Activități intense

UPDATE – Fostul senator Teodor Haucă va fi cercetat sub control judiciar



Teodor Haucă: „Fac haz de necaz și pot spune că am intrat în lumea bună a României”
Teodor Haucă: „Fac haz de necaz și pot spune că am intrat în lumea bună a României”

UPDATE – După audieri care s-au lungit până la ora 03.00, procurorii structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție au decis să-l cerceteze în libertate pe omul de afaceri Teodor Haucă, fost senator al României în perioada 1996-2000. Împotriva lui s-a luat măsura controlului judiciar, cu interdicția de a părăsi România și obligația de a se prezenta de două ori pe săptămână la poliție. Aceeași măsură a fost luată și față de Mihaela Juravle, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dărăbani. Juravle este cercetată pentru că ar fi încercat să se trasfere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, iar Teodor Haucă ar fi intervenit pentru a-i facilita această mutare. În schimb, judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iași, a fost reținut de procurorii DNA pentru o perioadă de 24 de ore.
Teodor Haucă, fost senator în perioada 1996-2000, a fost dus ieri după-amiază la audieri la sediul din București al Direcției Naționale Anticorupție. În prealabil, începând de la primele ore ale dimineții și până în jurul orei 16.00, la locuințele din Rădăuți și Sucevița, dar și la sediul firmei Euro Mast Industries Rădăuți au avut loc percheziții, în urma cărora oamenii legii au ridicat mai multe documente.
Potrivit unor surse, Teodor Haucă ar fi intervenit pe lângă un prieten din Iași, judecătorul Dan Anton, pentru ca acesta să discute cu doi colegi care să dea o sentință mai blândă față de un bărbat cu dublă cetățenie, română și moldovenească, trimis în judecată pentru contrabandă cu țigări.
„Prin rechizitoriul nr. 90/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, din 31 ianuarie 2014, s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului Picicurov Ion (având dublă cetățenie, română și moldovenească, și cu domiciliul stabil în Republica Moldova) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă calificată în formă continuată, deoarece în 2013 a efectuat pe teritoriul României două transporturi cu țigări provenite din contrabandă, de proveniență moldovenească. În mai 2014, numitul Cavcaliuc Sergiu (având dublă cetățenie, română și moldovenească, și cu domiciliul stabil în Republica Moldova), rudă prin alianță cu numitul Picicurov Ion, a apelat la partenerul său de afaceri, cetățeanul român Haucă Teodor (fost senator în Senatul României), în prezent administrator al firmei Euro Mast Industries SRL, cu sediul social în Rădăuți, județul Suceava, pentru ca acesta din urmă să își folosească influența asupra unor magistrați din cadrul Curții de Apel Iași, în vederea soluționării favorabile a dosarului numărul 156/244/2014, aflat pe rolul Curții de Apel Iași”, sunt concluziile procurorilor DNA.
Ce s-a întâmplat de fapt
Anchetatorii au descris și ce anume a făcut Teodor Haucă pentru a-și ajuta partenerul de afaceri.
„Haucă Teodor a intermediat la un hotel din municipiul Iași o întâlnire la care au participat, alături de el, printre alții, Cavcaliuc Sergiu și Anton Dan, judecător în cadrul Secției Penale și pentru cauze cu minori, din cadrul Curții de Apel Iași. În urma acestei întâlniri, Anton Dan le-a dat asigurări co-interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiți cu judecarea cauzei privind apelul formulat de către inculpatul Picicurov Ion, împotriva Sentinței Penale nr. 66 din 04.04.2014 , a judecătoriei Huși, prin care a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare (în apel a rămas tot cu pedeapsa de 4 ani și 6 luni). În schimbul intervenției sale, dar și pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase ale magistratului Anton Dan, acesta din urmă a solicitat numitului Cavcaliuc Sergiu ca numitul Picicurov Ion, judecat în continuare în stare de arest preventiv, să angajeze ca apărător ales pe numitul Boboc Stelică, avocat în cadrul Baroului Iași și naș de cununie al nepotului judecătorului Anton Dan. În baza aceleiași înțelegeri frauduloase privind influența pe care Anton Dan ar fi urmat să o exercite asupra celorlalți doi colegi ai săi, în contraprestație, numiții Haucă Teodor și Cavcaliuc Sergiu i-au asigurat în octombrie 2014, cu titlu gratuit, numitului Anton Dan, servicii hoteliere și de transport pe raza orașelor Bălți și Chișinău din Republica Moldova”, au mai concluzionat procurorii DNA.
Teodor Haucă: „Fac haz de necaz și pot spune că am intrat în lumea bună a României”
Contactat telefonic înainte de a fi condus la București pentru audieri, fostul senator Teodor Haucă a glumit ironic, precizând că „am intrat în lumea bună a României”.
„Confirm că cei de la DNA percheziționează casa și apoi merg și la firmă. Nu are legătură cu Vlad Filat, dar au menționat niște nume din România, printre care judecătorul Anton Dan, care-mi este prieten bun, numele unei procuroare de la Darabani, care face zilnic naveta 95 de km dus-întors, deși are două fete minore. Îmi este vecină și m-a rugat să intervin, iar din punctul meu de vedere este caz umanitar, pentru a fi aproape de acei doi copii. Fac haz de necaz și pot spune că am intrat în lumea bună a României”, a declarat Teodor Haucă.
Un alt afacerist care locuiește în Suceava, italianul Renato del Gatto, dus și el la audieri la București
Teodor Haucă nu este singurul sucevean implicat în acest dosar. La București la audieri a fost condus și italianul Renato del Gatto, care locuiește în cartierul Obcini.
„Începând cu toamna anului 2014, între numitul Anton Dan și concubina acestuia, Moglan Marina (având dublă cetățenie română și moldovenească și cu domiciliul stabil pe teritoriul României, în județul Iași) și cetățenii italieni Polloni Fiorenzo și Del Gattto Renato (oameni de afaceri, ambii rezidenți pe raza municipiului Botoșani), au avut loc mai multe întâlniri și discuții telefonice, care au avut ca obiect facilitarea intrării și dezvoltării de activități financiar-bancare de către cei doi cetățeni italieni pe piața din Republica Moldova. Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când cetățeanul italian Del Gatto Renato i-a promis numitului Anton Dan o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, și un post de director de bancă pentru concubina acestuia, Moglan Marina, în Chișinău, Republica Moldova, în schimbul sprijinului pe care Anton Dan urma să-l acorde cetățenilor italieni prin intervenția pe lângă autoritățile de resort din Republica Moldova, pentru a obține autorizările necesare desfășurării de activități bancare pe teritoriul Republicii Moldova. În cursul discuțiilor numitul Anton Dan a acceptat promisiunea de remitere a sumei de bani, dar și a ocupării postului de director de bancă de către concubina acestuia, angajându-se că va interveni pe lângă numitul Vladimir Filat, fost prim-ministru al Republicii Moldova, deputat în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, la momentul săvârșirii faptelor, cât și pe lângă membri ai Guvernului Republicii Moldova”, sunt alte detalii despre afacerile puse la cale de italiano-suceveanul Renato del Gatto.
Cu ce se mai ocupa judecătorul Dan Anton
Potrivit anchetatorilor, în iarna lui 2015, magistratul de la Curtea de Apel Iași, ajutat de concubina lui, Marina Moglan, a intrat fără consimțământ în casa fostului soț al Marinei Moglan.Aici a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, disimulat într-un ceas electronic, în scopul obținerii unor imagini care să conțină detalii din viața privată și pe care urmărea să le folosească împreună cu concubina sa pentru a-l șantaja pe fostul soț.
În intervalul decembrie 2014 – ianuarie 2015, judecătorul Dan Anton a făcut demersuri pe lângă lucrătorul de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca Costești, județul Botoșani, Daniel Florin Zvîncă, determinându-l să-și încalce atribuțiile de serviciu pe linia regimului liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.
„Astfel, Zvîncă Florin Daniel a permis în data de 03.01.2015 ieșirea din țară pe la Punctul de trecere a frontierei Stânca Costești, județul Botoșani, a concubinei lui Anton Dan, respectiv Moglan Marina, însoțită de copiii minori ai acesteia (în vârstă de 6 ani și 9 ani, având dublă cetățenie, română și moldovenească), fără ca numita Moglan Marina să aibă declarația fostului soț privind acordul în legătură cu efectuarea de către cei doi minori a unei călătorii în afara granițelor statului român, respectiv în Republica Moldova. În cauză sunt suspiciuni rezonabile privind săvârșirea de către Anton Dan a infracțiunii de instigare la abuz în serviciu”, au mai arătat procurorii DNA.
Judecătorul de la Curtea de Apel Iași mai este cercetat și pentru că l-a plătit pe un agent de pază de la o societate care asigura securitatea unității școlare din municipiul Iași frecventată de copiii concubinei sale. Agentul a primit diverse bunuri constând în băuturi alcoolice pentru a-l anunța pe judecător despre orice vizită făcută de fostul soț la Marinei Moglan în cadrul unității școlare, fiind „pus în gardă” în acest fel, cu privire la prezența persoanei vătămate pe raza municipiului Iași (persoana vătămată își desfășura activitatea profesională pe raza municipiului Chișinău, Republica Moldova, și vine ocazional în municipiul Iași).



Recomandări

Individ cercetat în libertate, sub control judiciar, după ce și-a bătut atât de tare concubina, încât femeia a rămas fără splină