Circa 40 de elevi și profesori ai Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, care au participat la banchetul de absolvire organizat la o pensiune de patru stele din oraș, au ajuns la Unitatea de Primire a Urgențelor cu simptome de toxiinfecție alimentară.
Petrecerea de absolvire a avut loc vineri seară, însă pentru majoritatea pacienților simptomele s-au declanșat abia duminică, când elevi și profesori au ajuns la spitalul din Gura Humorului cu dureri abdominale, febră, vărsături și grețuri.
Directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a menționat că sâmbătă dimineață, la ora 7.00, s-a prezentat primul caz, la Spitalul Orășenesc Gura Humorului, cu simptome de toxiinfecție alimentară. Duminică, la Camera de Gardă a spitalului s-au prezentat 30 de persoane, cu simptome asemănătoare, iar alte câteva cazuri au fost înregistrate luni dimineață.
Directorul spitalului din Gura Humorului, Corneliu Vieru, a menționat că pacienții au primit tratament perfuzabil, formele de îmbolnăvire fiind ușoare și medii. Nici unul dintre ei nu a necesitat internare, pacienților recomandându-li-se îngrijire la domiciliu.
340 de persoane au luat parte la petrecere
340 de persoane au participat, în total, la banchetul de la final de liceu, acestea servind aperitiv și alte două feluri de mâncare și tort.
Reprezentanții restaurantului bănuiesc că elevilor li s-a făcut rău de la un tort adus de unul dintre adolescenți care își sărbătorea ziua, acesta fiind pregătit în afara restaurantului.
„Noi am avut alte două petreceri în weekend, în restaurantele noastre. S-au servit, în total, 550 de meniuri identice, tocmai de aceea bănuim că a fost vorba de acel tort. Așteptăm rezultatul celor de la DSP, însă în cazul în care se va constata că a fost greșeala restaurantului ne vom asuma asta”, a menționat managerul localului.
La rândul său, prof. Mihaela Ursaciuc, directoarea Colegiului „Alexandru cel Bun”, a menționat că restaurantul a mai găzduit petrecerile de absolvire ale unității, fără a se fi înregistrat incidente.
Probe prelevate de DSP
Dr. Dinu Florin Sădean, șeful Serviciului Control sănătate publică din cadrul DSP, a arătat că s-au recoltat șapte probe de alimente, probe de apă și s-au efectuat 10 teste de sanitație, din care trei pe tegumentele bucătarilor. Acesta a mai specificat că alimentele suspecte sunt o ruladă de pui, care prin modul de preparare are un risc mai mare de contaminare, și un tort de ciocolată care a fost adus de elevi.
Miercuri va fi chemat administratorul societății cu documentele pe care nu le-a putut prezenta duminică.
În cazul în care se dovedește că toxiinfecția a fost provocată de deficiențe igienico-sanitare la pensiune, administratorul riscă sancțiuni care pleacă de la amendă și pot ajunge la suspendarea activității, având în vedere numărul mare de persoane afectate.
De la bal, la spital
Zeci de elevi și profesori au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară după banchetul de absolvire
