Muncă și rezultate

Un sucevean și-a dezvoltat o adevărată ”maternitate” de porci de Mangalița



Porcii de Mangalița de la Horodnic de Sus
Porcii de Mangalița de la Horodnic de Sus

Un sucevean din Horodnic de Sus și-a dezvoltat treptat o fermă de creștere a porcului ”somon” de Mangalița, ajungând la comercializarea a două sute de purcei pe an și la un efectiv de 60 de animale adulte. Nu este puțin pentru o astfel de rasă, iar Vasilică Bădeliță este singurul crescător din județul Suceava care a reușit să acceseze an de an ”Ajutorul de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița”, oferit prin intermediul Direcției Agricole Suceava.
Este vorba de 1.200 de lei care se acordă pentru fiecare scroafă gestantă, cu condiția ca fermierul să facă dovada livrării a cel puțin patru purcei aferenți unei scroafe gestante.
Fermierul de la Horodnic a accesat în 2020 ajutorul pentru 6 scroafe, anul trecut pentru 21, în timp ce în 2022 are 25 de scroafe care au fătat sau urmează să fete. Așadar, progresul fermei sale este mai mult decât evident.
Pentru toate aceste scroafe, este eligibil la ajutorul de 1.200 de lei per animal.
Porcul de Mangalița se răspândește prin județ de la ferma din Horodnic
După ce l-am contactat telefonic pe Vasilică Bădeliță am aflat că, deși el este singurul beneficiar al acestui ajutor oferit de Guvernul României, în realitate porcul de Mangalița se răspândește destul de mult prin județ.
”Mă axez pe comercializarea purceilor mici și datorită acestui ajutor, care nu este nici foarte mare, dar totuși este un ajutor important. Am deja clienți fideli, oameni, în special din județul Suceava, dar nu numai, care cumpără de la mine purcei din această rasă, în general pentru gospodăria proprie, adică doi-trei purcei pentru consum propriu. În general, cine a cumpărat de la mine purcei revine și în anul următor, asta înseamnă că a realizat beneficiile rasei”, ne-a declarat fermierul.
Bărbatul spune că anul trecut a comercializat în jur de 200 de purcei, iar în acest an deja în jur de o sută.
Din păcate, criza de pe piața cărnii de porc, legată de pesta porcină africană, l-a afectat puternic și pe el, îngrădindu-i comercializarea cărnii.
Cu ce se distinge porcul de Mangalița față de rasele de ”eprubetă”
Porcii de Mangalița au o carne fragedă, suculentă și cu un conținut redus de colesterol. Această carne este recomandată persoanelor care suferă de boli cardiovasculare sau de diabet și cărora le este interzis să consume carne din rasele comune de porc. La fel de recomandată este și pentru cei cărora le place carnea de porc și preparatele din carne de porc, însă nu vor să riște să se îmbolnăvească. Porcul de Mangalița este cunoscut ca un porc de lux, „porcul-somon”, pentru că are un conținut mare de acizi grași nesaturați de tip omega, asemenea uleiului de măsline sau grăsimii de somoni. Toate acestea sunt realități incontestabile și consemnate în numeroase cărți de specialitate.
„Sunt ușor de crescut și mult mai rezistenți la boli față de porcii din rasele de eprubetă”, ne-a declarat și Ioan Buzduga, din Vicovu de Sus, cel care a promovat primul rasa care practic dispăruse.
În perioada comunismului mai ales, această rasă pretențioasă a fost înlocuită cu cele comune, cu rată rapidă de creștere, fără accent pe calitate.
Treptat, Buzduga a reușit să răspândească rasa și să predea ștafeta unor colegi mai tineri, cum este și cazul lui Vasilică Bădeliță.
Și Bădeliță ne-a confirmat că acești porci nu sunt foarte pretențioși la hrană, sunt rezistenți la boli, iar pe timp de vară iarba poate fi o componentă importantă a alimentației lor.
Rasă cu tradiție, dar mult timp dispărută
Acum câteva sute de ani, rasa era predominantă în Moldova.
Cercetătorii nu au ajuns la o părere comună privind originea porcului de Mangalița. Cert este că rasa a apărut în sud-estul Europei, iar în România porcul de Mangalița este crescut din secolul al XVIII-lea.
Denumirea rasei nu are legătură cu originea, ci este legată de capacitatea porcului de a folosi hrana cât mai grosier, mai ales pășunea.
La originea denumirii rasei se consideră a fi cuvântul de origine slavă „mangala” – „corp în formă de butoi”, datorită îngrășării extreme la care poate ajunge.
Și alți crescători ar putea intra în acest program
Crescătorul Vasilică Bădeliță a estimat, din datele pe care le are, că în județul Suceava sunt cel puțin 4-5 crescători mai mari, care au câteva zeci de porci de Mangalița, plus mulți alții, poate sute, care cresc la nivel de consum propriu.
Totuși, la acest ajutor acordat de Guvernul României a avut acces în ultimii doi ani doar el. Cauza ar fi legată de criteriile aparent destul de stufoase de eligibilitate, deși țin de normalitate. Crescătorul trebuie să aibă porcii înscriși în Registrul Genealogic, Registrul Exploatațiilor, iar ferma trebuie să fie înregistrată și autorizată de Direcția Sanitar Veterinară Suceava.
Apoi, purceii trebuie comercializați, evident, cu documente, pentru a se face dovada celor patru purcei minim vânduți per scroafă pentru care se încasează cei 1200 de lei.
Elena Claudia Gogu, directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, a transmis un apel și față de alți crescători care au porci din aceste rase și care ar putea beneficia de acest ajutor important.


Vasilică Badeliță, mândru de ferma sa și de ritmul de reproducere
Vasilică Badeliță, mândru de ferma sa și de ritmul de reproducere
Un sucevean și-a dezvoltat o adevărată ”maternitate” de porci de Mangalița
Un sucevean și-a dezvoltat o adevărată ”maternitate” de porci de Mangalița
Un sucevean și-a dezvoltat o adevărată ”maternitate” de porci de Mangalița
Un sucevean și-a dezvoltat o adevărată ”maternitate” de porci de Mangalița
Porcii de Mangalița de la Horodnic de Sus
Porcii de Mangalița de la Horodnic de Sus


Recomandări

Crescătorii de porci, loviți din toate părțile din cauza focarelor de pestă africană și, mai nou, de febră aftoasă din Europa

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava

Crescătorii de porci, loviți din toate părțile din cauza focarelor de pestă africană și mai nou de febră aftoasă din Europa

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava

Pesta africană lovește crunt. Pagubă totală pentru un sucevean care nu știe de la cine a cumpărat mai mulți porci

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava

Șeful DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc: Exportăm grâu și cumpărăm biscuiți, importurile de carne de porc, produse de panificație și lactate depășesc 3 miliarde de euro