Dezvoltarea unui proiect turistic, care aduce mii de turiști la Moldovița în fiecare an, este blocată de câteva luni de zile de un om de afaceri, care este proprietarul unui depozit de lemn din vecinătatea depoului Căi Ferate Forestiere (CFF). Acesta s-a opus în mod sistematic oricărei încercări a lui Georg Hocevar, proprietarul Mocăniței, de a extinde calea ferată îngustă spre Gara Moldovița, în urma unui contract de închiriere a gării încheiat de acesta cu Căile Ferate Române.
Atitudinea sfidătoare a omului de afaceri durează de aproape un an de zile
Cei direct implicați în acest conflict de la Moldovița spun că încercarea lui Alin Boșutar, proprietarul depozitului de lemn din vecinătatea Depoului CFF, de a pune mâna pe curtea depoului, pentru a-și lărgi intrarea în depozit, durează de mai mult timp. Primele încercări, povestește Georg Hocevar, de a ocupa abuziv terenul pe care era construită calea ferată datează de la începutul lunii iulie a anului trecut, când omul de afaceri Alin Boșutar a descărcat câteva mașini cu piatră peste calea ferată. Conflictul s-a mai domolit după ce acesta a fost săltat de polițiști, într-un dosar de contrabandă cu țigări, la jumătatea lunii iulie, însă a izbucnit din nou în această primăvară.
Intenția lui Georg Hocevar de a prelungi calea ferată îngustă până în Gara CFR Moldovița, pentru o mai bună organizare a transportului turistic, s-a lovit de rezistența omului de afaceri, care s-a opus cu regularitate. Problemele au reapărut în luna martie a acestui an, când Hocevar a început construcția unei noi linii înguste, din depoul actual spre Gara CFR din Moldovița. Acest demers al proprietarului trenulețului de munte a apărut după o creștere constantă a numărului turiștilor atrași anual de Mocănița Huțulca de la Moldovița și din dorința de a organiza un transport civilizat, cu plecare din gara dotată cu casă de bilete, birou de mișcare și toalete publice. Totul părea posibil.
După negocieri cu reprezentanții CFR, Georg Hocevar a reușit să închirieze Gara CFR Moldovița începând cu data de 1 aprilie 2016. Lucrările de prelungire a șinelor de cale ferată îngustă spre gara CFR au început în primele zile ale lunii martie. Pe 10 martie lucrările au fost blocate prin demontarea pe timpul nopții a căii ferate nou construite. Georg Hocevar ne-a povestit: „Când am început să reconstruim macazul spre linia CFR, vecinul nostru ne-a răsturnat peste noapte primele șine întinse. Când a văzut că nu oprim construcția, a depozitat demonstrativ o stivă de lemne pe terenul public, proprietate a Consiliului Local Moldovița, pentru a împiedica lucrările. A depozitat sute de metri cubi de lemn pe linia noastră de cale normală, care merge spre Gara CFR Moldovița, iar gardul din beton și bolțari construit de el are aproape 3 metri înălțime. După ce am depus o adresă la primărie, în care am arătat că nu putem continua lucrarea, am primit amenințări din partea familiei Boșutar, fiind acuzat că am făcut un plan mafiot împreună cu primarul, pentru a-i crea greutăți fiului lor, care are deja un dosar penal. Au fost amenințări indirecte și față de angajații mei, dar asta nu ne va opri în demersul pe care îl facem pentru extinderea liniei și schimbarea condițiilor de îmbarcare, pentru un turism civilizat.”
Conducerea Primăriei Moldovița a înaintat o plângere penală pe numele celui care sfidează pe toată lumea
În urma sesizărilor făcute de proprietarul Mocăniței, Georg Hocevar, Primăria Moldovița i-a trimis pe 26 aprilie 2016 o somație omului de afaceri Alin Boșutar, în care i se punea în vedere să elibereze terenul proprietate a primăriei, să demoleze gardul din bolțari din zona căii ferate și să elibereze calea ferată normală, blocată cu stive de lemne. Întrucât nu a fost respectat termenul de 5 zile, primăria a făcut pe numele omului de afaceri o plângere penală, având drept scop rezolvarea situației și eliberarea terenului. Plângerea a fost depusă pe 17 mai 2016 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, patronul a fost sancționat contravențional cu suma de 50.000 de lei în cursul lunii mai, pentru ocuparea abuzivă a terenului primăriei.
Primarul comunei Moldovița, Traian Iliesi, ne-a relatat: ”Este singurul obiectiv care ar putea ajuta mult dezvoltarea turismul în Moldovița și o inițiativă benefică pentru întreg județul. Numărul celor care au vizitat Moldovița pentru a se bucura de frumosul traseu al mocăniței e în permanentă creștere, anul trecut peste 15.000 de turiști ajungând în zonă. Vrem să-i primim cu o gară renovată, cu case de bilete și toalete curate și trebuie să finalizăm acest proiect. Nu înțeleg cum poate un cetățean din Moldovița să blocheze un obiectiv atât de important pentru întreaga comunitate. Gara este deja închiriată, se plătesc chirii, terenul aparține primăriei, calea ferată este a CFR-ului, stăm cu toții și ne uităm cum un singur om încearcă să-și facă singur legea. Sper ca organele abilitate în acest scop să-și facă datoria și să auzim curând șuieratul mocăniței în Gara Moldovița.”



