Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 210 (5417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment cultural

Emoţionantă lansare de cărţi, în cadrul Zilelor Culturii Polone, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Seria manifestărilor organizate în cadrul Zilelor Culturii Polone, la Suceava, au cuprins, pe lângă simpozionul internaţional intitulat „Bogăţia multiseculară a legăturilor istorice şi culturale polono-române”, desfăşurat pe parcursul a două zile, la Muzeul de Ştiinţele Naturii şi la Dom Polski, lansarea şi prezentarea celor mai noi cărţi dedicate tematicii polono-române, editate în Polonia şi România.

Evenimentul s-a petrecut în faţa unui public numeros, format atât din români, cât şi din polonezi, unii veniţi de la mare distanţă, pentru a asista la acele momente.

Printre invitaţii speciali ai manifestării s-a numărat şi ministrul polonez Jan Stanislaw Ciechanowski – Biroul pentru veteranii de război şi persoanele persecutate, care a subliniat importanţa manifestărilor desfăşurate la finele săptămânii trecute: „Datorită acestor Zile ale Culturii Poloneze de la Suceava, datorită acestei minunate activităţi a Uniunii Polonezilor din România, bunele relaţii româno-polone au continuitate”. El i-a mulţumit deputatului Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, pentru implicarea de care a dat dovadă nu doar acum, ci în întreaga sa activitate, apoi a continuat prin a prezenta o carte-document a prieteniei româno-polone - „Iar pământul vostru a devenit casa noastră”.

„Această carte reprezintă o mulţumire adusă poporului român care ne-a primit în 1939. Ea cuprinde relatări ale polonezilor care au trecut în România, care arată cordialitatea şi bunăvoinţa românilor, care se aflau şi ei într-o situaţie foarte grea. Cartea arată cât de ameninţată era România în acel timp, cât de mare era presiunea nemţilor, de a le fi predat preşedintele şi întregul guvern polonez, şi cât de supăraţi au fost aceştia că România a permis trecerea tezaurului polonez. Ceea ce este cel mai frumos în acest album sunt mărturiile polonezilor referitoare la cum au fost primiţi de români. E greu să ne imaginăm ce ar fi fost dacă nu ar fi existat această prietenoasă graniţă româno-polonă”, a spus Jan Stanislaw Ciechanowski.

 

Albumul cu mărturiile refugiaţilor polonezi în România, oferit primarului Sucevei

La manifestare a fost prezent şi primarul Sucevei, Ion Lungu, care a fost invitat să ia cuvântul:

„Ce se întâmplă aici este un moment emoţionant, după cum văd numai din titlul acestei lucrări - „Iar pământul vostru a devenit casa noastră”. Pentru generaţia mai tânără aceste evenimente fac cunoscute istoria şi trăirile pe care cele două naţiuni le-au avut de-a lungul timpului. Este foarte bine să ne cunoaştem trecutul, pentru că prezentul îl trăim acum, iar prin deciziile luate ne croim viitorul. Iar după ceea ce văd şi aud aici, relaţiile româno-polone au şansa de a fi mult mai strânse în perioada următoare”.

Albumul „Iar pământul vostru a devenit casa noastră” i-a fost oferit primarului Sucevei de către ministrul Jan Stanislaw Ciechanowski, care, în semn de respect faţă de români, a ţinut să le transmită un mesaj în limba lor, pe care a mărturisit că nu o înţelege decât parţial, dar este una foarte frumoasă.

„Fie ca acest album să reprezinte unul din simbolurile memoriei noastre despre nobilul şi anticul popor român întotdeauna prietenos faţă de noi, un popor cu o cultură şi istorie minunată. Refugiaţii au găsit în România adăpost, au putut să se organizeze, să înfiinţeze şcoli poloneze, să meargă la universităţi, au întâlnit oameni minunaţi... şi au avut o mână de ajutor întinsă când au avut nevoie. Cei care au acţionat astfel, în ciuda presiunilor făcute asupra lor de guvernele altor ţări, după cum se arată în documentele arhivelor germane, vor rămâne mereu în inimile noastre. Vă mulţumim, dragi prieteni români”, a spus ministrul polonez, în cadrul unui discurs mai amplu, rostit aproape perfect în limba română.

Evenimentul a continuat cu lansarea şi prezentarea mai multor cărţi editate în Polonia şi România, precum „1989. Toamna naţiunilor”, Editura Polirom, Bucureşti, 2013 – autorii,  Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz şi Pawel Ukielski, fiind prezenţi la Suceava, „Aşezările de drept valah şi locuitorii lor din Rutenia Roşie în Evul Mediu târziu” -  Grzegorz Jawor, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, 2013; monografia Gazeta Polska 1883-1914 - Jan Bujak, dar şi cărţile lui Nicolae Mareş, editate anul acesta - „Clarobscur în amurg”, „Raporturi româno-polone de-a lungul secolelor” şi „Lucian Blaga – diplomat la Varşovia”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emoţionantă lansare de cărţi, în cadrul Zilelor Culturii Polone, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1093 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emoţionantă lansare de cărţi, în cadrul Zilelor Culturii Polone, la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei