Cele 150 de sirene de alarmare existente în întreg județul Suceava au fost testate miercuri, în cadrul unui exercițiu național de avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a vrut să verifice astfel într-o perioadă de patru zile, între 18-21 aprilie, modul în care autoritățile locale din întreaga țară alarmează și avertizează populația în caz de calamitate.
Acțiunea a demarat marți, însă miercuri dimineață a venit rândul județului Suceava să declanșeze mecanismul de înștiințare privind iminența producerii unor dezastre, fiind acționate echipamentele de avertizare-alarmare a populației din zonele afectate prin intermediul semnalelor acustice. Simulările în municipiul Suceava au început în jurul orei 10.15, când sirenele cu declanșare centralizată, acționate din cadrul unui dispecerat, au lansat semnalul compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, un semnal care atenționa populația în legătură cu producerea unei calamități naturale și dirijarea acesteia spre adăposturi. Premergător acestor semnale de atenționare, o autospecială aparținând Protecției Civile din cadrul Primăriei Suceava, având la bord personal din cadrul instituției și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, a atenționat acustic populația prin intermediul megafoanelor, asupra faptului că ”Acesta este un exercițiu” și oamenii trebuie să rămână calmi în locurile în care se află. În afara sirenelor de atenționare acționate centralizat, în cartiere precum Obcini, George Enescu sau Burdujeni, oameni din cadrul ISU Suceava și al Protecției Civile au pornit la fața locului sirenele cu acționare manuală, verificând în același timp funcționarea lor. Întregul exercițiu s-a încheiat în jurul orei 11.00, când semnalele au răsunat din nou pentru aproximativ două minute, anunțând încetarea exercițiului. La finalul acțiunii urmează o centralizare a rezultatelor înregistrate și un bilanț care se va întocmi la nivelul IGSU, în București.
În județul Suceava sunt la această oră 150 de sirene de alarmare publică în cazul unor dezastre, 38 dintre acestea fiind în funcțiune doar în municipiul Suceava. Acestea pot fi acționate local sau centralizat, prin intermediul dispeceratelor, iar menținerea în stare de funcționare și operativitate a acestui sistem de alarmare revine autorităților publice locale și este verificată periodic de reprezentanții ISU.
Testare
Zi de alarmare cu sirene la Suceava, în cadrul unor exerciții de simulare a dezastrelor
