într-o sală de teatru, va reveni. Vor vrea să revină la teatru, vor privi altfel programele de televiziune, vor privi altfel lucrurile care se întâmplă în jurul lor. Eu cred că acest demers în dezvoltarea noastră, ca oameni, ca societate, dacă vreţi, este foarte important. Este foarte important să fim alături de dumneavoastră şi să vă încurajăm în acest demers lăudabil. Sunt convinsă că va creşte de la an acest festival”, ne-a declarat actriţa Medeea Marinescu.

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a fost deschis printr-o conferinţă de presă la care au participat Alexandru Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, primarul Cătălin Coman, actorii Medeea Marinescu şi Marius Manole, membrii juriului, coregrafa Lorette Enache şi regizorul Gheorghe Balint, caricaturistul Mihai Pânzaru PIM, cel care pe parcursul festivalului va realiza “o mică schiţă a personalităţii celui care va evolua pe scenă”. Au fost alături poetul Sorin Poclitaru şi folkistul Adrian Beznă, care au citit pentru publicul prezent poezii, invitând şi una dintre participantele la secţiunea recitare să citească o poezie.

 

Vernisajul expoziţiei de acuarelă “Lumini şi umbre”

Prima activitate pentru public din cadrul festivalului a fost vernisajul expoziţiei de acuarelă “Lumini şi umbre” aparţinând artistului plastic Alexandros Pintilii Karciucas.

Alexandros Pintilii Karciucas s-a născut la Fălticeni, pe data de 21 octombrie 1985, talentul în artă fiind moştenit de la tatăl său, alături de care a pictat câteva biserici. Pasiunea pentru stilul bizantin în pictarea icoanelor vine din legătura pe care artistul o are cu Grecia, prin origina mamei sale, dar şi pentru că a locuit o perioadă în această ţară. Este autorul mai multor icoane şi lucrări în acuarelă care se află în colecţii particulare atât în ţară, cât şi în străinătate, iar în acest an, Alexandros a finalizat lucrările de pictură la Catapeteasma Bisericii “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din satul Lămăşeni.

În prima expoziţie personală pe care o organizează la Fălticeni, artistul a venit în faţa publicului cu 20 de lucrări, pictate după fotografii realizate în diferite locuri pe care le-a vizitat: Sibiu, Sighişoara, Milano, tema principală a expoziţiei fiind peisajul citadin.

Expoziţia tânărului artist plastic fălticenean a beneficiat de o prezentare a criticului de artă Marius Tiţa, mesajul acestuia fiind rostit de profesorul Neculai Sturzu.

 

Medeea Marinescu şi Marius Manole, protagonişti în piesa „Fă-mi loc”

„Fă-mi loc!” a fost prima piesă prezentată în cadrul festivalului, ocazie cu care spectatorii s-au întâlnit cu actorii Medeea Marinescu şi Marius Manole, protagoniştii unei poveşti amuzante de dragoste începute în cuşeta unui tren de noapte, în Ajunul Crăciunului.

Gala de deschidere a festivalului i-a readus în faţa publicului fălticenean pe folkiştii Adi Beznă, Cosmin Vaman, Sorin Poclitaru şi Ştefania Iacob.

 

A doua zi a festivalului începe cu workshopuri

Programul zilei de astăzi include două workshopuri realizate împreună cu profesorii şi studenţii de la UNATC la sala de sport a Colegiului Agricol „Vasile Lovinescu”, programate la orele 10,00 şi 15,30. Seara vor avea loc două spectacole de teatru, „Jurnalul unui nebun” (regia: Ion Sapdaru) cu Trupa de Teatru Studenţesc „Ateneu” din Iaşi, de la ora 17,00, şi spectacolul „Încă o piesă fără titlu” al studenţilor de la UNATC (coregraf: Lorette Enache), de la ora 19,00. De la ora 20,00 este programat One woman show: “Edith Piaf”, cu Anca Lăcusteanu, iar în cadrul Cinematecii de noapte va fi difuzat filmul “Minte-mă frumos”.

„Jurnalul unui nebun” este o tragi-comedie după un scenariu al lui Gogol care scoate în evidenţă teama omului mic, dragostea şi ura. În distribuţie: Toma Moraru, Sorin Cimbru, Roxana Mârza.

“Încă o piesă fără titlu” este un spectacol de teatru-dans în care şase personaje pleacă într-o călătorie comună unde au ocazia să interacţioneze unul cu celalalt, cu sau fără voia lor. În final ei se găsesc iarăşi în punctul de unde au plecat. Un spectacol despre relaţiile interumane şi relativitatea din jurul lor.

„One woman show”, în regia lui Sorin Misirianţu, este un monolog muzical şi teatral despre viaţa marii artiste Edith Piaf, având-o ca protagonistă pe Anca Lăcusteanu. Piesa scoate în evidenţă abilităţile artistice ale actriţei şi vocea sa excepţională. Un spectacol de mare ţinută, care va aduce mai aproape ca niciodată povestea vieţii lui Edith Piaf.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a adus nume mari ale scenei.
 Vizualizări articol: 1811 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a adus nume mari ale scenei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei